Turcii au demonstrat de ce „Roşia Montană” nu se va realiza nicioadată Citeste mai mult: adev.ro/mo6ozg
De ce au ieşit turcii în stradă? Pretextul a fost reprezentat de decizia autorităţilor publice de a aproba construirea unui Mall în locul unui parc. Spun pretextul deoarece orice societate acumulează nemulţumiri faţă de clasa politică care la un moment dat (cam la 20-30 de ani, adică durata unei generaţii) răbufnesc.
Nu suntem singurii dezgustaţi de clasa politică care ne reprezintă. Peste tot în lume, mai ales în ţările capitaliste, oamenii sunt total dezgustaţi de clasa politică coruptă care îi reprezintă şi care îşi reprezintă doar propriile interese. Nu doar noi avem nemulţumiri, ci şi spaniolii, americanii, grecii, germanii, francezii, italienii, bulgarii, ungurii etc.
Fiecare are propria nemulţumire, dar toate au o cauză comună- eşecul modului actual de organizare care nu a mai devenit reprezentativ. Lumea întreagă se află în acest moment într-un proces de pre-revoluţie şi spun prin revoluţie o schimbare fundamentală nu neapărat violentă. Societatea se pregăteşte, dar ea are nevoie de exemple.
Ministerele de interne nu mai reprezintă instituţii de apărare ale cetăţeanului şi ale democraţiei, ci de suprimare a dreptului acestuia de exprimare. Iată că Turcia, una din puterile regionale dar şi mondiale a demonstrat că nu doar ţările din lumea a treia pot fi cuprinse de revoluţii. acestea pot apărea oriunde există nemulţumiri, iar ele există peste tot.
Este nevoie de doar o scânteie într-un stat puternic pentru ca totul să se ducă în cascadă peste tot. Să nu uităm unde a dus revoluţia din Franţa. E nevoie de un model care a funcţionat pentru ca el să apară peste tot. Acum decalajul de timp nu va mai fi atât de mare datorită informatizării şi a rapidităţii cu care informaţia se va transmite, dar este la fel de important că şi durata acestor revoluţii va fi foarte scurtă. Revenind la subiect, turcii au demonstrat că "Roşia Montană", o bulă speculativă pe bursele internaţionale, nu se va realiza niciodată.
Turcii au ieşit pentru un parc, nu ştiu de ce am eu impresia că românii vor ieşi pentru un munte. Există foarte multe persoane care nu vor acest proiect şi nu din interese materiale, ci pentru a lăsa generaţiilor care vin nu un lac cu otravă în centrul României, ci un munte împădurit. "Roşia Montană" nu se va realiza nicioadată deoarece oricât s-ar investi în promovarea acestui proiect românii nu se vor lăsa convinşi. Miza este mare dar şi opoziţia din societatea civilă este la fel de mare.
De altfel, este şi normal din moment ce nu există nicio garanţie a ecologizării de după. Să nu uităm că nu ar fi prima oară când o companie dă faliment şi nimeni nu ar mai răspunde. De asemenea avantaje majore nu vor fi la nivelul românului de rând deoarece taxele care se vor încasă se vor duce în sistemul de stat de unde vor fi căpuşate, iar astfel corupţia va fi şi mai bine întreţinută. Să nu ne amăgim că banii odată ajunşi în bugetul de stat se vor întoarce la români: ultimii 20 de ani au demonstrat destul de clar că acest lucru nu se va întâmpla… pardon, probabil ultimii 500 de ani.
"Roşia Montană" nu se va întâmpla niciodată deoarece buldozerele nu vor putea intra peste oamenii care trăiesc acolo sau peste cei care se vor opune şi se vor stabili acolo. "Roşia Montană" nu se va realiza deoarece partidul care îşi va asuma acest lucru şi va călca în picioare decizia românilor, sau cel puţin a celor care formează societatea civilă, va cădea ca şi guvernul care îl susţine. Cine îşi va permite sau va risca acest lucru? Deşi România pare stabilă, există foarte multă nemulţumire acumulată după aceşti ultimi 20 de ani de aşa-zisă democraţie: în fruntea ţării a fost cea mai iresponsabilă clasă politică de când e statul român format. Nimic nu s-a construit în aceşti 20 de ani care reprezintă o generaţie pierdută.
Turcii au avut un parc, dar românii au "Roşia Montană". Degeaba se chinuiesc politicienii să trimită semnale bune pentru ca bula de la bursă de continue… realitatea din teren arată evident că proiectul nu se va realiza sau cel puţin nu atât timp cât generaţia actuală mai trăieşte. Ori un proiect peste 30 de ani… nu mai prezintă interes. E o problemă de timp până ce bula se va sparge iar proiectul va fi tras definitiv pe linie moartă. Revenind la subiectele curente dezbătute de către mine: peste 50.000 de semnături sunt strânse pentru Basarabia după două luni de campanie a Platformei Civice Acţiunea 2012.
Mai sunt două iar în parlamentul României cu peste 100.000 de semnături se va băga pentru prima dată o lege prin Iniţiativă Civică. Începutul a fost greu dar acum a devenit o constantă ca şi oamenii care sunt voluntari şi care vor să arate că societatea civilă poate şi singură. Rămâne de văzut cum va aborda politicul dorinţa unei părţi importante a societăţii care s-a declarat covârşitor să Aducă Basarabia Acasă. Este posibil un refuz? Cu siguranţă că Nu, iar din 2014 românii de dincolo de Prut vor fi cu un pas în interiorul României.
Rămâne ca politicul să facă ca şi celălalt picior să se afle tot în România. Nu vorbim aici de un proiect politic ci de unul naţional care va readuce speranţa românilor că se poate şi mai bine şi că caracterul constructiv al societăţii există dar că totul e o problemă de educaţie. 1000 de voluntari au ieşit în stradă pentru a arăta celorlalţi români că există printre ei şi oameni care văd dincolo de interesul personal. Sunt mulţi ca ei şi care se zbat în fiecare zi cu un sistem social care prin educaţie a fost făcut dezinteresat. Lucrurile se schimbă şi reacţia este extrem de pozitivă. Românii vor mai mult iar Unirea celor două state româneşti poate fi liantul unui nou început după eşecul ultimilor 20 de ani.
source: http://adevarul.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania