Utilizarea CSC-ului pentru a reduce emisiile este o idee buna, dar trebuie sa aflam mai intai daca functioneaza
Uita de turbinele eoliene si de centralele nucleare – lumea ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera folosind doar tehnologia de captare si stocare a carbonului (CSC). Cel putin asta e ceea ce Myles Allen, un proeminent om de stiinta al climei, sugereaza. Dar cat de realista este perspectiva de reducere a emisiilor folosind CSC? Intrebam expertii.
Scriind in The Guardian si Mail on Sunday, profesorul Myles Allen, directorul de dinamica a climei de la Universitatea Oxford, propune ca guvernele sa introduca un nou regulament care cere companiilor ce extrag sau importa combustibili fosili sa confiste si sa stocheze o fractiune a dioxidului de carbon pe care il emit . Allen scrie:
" singurul lucru care conteaza cu adevarat pentru clima pe termen lung este ca noi sa implementam tehnologia – captarea si stocarea carbonului (CSC) – sa ingropam dioxidul de carbon in acelasi ritm in care dezgropam carbonul fosil, inainte de a elibera prea mult".
Acest lucru ar fi mult mai simplu decat introducerea unui pachet complex de legi, care vizeaza trecerea tarii de la combustibilii fosili la energiile regenerabile, argumenteaza el.
CSC – in demoralizari politice
In acest moment, perspectiva de punere in aplicare pe scara larga a CSC-ului pare destul de indepartata. Potrivit firmei de consultanta Poyry, Marea Britanie are cea mai buna perspectiva din Europa pentru acasta tehnologie, cu "politici si programe clare" pentru a demonstra tehnologia.
Asta nu spune prea multe, cu toate acestea – primul concurs al guvernului de a finanta proiecte s-a prabusit in 2011 si se evalueaza in prezent fezabilitatea a doua proiecte de pe o lista scurta ce au re-lansat concursul anul trecut – cu o decizie definitiva scadenta in 2015.
Propunerea lui Allen ar insemna o schimbare semnificativa in politica guvernului – cu o abordare de la un capat la altul destul de radicala pentru reducerea emisiilor de carbon. Dar, lasand asta la o parte, cat de eficienta ar putea fi doar o abordare CSC in practica – si cat este de aproape de a se incepe cel putin o posibilitate tehnica?
Probleme de stocare
Pare a fi un acord general faptul ca CSC este viabila. Cele trei parti ale procesului – captarea, transportul si stocarea – au fost demonstrate toate in diferite tari, dar nu au fost puse impreuna la o scara comerciala. Acest lucru face mult mai greu de prezis daca planul lui Allen va functiona.
O limitare importanta este de a gasi un loc pentru a stoca dioxidul de carbon. Marea Britanie are avantajul aici deoarece poate stoca dioxidul de carbon sub mare – in campuri de gaze si petrol epuizate, sau, alternativ, saline acvifere, unde dioxidul de carbon ar fi partial dizolvat in apa sarata.
Poate previzibil, corpul de comercializare al CSC, Asociatia de Captare a Carbonului (CSCa), este destul de optimista cu privire la aceasta perspectiva. Un purtator de cuvant declara pentru Carbon Brief:
"Estimarile actuale arata ca avem spatiu pentru a stoca timp de aproximativ 300 de ani emisiile din Marea Britanie, in acviferele noastre saline".
Suna impresionant. Dar exista doua probleme posibile. In primul rand, utilizarea acviferelor saline nu a fost testata inca. Dustin Benton senior, consilier pentru Alianta Verde, care a publicat un raport anul trecut privind lansarea CSC, declara pentru Carbon Brief:
"Teoretic [acviferele saline] ar putea functiona, dar, practic, nu stim cat de mult CO2 ar putea stoca…Nu stim pentru ca nu am incercat".
In al doilea rand, nu toata lumea are acces la o resursa semnificativa submarina de stocare a carbonului. Tarile mai mici, fara iesire la mare, s-ar putea zbate sa gaseasca un loc pentru a stoca dioxidul de carbon, fara o opozitie locala semnificativa. CSCa recunoaste acest lucru, declarand pentru Carbon Brief:
"(Guvernele) nu ar trebui sa o forteze [CSC] in tarile care nu au spatiu de stocare".
O captura CSC-22
CSC prezinta cateva intrebari chinuitoare cu privire la politica energetica – cum ar fi daca Marea Britanie ar putea face bani prin vanzarea resurselor sale submarine altor tari, ca un depozit de dioxid de carbon? Cat de mult ar costa CSC la scara larga?
Din pacate, in timp ce CSC ramane netestata la scara comerciala, este greu de a obtine raspunsuri la aceste intrebari. Si asta inseamna ca fortarea companiilor de a instala CSC-ul se poate sa nu fie o idee buna in acest stadiu. Profesorul Jim Watson declara pentru Carbon Brief:
" preocuparea mea … este ca e pur si simplu prea devreme pentru a se da o lege cu privire la CSC … pana cand vom sti daca CSC functioneaza la scara completa si cat de mult costa acest lucru, mandatarea ar putea fi contra-productiva".
Watson explica faptul ca introducerea unor reglementari pentru a face companiile sa foloseasca CSC inainte ca tehnologia sa fie testata in mod corespunzator ar putea insemna ca ei sa nu mai investeasca in combustibili fosili.
Alternativ, ar putea sfarsi prin a lua decizii proaste – sa investeasca in CSC atunci cand este prea scump sau prezinta performante tehnice slabe. El subliniaza faptul ca parerile ulterioare risca sa submineze sprijinul public si cel al guvernului privind tehnologia, ceea ce ar putea da si mai mult lucrurile inapoi.
Pare riscant sa implementezi propunerea lui Allen, fara sa fi testat mai intai CSC-ul in mod corespunzator, lucru pe care nu prea il abordeaza in articolele sale. Dar ideea sa ar putea adauga presiuni politice pentru a pune in aplicare CSC-ul – ceea ce ar putea fi o veste buna pentru emisiile de gaze cu efect de sera.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea