Politica inca este o problema pentru Investitorii in Energia Regenerabila din Top 10 al Natiunilor
LONDRA – Sectorul global de energie din surse regenerabile a fost constant in primul trimestru al anului 2013, așa cum se vede in Indicele trimestrial al All-Renewables de la Ernst & Young (EY). Pana acum, 2013 a vazut cateva schimbari pe scara larga, dar unele tendinte interesante in multe tari.
In timp ce incertitudinea politica continua sa goneasca investitorii la nivel mondial si criza economica continua sa se faca simtita, multe natiuni iau masuri pentru a aborda problemele lor, desi nu vom vedea efectele pentru o vreme. Gasiti raportul complet aici.
China, in frunte inca o data, a anuntat obiective ambitioase de capacitate pentru 2013, legislatia in curs privind cotele nationale de energie regenerabila pentru companiile de distributie si natura strategica a investitiilor sale internationale in proiecte eoliene si solare.
EY tinteste la fluxul fondurilor de sprijin din partea guvernului si la capacitatea de productie din alte parti ale lumii – America Latina, in special – ca indicativ al unei strategii mai ample de sustinere a sectorului in aceasta perioada dificila prin "gruparea" pachetelor de finanțtare cu echipamente chinezesti si largirea bazei de fabricare a tarii in afara Chinei. Si EY avertizeaza ca, desi acest flux de capital si capacitate ar parea sa indice ca activitatea internă a fost abandonata pe prezumtia de piata saturata, nimic nu ar putea fi mai departe de adevar.
Germania ramane pe locul al doilea. In timp ce guvernul sau continua sa fie pro-activ in dezvoltarea infrastructurii retelei, aproband constructia a trei noi autostrazi alimentate din energie regenerabila la sfarsitul lui 2012, anuntul sau la sfarsitul lunii ianuarie ca intentioneaza sa inghete prelevarea consumatorilor pentru a acoperi costurile de energie din surse regenerabile a provocat consternare. Anuntul a inclus diferite masuri in reducerea sprijinului pentru proiectele din domeniul energiei curate si un calendar accelerat pentru implementarea acestuia. Sectorul offshore, pe de alta parte, s-a descurcat mai bine, cu noi legi ce au deblocat proiectele stagnate prin crearea unei certitudini mai mari pe termen lung.
Scorul U.S. ramane neschimbat pe ansamblu. Desi extinderea de unsprezece ore a creditului fiscal de productie (PTC), precum si o serie de imbunatatiri offshore au dat sectorului energiei eoliene un impuls mult dorit EY avetrizeaza ca guvernele se retrag din “ inclinarea fiscal” pe termen scurt, nu elimina deplin lupta cu strategiile pe termen lung si in particular impactul gazelor de sist ieftine, impactul acestora asupra pietei de producer a energiei regenerabile.
Conducerea Indiei asupra Frantei s-a redus. EY atribuie acest lucru temerilor ca performanta slaba de tranzactionare pe piata REC indica probleme mai mari in conformitate cu obligatiile nationale de producere a energiei regenerabile. In sectorul energiei eoliene, incertitudinea permanenta in legatura cu reintroducerea subventiilor si a facilitatilor fiscale a ramas activa, desi stimulentul bazat pe generare (GBI) a fost repus in bugetul 2013-2014, la scurt timp dupa eliberarea Index-ului, urmand probabil o ascensiune. In sectorul solar, EY a constatat ca noul obiectiv al guvernului si planurile pentru o licitatie in acest an au fost partial compensate de vestea ca aproximativ jumatate din 1,4 miliarde USD ai liniei de alimentare a CSP ar putea fi intârziati, iar o parte chiar casata cu totul.
Franta a detinut locul al cincilea, in timp ce "dezbaterea" naționala de energie a fost in curs de desfasurare timp de sase luni. Se asteapta ca discutia sa conduca la o legislatie care stabileste o strategie clara in ceea ce priveste energia, mai tarziu in acest an. 2013 va avea parte, de asemenea, de importante licitatii guvernamentale, in sectoarele offshore si solar, in timp ce tara isi dubleaza obiectivul capacitatii solare instalate la 1 GW în 2013.
Marea Britanie ramane neutra, constata EY, pe masura ce factorii de decizie politica inca nu reușsesc sa ofere certitudinea pe termen lung, pe care sectorul o necesita. In timp ce ultimul proiect al Facturii de Energie a oferit o claritate suplimentara, EY considera ca intarzierea unui obiectiv al de-carbonizarii pana in 2016 si mesaje amestecate despre viitorul sectorului eolian onshore ameninta sa duca la apatia investitorilor fata de aceasta piata.
Japonia a trecut in fata Canadei, pentru a ocupa locul al saptelea. In timp ce EY mentioneaza ca exista unele preocupari fundamentale ca realegerea Partidului Liberal Democrat pro-nuclear din decembrie ar putea fura lumina reflectoarelor pentru sectorul energiei curate, s-a constatat ca nivelurile actuale ale activitatii de piata – determinate in principal de atractivele tarife feed-in (FIT-uri) introduse in iulie anul trecut – indica faptul ca atat afacerile mari cat si cele publice sunt in spatele exploziei de regenerabile a tarii.
In special, sectorul offshore a facut un pas urias inainte la sfarsitul lui 2012, guvernul anuntand planurile de a construi un parc eolian offshore de 1 GW in largul coastei de la Fukushima, pana in 2020, constructiile fiind programate sa inceapa in luna iulie. Si o turbina de 2.4 MW, amplasata la 3 km in largul coastei, langa Choshi in prefectura Chiba, a inceput sa genereze energie la inceputul lunii martie.
Canada a cazut un loc in Index. La sfarsitul lui 2012 cel mai mare proiect eolian al tarii, parcul eolian Gros-Morne de 212 MW din Quebec, a devenit operational, iar finantarea japoneza pentru proiectele eoliene si solare ale GDF Suez a avut loc. Dar EY a descoperit ca aceste evolutii au fost umbrite de legile care prevad ca FIT urile din Ontario pentru producatorii de energie curata ce utilizeaza tehnologia locala sunt in contradictie cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului. In timp ce EY considera ca Ontario va face probabil apel la decizie, se spune ca legislatia ar putea impiedica buna dezvoltare a energiei din surse regenerabile in provincie.
Italia a ocupat a noua pozitie. In decembrie 2012, un flagrant in Sicilia a descoperit implicarea pe termen lung a mafiei in sectorul energiei regenerabile. Aproximativ o treime din cele 30 de parcuri eoliene din Sicilia si cateva centrale de energie solara au fost confiscate de catre autoritati, mai mult de 2 miliarde dolari in active au fost inghetati, iar sefii presupuselor infractiuni – consilieri locali corupti si oameni de afaceri conectati cu Mafia – au fost arestati.
Procurorii italieni investigheaza suspectata implicare a Mafiei in proiectele de energie regenerabila in intreaga natiune. In ultimul Index de la jumatatea anului 2012, Italia a inlocuit sistemul sau de certificate verzi cu licitatii inversate pentru proiecte comandate dupa 2012, in scopul de a-si stimula sectorul stagnant al energiilor regenerabile.
EY a constatat o lipsa de activitate in piata, combinata cu un mediu de reglementare instabil si o perioada prelungita de crestere economica lenta, ce au tras in jos natiunea de la locul sapte la locul noua.
Australia a depasit Brazilia, ocupand locul zece. Brazilia a avut putine evolutii semnificative la sfarsitul lui 2012, spune EY, in timp ce Australia a devenit destinatia preferata pentru companiile chineze, iar acum este a doua piata de peste mari ca marime pentru instalatiile eoliene din China, dupa SUA. EY considera ca investitorii sunt, de asemenea, atrasi de Fondul Corporativ de Finantare a Energiei Curate, de 10 miliarde dolari australieni (8.0 miliarde de euro), care va incepe sa faca imprumuturi in luna iulie si de 2,2 miliarde dolari australieni (1,7 miliarde de euro) programati la sfarsitul anului 2012 de catre Agentia Australiana pentru Energii Regenerabile.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea