Wind Power produce combustibil pentru rețelele de gaze ale Germaniei
Pentru prima dată la scară industrială, hidrogenul produs folosind energie eoliană este injectat în rețeaua de gaze naturale în Germania. Acest lucru reprezinta o dezvoltare ce ar putea spori valoarea energiei eoliene făcându-o astfel mai utila indiferent unde aceasta este produsa.
E.On a declarat că unitatea P2G din Falkenhagan în Germania de Est, este operata într-un parteneriat cu Swissgas AG si are o capacitate de 2 MW putand pompa 360 de metri cubi de hidrogen in fiecare oră. Se semnaleaza astfel noul potențial al tehnologiei, inaugurarea sa atragand o mulțime, printre care s-au aflat si ministrul german al economiei, membri ai Parlamentului European și înalți oficiali ai statului Brandenburg .
" Una dintre cele mai mari provocări de transformare a sistemului energetic din Germania este acela de a găsi modalități de a integra creșterea ponderii intermitente de energie regenerabilă ", a declarat ministrul Economiei, Philipp Rösler , în comunicatul de presă E.ON . " Pentru a se asigura că sistemul de putere din Germania rămâne stabil și că economia continuă sa aiba energia de care are nevoie, nu trebuie doar să se extindă rapid rețelele de energie. Este nevoie de solutii inovatoare, cum ar fi unitatea P2G construita în Falkenhagen . "
Ceea ce avem în Falkenhagen, într-adevăr, este o modalitate de a stoca energia eoliană. În loc de oprirea turbinelor dintr-un parc eolian aflat în apropierea localitatilor atunci când cererea este mică ( așa cum poate fi pe timp de noapte, in mometul in care vântul tinde să sufle puternic ), putem folosi puterea electrica pentru a muta apa pe un deal ( eficace, dar specific locatiilor și destul de costisitor ca si pompat hidro ), putem incarca o baterie ( scump ), sau găseasirea un cumpărător pentru energia electrica ( necesită transmisie costisitoare ), puterea este folosit pentru a transforma apa în hidrogen prin electroliză. Hidrogenul este apoi inserat direct în sistemul de gaze naturale din zonă, deplasând combustibilul fosil .
Ce este deosebit de interesant aici este aceasta ultima etapă – utilizarea hidrogenului în conducta de gaze naturale. Recent, a fost specificat intr-un raport comandat de catre Departamentul de Energie al SUA , " Amestecarea hidrogenului in rețele de gazoducte: O revizuire a problemelor cheie ", în care autorii, prezinta cu o notă destul de optimista, posibilitatea de a pune sistemul de conducte de gaz extins al țării să lucreze pentru beneficiul hidrogenului curat. Acestea nu dau ideea unui procent de aprobare a ideii 100 % – din cauza naturii hidrogenului, sistemul de gaze naturale putand prelua doar procente mici fără extinderea lucrarilor – dar analiza problemelor spune că plusurile aparute sunt suficient de importante pentru a justifica în continuare studiul. Deci, proiectul E.ON din Germania este destul de mic si ar trebui să ofere informații valoroase care vor ghida abordări ulterioare in tehnologie .
Alte abordări similare includ punerea hidrogenului produs din surse regenerabile în exces sa lucreze în celule de combustibil, reacționand cu CO2 din statiile bioenergetice pentru a produce metan neutru de carbon, uneori, cunoscut sub numele de " metan din surse regenerabile " sau metan sintetic. Acest metan sintetic ar putea merge direct în conducta de gaze naturale, fără limitări precum hidrogenul. O centrala demonstrativa de 25 de kilowați folosind doar un astfel de sistem funcționează în Germania.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania