E.ON: România trebuie să investească miliarde de euro în rețele electrice
Rețelele de energie electrică și gaze naturale din România sunt învechite și, pentru a fi înlocuite sau reabilitate, ar avea nevoie de investiții estimate la 8 miliarde euro, la nivelul întregii țări, a declarat pentru Focus-Energetic.ro Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. Acesta menționează că investițiile ar trebui făcute de toți jucătorii din domeniu, fie că este vorba de companii private, fie că este vorba de cele din portofoliul statului.
”Rețeaua de gaze și de energie electrică este într-o stare foarte proastă comparativ cu celelalte state. Acest lucru se poate vedea zi de zi, în penele de curent pe care le avem, în numărul accidentelor și incendiilor care au loc la conductele de gaze naturale”, a afirmat Frank Hajdinjak, pentru Focus-Energetic.ro.
Companiile E.ON din România au investit, în total, anul trecut, circa 369 milioane de lei (83 milioane de euro) în special în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2014 sunt bugetate investiţii de 406 milioane de lei (aproximativ 95 milioane de euro), sumele fiind direcţionate cu prioritate către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.
“Pentru acest an, ne-am propus cel mai ambiţios plan de investiţii din ultimii nouă ani. Deşi există unele probleme, cum ar fi cele legate de introducerea unor taxe şi recunoaşterea unor costuri, în urma dialogului cu autorităţile, am reuşit să identificăm soluţii de echilibru, astfel că sperăm să putem evita, pe cât posibil, un eventual risc de a reduce investiţiile”, a declarat Frank Hajdinjak.
E.ON Gaz Distribuţie a investit, în 2013, circa 187 milioane de lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 690 km şi extins pe o lungime de 93 km. Pentru acest an, bugetul prevăzut pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent.
E.ON Moldova Distribuţie a investit circa 168 milioane de lei anul trecut, iar pentru acest an sunt preconizate investiţii de 210 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate.
Investiţiile totale realizate de E.ON de la venirea sa pe piaţa din România se ridică la circa 5,2 miliarde de lei (peste 1,1 miliarde de euro). De asemenea, compania a virat către statul român circa 5 miliarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro) sub formă de impozite şi taxe.
Grupul renunță la proiectul de la Brăila
Grupul german de utilități E.ON a renunțat la proiectul de construcție a unei termocentrale la Brăila, un proiect estimat la 1,4 miliarde de euro.
Proiectul privind termocentrala de la Brăila, o unitate care urma să aibă o capacitate de 800 MW, a început încă din anul 2008. Discuțiile au trenat mai mulți ani între parteneri, abia în anul 2012 fiind înregistrată firma care urma să administreze noua investiție, Brăila Power SA.
Practic, valoarea de 1,4 miliarde de euro pentru construcția termocentralei conferea statutul de cea mai mare investiție privată în sectorul energetic din România.
Investiții și în contoare inteligente
La sfârşitul anului 2013, compania avea instalate aproximativ 36.900 contoare inteligente, urmând ca, până la finele lui 2015, să fie montate circa 174.000 contoare, investiţia fiind de aproximativ 20 milioane de euro.
De asemenea, numărul întreruperilor s-a redus, în 2013, cu aproximativ 35% comparativ cu anul 2008, iar durata întreruperilor în distribuţia electricităţii a scăzut cu aproximativ 50%, raportat la acelaşi an. În ceea ce priveşte defectele de pe reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, numărul acestora s-a diminuat cu 23% în anul 2013 faţă de anul 2011.
Cifra de afaceri consolidată a grupului de companii E.ON în România s-a situate, în anul 2013, la 4,65 miliarde lei (circa 1,05 miliarde de euro), în scădere faţă de anul 2012. Volumele de gaze naturale şi electricitate comercializate anul trecut s-au situat la 29,4 TWh, cu circa 13% sub nivelul consemnat în anul anterior.
Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de creştere, în condiţiile continuării procesului de liberalizare a pieţei. Se estimează că volumele comercializate se vor menţine la nivelul din anul anterior, atât la gaze cât şi la electricitate.
Grupul E.ON în România este activ pe piaţa de energie locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind circa 3 milioane de clienţi. Aria de activitate a companiilor E.ON acoperă 20 de judeţe în partea de nord a ţării. Compania platformă, E.ON România, deţine un pachet de 53,38% din acţiunile E.ON Energie România, 51% din acţiunile E.ON Gaz Distribuţie şi 68% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie.
sursa: focus-energetic.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania