Viitorul energiei – combustibil dupa combustibil
Christof Rühl spune:
• "O mare parte din crestere va proveni din petrol neconventional, cum ar fi petrolul gasit in formatiuni de roca de sist si petrolul greu gasit in Canada si America de Sud. Se asteapta, de asemenea, ca productia de petrol din rezervoarele de apa adanca sa creasca, in timp ce tehnicile imbunatatite de recuperare a petrolului vor continua sa maximizeze productia in domeniile mature.
Pe masura ce avantul sistului din SUA continua si membrii OPEC tin in frau productia, este probabil ca productia totala de lichide din SUA sa o depaseasca foarte curand pe cea din Arabia Saudita si Rusia. Alimentarea cu gaze naturale este in crestere rapida, deoarece sunt tot mai mult folosite pentru a genera energie, precum si in casele si centralele industriale.
In mod traditional, consumul de gaze naturale a fost limitat la zonele la care conductele pot ajunge, dar a devenit posibil din punct de vedere tehnic si din ce in ce mai avantajos sa transporti LNG pe distante lungi, de la furnizori la consumatori, cu vaporul. Acest lucru a conectat pietele segmentate pana in prezent, dar nu exista inca o piata globala sau un pret global pentru gaz.
Consumul de carbune a crescut cu doar 7% in anii ´90, dar apoi a sarit cu aproape 50% in deceniul 2000-2010. BP se asteapta ca acesta sa creasca cu inca 25% in deceniul actual si apoi cresterea sa incetineasca, cu o crestere de aproximativ 5% in zece ani pana in 2030, cand China isi incheie tranzitia de a fi o economie industriala moderna si sectorul serviciilor se pune la punct cu industria".
Volumul de energie produsa de combustibilii non-fosili, cum ar fi nucleara, hidro, biocombustibili, eoliana – este de asteptat sa se dubleze aproape pana in 2030. Cu toate acestea, ele incep de la un nivel scazut – in jur de 13% din totalul de energie – si vor reprezenta in continuare mai putin de 20% din total pana in 2030, daca nu este pus in aplicare un sprijin politic mult mai puternic decat se astepta, sau sunt dezvoltate tehnologii perturbatoare.
Christof Rühl spune:
• "Se asteapta ca energia nucleara sa creasca puternic in China, India si Rusia, unde exista programe ambitioase de expansiune. Productia de energie regenerabila arata in prezent cea mai mare crestere in Europa si America de Nord, dar un salt urias este de asteptat in Asia, in urmatorul deceniu, unde China este deja cel mai mare utilizator mondial de energie eoliana si cel mai mare producator de panouri solare. Energia din surse regenerabile este in crestere rapida, dar in mare parte inca datorita subventiilor si reglementarilor guvernamentale – si problema este ca mai mult de atat nu se poate, bugetele publice fiind intinse la limita. Eficienta energiei regenerabile trebuie inca sa se imbunatateasca pentru a face durabila cresterea ridicata".
Sisturile bituminoase si gazele se gasesc in formatiuni de roca de sist si noile tehnici de foraj, cum ar fi fracturarile hidraulice si forajul orizontal, au revolutionat productia. Directorul executiv al BP, Bob Dudley, a descris cresterea in productie ca fiind cea mai mare dezvoltare din industrie, in ultimele doua decenii.
Christof Rühl spune:
• "In Statele Unite este de asteptat ca productia de gaze de sist sa creasca cu 4,5% pe an pana in 2030, ceea ce face tara auto-suficienta in ceea ce priveste gazul si un exportator net. In SUA am vazut o combinatie de factori de "deasupra solului" ce s-a pus la punct, cum ar fi: fara bariere la intrare, un cadru politic de sustinere si proprietate privata pe scara larga a drepturilor asupra mineralelor, care, in timp, au creat o industrie foarte competitiva, cu o multime de companii de servicii de experti, cea mai mare flota de foraj onshore din lume – in jur de 1.800 miliarde de de tone de resurse sub pamant.
Productia de gaze de sist nu este de asteptat sa creasca la fel de rapid in Europa si Asia, deoarece ei nu au in prezent aceeasi combinatie de factori "deasupra solului" precum SUA. China pune la punct un program major de a creste productia de sisturi. Cu toate acestea, din cauza cresterii rapide a cererii in Asia si declinului productiei interne in Europa, este de asteptat ca ambele regiuni sa aiba nevoie de cresterea importurilor nete de gaze".
Intensitatea energiei si averea carbonului, energie si mediu
De-a lungul ultimilor 40 de ani, economia mondiala a crescut cu un factor de 3.6, in timp ce consumul de energie a crescut cu un factor de doar 2.4. Cu toate acestea, emisiile de dioxid de carbon au tinut aproape pasul cu consumul de energie – de asemenea in crestere, de aproape 2.2 ori nivelul din 1970.
Christof Rühl spune:
• "De-a lungul timpului, vedem o scadere continua a intensitatii energetice a economiei globale – cantitatea de energie pe care o folosim pentru a crea fiecare unitate de PIB. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii si intreprinderile invata moduri de a economisi energie – conducand mai multe mile pe galon sau recicland energie in procesele industriale, de exemplu. Astfel se economisesc bani si ajuta, de asemenea, la limitarea emisiilor de carbon – desi ele vor continua sa creasca in total, deoarece consumul agregat de energie globala este in crestere. Ca si economisirea energiei, un alt mod de a limita emisiile de carbon este comutarea energiei – care apare in date prin metrica de "intensitate a carbonului" – cantitatea de carbon emisa pentru fiecare unitate de energie. Intensitatea carbonului ofera o imagine foarte diferita fata de intensitatea energetica – abia a scazut in 40 de ani.
Totusi, aceleasi forte de piata care au condus eficienta energetica si, prin urmare, au decuplat cresterea consumului de energie de cresterea in avere, ar putea decupla cresterea carbonului de cresterea consumului de energie. Deci, acesta este motivul pentru care BP si altii sustin un pret al carbonului aplicat pe scara larga. Acest lucru nu numai ca incurajeaza oamenii sa economiseasca energie, dar energia pe care o utilizeaza sa fie mai putin intensa in carbon".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania