Scoţia are soluţia stocării eficiente a energiei eoliene
Insula scoțiană Gigha face un experiment în valoare de 2.5 milioane de lire menit să rezolve o problemă tehnologică majoră: stocarea eficientă a energiei generate de centralele eoliene.
Proiectul, care va implica construirea unor baterii gigant care conţin 75.000 de litri de acid sulfuric amestecat cu pentaoxid de vanadiu, este destinată puterii generate de turbinele eoliene de pe insulă, pentru a fi stocată pentru o utilizare ulterioară, scrie The Guardian.
În prezent, în timp ce turbinele din Gigha sunt în funcţiune, puterea lor este folosită pentru a alimenta gospodăriile de pe insulă, iar excesul este transmis prin cablu la reţeaua principală de electricitate.
Când vânturile sunt slabe, iar turbinele din Gigha nu generează energie, reţeaua este cea care alimentează cu energie insula. Totuşi, aceasta are o limită superioară de putere.
Ca urmare, o mare parte din excesul de energie de pe insulă nu poate fi transmisă spre uscat şi este irosit. Proiectul bateriei, susținut de Departamentul de Energie şi Schimbări Climatice, are menirea de a găsi o soluţie la această problemă.
“Nu este uşor să stochezi energie electrică la o scară largă”, a declarat John Samuel de la REDT, compania căreia i-a fost atribuit contractul bateriei. “Bateriile standard plumb-acid pierd, în general, sarcina lor relativ repede. Sistemul de baterii la care lucrăm nu întâmpină această problemă.”
Samuel mai spune că bateriile ar putea stoca suficientă putere pentru a asigura insula cu 100 kW de energie electrică timp de 12 ore, când vânturile sunt reduse. “Important este că bateriile noastre vor putea fi utilizate încontinuu, fără să fie necesară schimbarea acestora” a adaugat el.
Roxana Muntean
sursa:http://www.solar-magazin.ro/
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania