Pe aripile vantului romanesc
Consultantul de strategie in energie Radu Magdin sustine ca Roamnia este o potentiala mina de aur pentru investitorii in energie regenerabila.
Romania este un potential paradis pentru energia electrica provenita din surse regenerabile – am putea spune ca este pe aripile vantului, energia solara avand de asemenea un potential ridicat. Acest lucru poate ajuta la atingerea telurilor iminente pe tari pe care EU le are, dar aduce si profit companiilor care stiu cum sa exploateze “revolutia” regenerabila romaneasca. Tara are una dintre cele mai generoase scheme nationale de sprijin, si, de curand, o legislatie avansata in domeniu. Chiar daca lucrurile se pot ameliora, energia verde este acolo.
Cel mai mare parc eolian European se construieste in Romnia si este loc pentru si mai multe investitii. Piata locala de energie eoliana a aratat o crestere rapida in ceea ce priveste telurile europene; in cel de-al doilea trimestru al anului 2012 erau peste 1000 MW instalati in vant (968 MW din acestia in 2010 si 2011).
Telul EU de a opri emisiile de gaz cu efect de sera cu 80-95% pana in anul 2050 are implicatii serioase pentru sistemul nostrum energetic. Trebuie sa fim cu mult mai eficienti in privinta energiei, iar doua treimi din energia noastra ar trebui sa provina din surse regenerabile. Energia eoliana joaca, pentru moment, un rol principal in marirea numarului de tari pentru planurile imediate si cele pe termen lung in ceea ce priveste energia.
Recenta tulburare atat in sectorul commercial bancar cat si in zona euro si-a incetinit progresul in sudul Europei. Cu toate acestea, 2013 pare a fi un an de reinnoire, iar investitorii incep sa-si indrepte atentia catre tari ca Romania. Sa nu uitam faptul ca datorita atat imbunatatirilor tehnologiei cat si fortelor pietei, costurile echipamentelor eoliene s-au micsorat semnificativ in decurul ultimilor ani. Se estimeaza ca in anul 2013 Roamnia va avea mai multi de 3000 MW de energie eoliana instalati.
Industria va continua sa se dezvolte in urmatorii cinci ani, dar nu va fi usor pe termen mediu. Va fi dificil in special pentru producatorii cu o supraoferta cronica de turbine ce se adauga la deja existenta scadere de preturi impusa de conditiile economice generale de a reduce marjele dramatic, asa cum specialistii anuntasera. Dar Romania va atrage in continuare investitori in eoliene datorita unui bun program de stimulare energetica si locatiei langa Marea Neagra, unde vitezele medii ale vantului ating 25.2 kilometri pe ora (15.7 mile pe ora).
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea