Spitalul din Haiti, ce functioneaza cu energie solara, are randamente sub forma de economii durabile
Este printre cele mai bazice, critice si trecute cu vederea, resurse necesare pentru a mentine un spital functional: electricitatea.
Dar, in Podisul Central din Haiti, fluxul de energie este intermitent in cel mai bun caz. Ganditi-va ca in Mirebalais, situat la 30 km nord de Port-au-Prince, curentul se intrerupe intr-o medie de trei ore in fiecare zi.
Acest lucru reprezinta o provocare enorma pentru functionarea oricarui spital; interventiile chirurgicale sunt puse in pericol, ventilatoarele neonatale se opresc si nenumarate sarcini de zi cu zi sunt intarziate. Asa cum co-fondatorul Parteneri in Sanatate, Paul Farmer, a remarcat in timpul unui curs recent la Scoala de Sanatate Publica Harvard, "Nu e grozav daca esti chirurg si trebuie sa te gandesti cum sa faci generatorul sa mearga".
Pentru a se asigura ca pacientii si personalul de la Hôpital Universitaire de Mirebalais (Spitalul Universitar) nu raman pe intuneric, PIH si partenerii sai s-au indreptat catre soare. Intinsa pe acoperisul noului spital de 200.000 de metri patrati, este o gama larga si meticulos aranjata de 1.800 de panouri solare.
Intr-o zi luminoasa, se asteapta ca aceste panouri sa produca mai multa energie decat va consuma spitalul. Inainte ca facilitatea sa-si deschida usile – deschiderea oficiala este programata pentru luna martie – sistemul a produs 139 MW/ora de electricitate, suficient pentru a incarca 22 de milioane de smartphone-uri si a compensa 72 de tone de carbune. Poate cel mai important lucru este ca excesul de energie electrica va fi introdus in reteaua nationala din Haiti, oferind un impuls extrem de necesar pentru infrastructura energetica extrem de inadecvata a tarii.
Extinderea
PIH nu este strain de energia solara. In 2007, am colaborat cu Fondul de Lumina Electrica Solara (SELF) pentru a instala sisteme solare de energie la scara mica in cinci clinici din mediul rural Rwanda. La putin timp, programe similare s-au ivit la locatiile PIH din Malawi, Lesotho si Haiti. Dar extinderea aceastei tehnologii pentru a oferi energie de incredere unui spital cu 300 de paturi cerea un design elegant si o colaborare extinsa.
"Provocarea a stat in proiectare si inginerie, precum si in intentia de a face energia solara produsa sa fie compatibila cu retelele, de multe ori instabile, si generatoarele de rezerva", a declarat Jim Ansara, director la Spitalul Universitar de Proiectare si Constructie. "La fiecare pas din drum, am incercat lucruri care nu au mai fost facute inainte in Haiti".
Solon, o companie germana, a furnizat panourile solare, in timp ce Massachusetts, care s-a bazat pe Solectria Renewables, a fabricat invertoarele, dispozitive care convertesc energia electrica si o trimit la retea. Pentru a face sistemul functional, inginerii de la companiile Sullivan & McLaughlin au calatorit in Haiti si au instruit sase electricieni locali, cum sa instaleze si sa intretina sistemul. Doi dintre electricienii din Haiti vor continua sa lucreze la spital cu norma intreaga atunci cand se va deschide (per ansamblu, se estimeaza ca spitalul va crea peste 800 de noi locuri de munca pentru haitieni).
In scopul de a maximiza productia de energie, cercetatorii de la Universitatea din Oregon au pus la dispozitie diagrame ale soarelui, care au aratat cum sa fie mai bine pozitionate panourile. Desi amplul soare din Haiti este cel ce energizeaza spitalul, temperatura arzatoare al unui acoperis prajit de soare ar putea face ca panourile sa produca mai putina energie electrica. Pentru a rezolva aceasta problema, inginerii au instalat panourile la un metru deasupra acoperisului si au adaugat un strat de vopsea alba, care scade temperatura de la suprafata si trimite mai multe raze de soare catre panouri.
"Acesta este un sistem incredibil de simplu de mentinut, o data ce este instalat", a spus Ansara. "Tot ce trebuie sa facem este sa clatim panourile, trimestrial, cu apa".
Economii durabile
Intr-o tara devastata de defrisari, beneficiile ecologice ale acestei surse alternative de energie nu pot fi supraevaluate: Anual, se asteapta ca sistemul sa economiseasca 210 tone metrice de emisii de carbon.
Si, desi o mare de panouri solare situate in varful unui spital, in muntii din Haiti, cu siguranta bate la ochi, este doar o parte a unei strategii globale de mediu. Alte caracteristici prietenoase mediului de la spital includ ventilatia naturala, care minimizeaza nevoia de aer conditionat si lumini activate pe baza de senzor de miscare, care reduc consumul de energie cu 60 la suta in comparatie cu iluminatul traditional.
Aceasta miscare spre durabilitate si auto-suficienta energetica se traduce in economii financiare semnificative. In Haiti, energia electrica este scumpa: pretul per kilowatt pe ora este de 35 de centi, comparativ cu 5.5 centi, in New England. Folosind energia solara, se asteapta sa fie redusi 379.000 de dolari din costurile anuale de operare prognozate ale spitalului.
Cand va fi complet operational, se asteapta ca Spitalul Universitar sa fie cel mai mare spital din lume alimentat cu energie solara, care produce mai mult de 100 la suta din energia necesara in timpul orelor de varf ale zilei, un lucru impresionant pentru primul spital in care s-a predat vreodata, din centrul Haiti. Multele lectii invatate din proiect se vor dovedi de nepretuit, dat fiind faptul ca PIH, partenerii sai si altii vor realiza proiecte la fel de ambitioase si durabile.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania