Progresele tehnologice îmbunătățesc competitivitatea Energiei Eoliene
Activiştii anti-energie eoliană nu au mai contestat mult timp pretenţiile industriei eoliene că aceasta este competitivă cu combustibilii fosili. Dar progresele tehnologice, mărirea turbinelor, faptul ce sunt tot mai inteligente și mai competitive în orice situație, înseamnă că eolienele îi conving repede pe sceptici".
Atât EWEA cât și GWEC, Consiliul Global al Energiei Eoliene, sunt de acord că "energia eoliană onshore este competitivă odată ce toate costurile care afectează sursele tradiționale de energie – cum ar fi costurile combustibilului și al CO2, precum și efectele asupra mediului și sănătății – sunt luate în considerare".
Luând doar costurile de CO2, "dacă un cost de 30 € pe tonă de CO2 emis a fost aplicat la puterea produsă, energia eoliană onshore ar fi cea mai ieftină sursă a noii puteri de generare a energiei electrice în Europa", afirmă EWEA. Mai mult decât atât, eolienele sunt deja "direct competitive cu sursele convenționale în multe locuri din întreaga lume, cum ar fi Mexic, Brazilia, Noua Zeelandă, părți din China și SUA," în conformitate cu GWEC.
Australia, de asemenea, pare să fi fost adăugată pe această listă, după ce un raport publicat de Bloomberg New Energy Finance (BNEF), în luna februarie, a declarat că eolienele sunt acum mai ieftine decât combustibilii fosili în producerea de energie electrică în Australia, a raportat o poveste de pe blogul EWEA, la momentul respectiv.
Acest potențial de schimbare a jocului a mişcat balanţa datorită progreselor tehnologice – dintre care cel puțin două au fost lansate la EWEA 2013. Cel mai mare impact asupra producției de electricitate provine de la mărirea turbinelor eoliene. Siemens Energy a lansat noua sa turbină offshore de 4-MW, la conferința de la Viena, care are un diametru al rotorului de 130 de metri și oferă o capacitate puțin mai mare decât actuala turbină de 3,6-MW .
Între timp, Nordex a lansat două noi mașinării de 3-MW – una pentru viteza medie a vântului și alta pentru zone cu foarte mult vânt. Noile maşinării au rotoare mult mai mari decât platformele anterioare, mărind zona de măturare cu 23-37 la sută, cu scopul de a stimula randamentele de energie cu până la 31 la sută, a declarat compania.
Creșterea dimensiunii lamelelor unei turbine eoliene şi făcând turnul mai înalt, permit turbinei eoliene să captureze mai mult vânt, mai ales la viteze mici. Anumite companii se asigură că exploatează tot ce se poate din aceste îmbunătățiri prin adoptarea unor tehnici de ultimă oră. GE a anuntat, la sfârsitul lunii ianuarie, crearea unei turbine eoliene de 2.5-120 (o mașinărie de 2,5-MW, cu o lungime a rotorului de 120 m), care, pe parcursul unui an, poate genera cu 15 la sută mai mulţi kilowați decât turbina pe care o înlocuieşte.
Pentru a atinge acest potențial, turbina va fi operată și administrată de algoritmi special dezvoltaţi, care o va face să se învârtă în momentul în care generațiile anterioare de turbine eoliene vor trebui oprite.
Vestas a anunțat, de asemenea, o nouă turbină offshore, V164-8.0 MW, cu o suprafaţă a cilindrului de peste 21.000 de m2 – echivalentul a aproape trei terenuri de fotbal. "Când vine vorba de profitabilitate, cu cât zona de măturat este mai mare, cu atât veniturile sunt mai mari", spune compania. Vestas, de asemenea, subliniază faptul că turbinele mai mari înseamnă mai puține turbine, fundații mai puține și mai puțină cablare.
Toate sunt veşti bune, dar mai există încă un drum lung de parcurs. Aşa cum a punctat Kobad Bhavnagri, seful departamentului de cercetare al energiei curate, pentru Bloomberg New Energy Finance în Australia, chiar dacă "noile eoliene sunt mai ieftine decât construirea de noi centrale de cărbune și gaze, [acestea] nu pot concura cu activele vechi, care au fost deja achitate". Din acest motiv, "sprijinul politic este încă necesar pentru a pune azi megawati în pământ și pentru a întări abilitățile și experienţa de a de-carboniza sistemul energetic pe termen lung", a spus Bhavnagri.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea