Situaţia energiei din surse regenerabile la nivel global
Raportul Bloomberg New Energy Finance privind energia curată
În 2013, investiţiile în energie regenerabilă la nivel mondial au scăzut pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 214 miliarde de dolari, cu 14% mai puţin faţă 2012, arată noile date publicate de Bloomberg New Energy Finance, făcute publice la un summit care a avut loc la New York săptămâna aceasta.
În timp ce investiţiile au scăzut, la fel s-a întâmplat şi cu cantitatea totală de energie din surse regenerabile instalată la nivel mondial, scăzând cu aproape 7% în perioada 2012-2013.
Energia curată scoate un miliard de tone de noxe din mediul înconjurător
Pe de altă parte, chiar dacă au fost instalate, anul trecut, mai puţine sisteme de energie regenerabilă (cu excepţia proiectelor hidroelectrice mari, care nu au făcut obiectul analizei BNEF), am folosit o cantitate mai mare anul trecut: sursele regenerabile de energie au reprezentat 8,5% din toată puterea generată la nivel mondial în 2013, faţă de 7,8% în anul 2012.
BNEF estimează că sursele regenerabile de energie au evitat emiterea a aproximativ 1,2 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon, egale cu eliminarea a 252,6 milioane de maşini din circulaţie.
Motivele pentru care investiţiile în energia regenerabilă au scăzut
Există două motive pentru care investiţiile în energia curată la nivel mondial sunt în scădere. Primul motiv se referă la faptul că 80% din investiţiile aflate în declin se datorează costului tehnologiilor verzi, a panourilor solare în primul rând, precizează Michael Liebreich, preşedintele Consiliul consultativ BNEF.
Costul unui sistem solar rezidenţial în California, de exemplu, a scăzut cu doar o treime din 2010. Restul de 20% se datorează scăderii activităţii în construcţii şi a soartei incerte a subvenţiilor guvernamentale, în special în Europa.
Totuşi, Liebreich a precizat că datele Bloomberg cu privire la investiţiile viitoare sugerează că instalaţiile anuale în tehnologiile verzi din întreaga lume sunt susceptibile de a creşte pânnă la 37%, echivalentul a 112 gigawaţi, până în 2015.
Tendinţele globale nu s-au răspândit în mod egal între ţări. Chiar dacă investiţiile globale ale Chinei au scăzut, aceasta a reuşit, totuşi, să depăşească, pentru prima dată, suma cheltuită de toată Europa, în timp ce ţări cu o economie stagnantă, precum Spania şi Bulgaria, au redus cheltuielile pe subvenţiile destinate investitorilor în energie curată.
China este cel mai mare investitor în surse regenerabile de energie din lume,investind 56 miliarde dolari în 2013 (Statele Unite au făcut o investiţie totală de 35.8 miliarde dolari).
sursa: Roxana Muntean / solar-magazin.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania