Viitorul gazelor de sist este provocator, costul surselor regenerabile de energie este in cadere
Un raport publicat de catre Citibank, o banca internationala majora, a constatat ca viitorul gazelor de sist in Europa este invaluit de incertitudine, iar tehnologia energiei nu poate fi la fel de viabila cum s-a sustinut anterior.
Acelasi raport a constatat ca sursele regenerabile vor costa la fel ca si combustibilii conventionali (inclusiv gazul), in multe parti ale lumii, in viitorul apropiat. "Costul surselor de energie regenerabila scade rapid", spune acesta.
Raportul Citibank, publicat pentru prima data in septembrie 2012, spune ca in Europa, sistul in particular, va fi deosebit de dificil de extras, ceea ce duce la un nivel de incertitudine mai mare decat s-a anticipat pentru viitorul industriei. "Chiar daca resursele de gaze de sist sunt la fel de mari cum s-a raportat initial, nu se stie in ce masura vor fi recuperate in practica", spune acesta.
Polonia – o tara care s-a grabit sa-si dezvolte rezervele de gaze de sist in 2007 – demonstreaza afirmatia, pe masura ce "producatorii nu au reusit pana in prezent sa stabileasca o industrie viabila a gazelor de sist, in ciuda celor 112 licente de explorare ce au fost emise", spune raportul.
"In exteriorul SUA, este probabil ca gazul de sist sa fie mai scump de produs … din cauza infrastructurii de gaze naturale [a SUA] bine dezvoltate. Costurile din Europa sunt de asteptat sa fie deosebit de mari, datorita unei combinatii a reglementarii stricte de mediu si a lipsei unei industrii obligatorii de gaze naturale in multe dintre tarile care dispun de resurse importante de gaze de sist (Polonia, Ucraina, etc)", a adaugat raportul .
Intre timp, desi gazul emite mai putin carbon decat carbunele sau petrolul, produce totusi cantitati semnificative de CO2 si, prin urmare, nu poate contribui la sectorul energetic complet decarbonizat de care este nevoie pentru a indeplini obiectivele pe termen lung privind clima, ale UE.
Mai mult decat atat, există o neliniste sociala puternica fata de tehnologie. Un sondaj de opinie publicat in Marea Britanie anul trecut a constatat ca mai mult de doua treimi din oameni ar favoriza o comunitate care sa apartina de turbinele eoliene din aproapierea casei lor, decat de un put cu gaze de sist.
Riscurile gazelor de sist includ contaminarea apelor subterane, epuizarea rezervei de apa, contaminarea apei potabile si a aerului si emisiile de zgomot. In mod corespunzator, Fatih Birol, Economist-Sef al AIE, a declarat ca industria gazelor de sist trebuie sa "câstige si sa mentina licenta sa sociala de a opera". Mai mult decat atat, "fracturarea hidraulica" pentru gazele de sist a fost interzisa in unele tari, inclusiv Franta si Bulgaria.
La inceputul acestei luni, Financial Times a rezumat situatia, spunand ca "juriul inca nu stie daca revolutia gazelor de sist din SUA poate fi replicata in Europa" si daca "investitorii care au luat atitudine de la inceput in exploatarile europene a gazelor de sist, in timpul euforiei initiale privind perspectivele unor profituri rapide, au fost dezamagiti".
De asemenea, raportul Citibank a constatat ca "energiile regenerabile vor costa la fel ca si combustibilii conventionali (inclusiv gazul), in multe parti ale lumii, in viitorul apropiat".
Acesta a explicat "Pe scara de utilitate, energia eoliana este deja competitiva cu puterea de generare a gazului, in multe regiuni …. Energia eoliana LCOE se apropie de pretul mediu angro al energiei electrice intr-o serie de piete mari – printre care Italia, Spania, Marea Britanie si China – si s-a ajuns deja la egalitate in Brazilia ….
Energia eoliana este, de asemenea, deja competitiva cu puterea de generare a gazului, intr-o gama larga de factori de capacitate si de preturi a gazelor naturale ".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea