Energia eoliană românească isi creste nivelul prin parcul eolian onshore de 600 MW
Proiectul de 600MW este cel mai mare dintr-o serie de anunțuri românești privind parcurile de energie eoliană din ultimele săptămâni, ce include o mare afacere cu contract de furnizare pentru Nordex și un acord de finanțare la cheie pentru firma portugheză EDP Renovaveis.
Ultima turbină eoliană pentru Fantanele / Cogealac a fost conectată la rețeaua regională de la sfârșitul lunii noiembrie, în regiunea Dobrogea, România, aceasta fiind una dintre cele mai promițătoare perspective eoliene din țară.
Punctul de pornire al proiectului, ce cuprinde 240 turbine GE de 2.5 MW, marchează serios începutul României ca producător de eoliene la scară largă. Înainte de Fantanele / Cogealac, capacitatea totală eoliană instalată în țară a fost mai mică de 20 MW.
"Tehnologia de 2,5 MW oferă eficiența, disponibilitatea și performanţa energetică ce ne va asigura succesul", a declarat Ondrej Safar, manager de proiect CEZ. "Datorită parcului eolian Fantanele / Cogealac, CEZ aduce o contribuție majoră la creșterea generaţiei de energie regenerabilă din România. Înainte de acest proiect, capacitatea eoliană instalată din România a fost de numai 14 MW. "
Nacelele turbinelor au fost furnizate de GE din Salzbergen, Germania, în timp ce palele rotorului și turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Cehă, Danemarca, Polonia și China.
GE a spus că tehnologia turbinelor utilizată pentru locaţie permite “o bună eficiență și fiabilitate, în mai multe tipuri de condiții meteorologice". Echipamentele au nevoie de rotoare şi turnuri mai mari decât modelele anterioare, pentru o putere mai mare.
"Acest lucru crește în mod semnificativ capacitatea de producție a parcului eolian", a declarat Stephan Ritter, director general al GE pentru energie regenerabilă în Europa.
Dimensiunile componentelor – o pala de rotor măsoară aproape 50 m în lungime – iar numărul de unități necesită o planificare globală, a spus GE. Doisprezece module de transport au fost necesare pentru a muta toate componentele pentru fiecare turbină eoliană din portul Constanța, de la Marea Neagră, la locaţia proiectului de construcție.
"Planificarea detaliată, procese clare și o dăruire totală au asigurat finalizarea proiectului la timp", a spus Ritter."
—– renewableenergyfocus.com —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea