PNNL identifica metode unice de stocare a energiei eoliene
Laboratorul National al Pacificului de Nord-Vest (PNNL) estimeaza ca energia eoliana din nord-vest, suficienta pentru a alimenta aproximativ 85.000 de case in fiecare luna, ar putea fi stocata in rocile poroase din adancul pamantului pentru utilizare ulterioara.
Laboratorul National al Pacificului de Nord-Vest (PNNL), cu sediul la Richland in statul Washington, SUA, a lansat un nou raport cuprinzator, realizat in colaborare cu Asociatia de Alimentare Bonneville (BPA), care arata ca suficienta energie eoliana pentru a alimenta aproximativ 85.000 de case ar putea fi stocata in subteran, pentru o utilizare ulterioara. Studiul identifica doua metode unice in acest sens si recomanda cel putin doua locatii din est-ul statului Washington, unde tehnica ar putea fi pusa in practica.
Tehnicile identificate de laborator, care fac parte din Departamentul de Energie al SUA (DOE), implica utilizarea aerului comprimat in centrale, care ar putea trece aproape instantaneu din stocare in generare a energiei, oferind astfel o mai mare flexibilitate in scopul de a echilibra generarea extrem de variabila de energie eoliana a regiunii, pe tot parcursul zilei.
"Cu Standardele Portofoliului din Surse Regenerabile care solicita statelor ca 20 sau 30 la suta din energia electrica sa provina din surse variabile, cum ar fi vantul si soarele, centralele energetice de depozitare a aerului comprimat pot juca un rol important in a ajuta gestionarea si integrarea energiei regenerabile in Nord-Vestul retelei electrice", a declarat Steve Knudsen, care a facut studiul pentru BPA.
Centralele energetice de depozitare a aerului comprimat functioneaza sub premisa ca, atunci cand puterea este abundenta, este atrasa de la reteaua electrica si utilizata pentru a alimenta un mare compresor de aer. Aceasta impinge aerul sub presiune intr-o structura subterana geologica de stocare, unde se pastreaza pana cand este necesar.
Aerul stocat este apoi eliberat inapoi la suprafata, unde este incalzit si impins prin turbine pentru a genera electricitate. In acest fel, centralele energetice de stocare a aerului comprimat poat regenera pana la 80 la suta din electricitatea pe care o iau.
Exista doar doua astfel de centrale in prezent, una din ele in Alabama si cealalta in Germania. Amandoua utilizeaza mine de sare facute de om pentru a stoca excesul de energie electrica. Studiul PNNL-BPA a identificat insa o abordare diferita, care foloseste rezervoare naturale, roci poroase adanc in subteran.
Aproximativ 13 la suta, aproape 8.600 MW, din alimentarea cu energie a Nord-Vest-ului vine de la vant si acest lucru a determinat cele doua organizatii sa investigheze daca abordarea prin aerul comprimat ar putea fi utilizata in regiune. Au fost identificate doua locatii promitatoare, Columbia Hills – care este doar la nord de Boardman, Oregon, pe partea Washington-ului a raului Columbia, in timp ce Yakima Minerals este la aproximativ zece mile nord de Selah, Washington, intr-o zona cunoscuta sub numele de Yakima Canyon .
In timp ce locatia Columbia Hills ar putea accesa o conducta de gaze naturale din apropiere, in scopul de a utiliza o facilitate energetica conventionala cu aer comprimat, locatia Yakima ar trebui sa utilizeze energia geotermala, in scopul de a alimenta un racitor, care ar raci compresoarele de aer ale statiei, astfel facandu-le mai eficiente . Energia geotermala ar fi, de asemenea, utilizata pentru a reincalzi aerul, ca acesta sa revina la suprafata.
"Combinarea energiei geotermale cu stocarea energetica a aerului comprimat este un concept creativ care a fost dezvoltat pentru a aborda problemele de inginerie la locatia Yakima Minerals", a declarat membrul Laboratorului PNNL si liderul de proiect, Pete McGrail. "Conceptul nostru de facilitate hibrid extinde in mod semnificativ energia geotermala, dincolo de folosirea traditionala a acesteia, ca o tehnologie cu sarcina de baza de a generara energia electrica din surse regenerabile".
Facilitatile respective ar putea ajuta regiunea in special in timpul primaverii, cand este, uneori, mai multa energie eoliana si hidroelectrica decat poate absorbi regiunea. Centralele energetice de depozitare a aerului comprimat ar putea ajuta Nord-Vest-ul sa profite din plin de generarea in exces a energiei curate.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania