Zgarie-norul din paie, un nou concept in generarea de energie urbana
Belatchew Arkitekter are un plan de a dezvolta un sistem de placari a cladirilor inalte, ce consista din paie care genereaza energie prin efectul piezoelectric.
Compania suedeza Belatchew Arkitekter a dezvoltat o idee pentru un nou sistem de placare a cladirilor prin acoperirea cu paie care genereaza energie prin efectul piezoelectric, creand astfel un "invelis generator de energie". "Paiele" sunt realizate dintr-un material compozit cu calitati piezoelectrice care transforma miscarea in energie. Pot fi generate la viteze destul de reduse ale vantului, in conditiile in care doar o briza usoara este suficienta pentru a face paiele sa se clatine.
Cladirea aleasa pentru un astfel de tratament este cladirea de 26 de etaje Söder Torn (Turnul de Sud), in cartierul Södermalm, din Stockholm. Initial, cladirea Söder Torn a fost gandita pentru 40 de etaje, in loc de 26, dar arhitectul initial, Henning Larsen, a parasit proiectul in momentul in care design-ul cladirii a fost finalizat in 1997. Acum, Belatchew Arkitekter doreste sa extinda cladirea la proportiile initial planificate, creand in acelasi timp o structura ce poate deveni un design foarte futurist al parcurilor eoliene urbane.
Ideea este ca "paiele" pot produce energie de la miscarile mici ale vantului din jurul cladirii. In acest fel, proiectul va explora noi modalitati de generare a energiei intr-un peisaj urban, prin deschiderea de noi posibilitati asupra modului in care cladirile pot produce acea energie. Daca va avea succes, atat suprafetele cladirilor vechi, cat si a celor noi, ar putea fi transformate in entitati generatoare de energie. Proiectul va oferi, de asemenea, constructiei un efect „blanos” unic si vizual izbitor, miscarea paielor in bataia vantului creand un efect de blana ondulator ce aduce cladirea la viata intr-un mod foarte vizual. Acest efect ar putea fi pastrat pe timp de noapte printr-un iluminat care isi schimba in permanenta culoarea.
"Ceea ce este de obicei considerat a fi cel mai static lucru, cladirea, dintr-o data se trezeste la viata, dand impresia unui organism care respira" a spus un purtator de cuvant al companiei. "Leganatul paielor in bataia vantului ofera cladirii o fatada in continua schimbare, consolidata si mai mult pe timp de noapte de iluminatul ce-si schimba culorile".
Planul Belatchew Arkitekter ar extinde constructia si ar include un etaj public, cu un restaurant si, eventual, o platforma de observare pe partea de sus a cladirii, din care vizitatorii pot obtine o vedere de neegalat, de la Stockholm.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea