Cum pot face bilele gigantice din beton mai eficienta Energia Eoliana
Energie Offshore Hans Hillewaert, Wikipedia
Energia eoliana este destul de grozava: Nu ai nevoie de mai mult, decat sa construiesti turbine si sa captezi energia de la o briza trece. Dar, ca in cazul Ancient Mariner, aerul statator inseamna necazuri. Energia intermitenta nu este utila pentru o retea care necesita alimentare continua.
Pentru a trece peste aceasta problema, inginerii au conceput o serie de moduri de a stoca energia generata atunci cand bate vantul, pentru distribuirea ei in perioada in care nu bate. Ideile includ volante-gigant, gaze naturale din carbon-neutru si baterii gigantice facute din pietris si argon. Acum Alexandru Slocum, Brian Hodder si colegii lor de la MIT, au demonstrat un nou mod de a stoca acea energie – bile uriase goale din beton. Ei si-au publicat rezultatele, in aceasta luna, in Proceedings of the IEEE.
Conceptul de stocare: Pe masura ce turbinele eoliene se invart, pompeaza apa din sferele goale in interior. Dupa ce vantul se linisteste, apa goneste inapoi in sfera, invartind o turbina care genereaza energie pentru a fi trimisa la reteaua electrica. Alexander Slocum, MIT
Conceptul este destul de simplu: Pe masura ce turbinele eoliene offshore plutitoare se agita, ele trimit cea mai mare parte a puterii generate la retea. O parte din putere, totusi, ajuta la pomparea apei de mare din sferele goale, late de 25 de metri, care stau pe fundul marii. De indata ce vantul inceteaza sa bata, pompele se opresc, iar apa de mare goneste inapoi in sfere, printr-o turbina; apa invarte turbina, care apoi genereaza energie electrica. Cercetatorii au calculat ca o asemenea sfera, ancorata in apa de 400 de metri adancime, ar putea stoca energie pana la sase megawati/ora. Cateva sute ca acestea ar fi suficiente pentru a compensa o ora de energie de la o centrala pe baza de energie nucleara.
Conform cercetatorilor, estimarile initiale indica faptul ca o sferă ar costa 12 milioane dolari pentru a fi construita si implementata, adica de trei sau patru ori costul unei turbine eoliene tipice de uscat. Dar este inca prematur sa ne facem griji privind costul, deoarece deocamdata a fost construita doar o dovada a conceptului, cu diametrul de 30 inch. Echipa MIT are planuri de a construi o sfera cu diametrul de trei metri, dar vor fi necesare fonduri suplimentare pentru a construi o sfera de 10 metri destinata pentru testarea sub mare. Totusi, s-ar putea sa merite investitia – cercetatorii estimeaza ca parcurile eoliene offshore plutitoare, cu capacitate de stocare a energiei, ar putea satisface mai mult de 20 la suta din nevoile noastre de energie.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea