Tehnologiile de varf implementate in industria panourilor solare fotovoltaice in ultimii ani au scazut substantial costurile energiei produsa in parcurile de acest tip.

Sursele de energie solara au fost considerate, chiar de ceva timp ca fiind cele mai bune, optiuni si profitabile pentru majoritatea oamenilor de pe Pamant, asigurand energie pentru diferite instalatii.

 

Soarele este, de departe, cea mai importanta sursa de energie pentru noi. El incalzeste atmosfera pamantului, vaporizeaza apa din oceane, directioneaza norii rezultati prin curenti de aer ( denumiti si vanturi spre continente ), acolo isi dovedesc utilitatea, determinand ploile si mentinand debitele raurilor. Aceasta este o modalitate directa de a folosi aceasta energie si face parte din procesele fiziologice ce au loc pe pamant de milioane de ani.

 

Insa Soarele poate face  mai mult. Ar putea sa asigure intreaga cantitate de energie de care are nevoie o societate industriala moderna, la scara mondiala pentru un viitor nedefinit; ceea ce nu poate face o sursa de energie obisnuita.

 

Acestea s-ar putea intampla cu usurinta, fara poluare sau batai de cap in privinta resurselor naturale epuizabile. Multi oameni insa nu sunt convinsi de acest lucru, ei fiind de parere ca o astfel de investitie ar aduce pierderi si nu un profit negandit de mare.

 

In anii 1970 oamenii de stiinta americani erau cuprinsi de un entuziasm puternic, gandind ca ar putea schimba vechea tehnologie cu aceasta noua, bazata pe energia asigurata de Soare. Aceasta s-a intamplat dupa primele esecuri in transportul si prelucrarea petrolului, ce polua foarte grav mediul.

 

Astfel s-a ajuns la concluzia ca aceasta noua tehnologie ar trebui initializata la viata de la sate, insa nu dupa mult timp aceasta miscare cu tot cu entuziasmu s-a risipit. Motivele pentru aceasta si pentru absenta utlizarii in ziua de astazi a energiei solare pe scara larga, nu sunt nici dificultati conceptuale nici tehnologice. Exista insa persoane cu mare influenta asupra a astfel de lucruri, care pur si simplu se tem de o trecere completa la utilizarea energiei solare.

 

Chiar in ciuda importantei capitale a acestui fapt pentru societatea moderna, acest concept de a valorifica energia a fost complet eliminat din planurile Statelor Unite, mai ales din perspectiva informarii opiniei publice ( cu exceptia planurilor militare care au in perspectiva folosirea acestui nou tip, mai ales in cazul unei crize de petrol ).

 

Daca s-ar fi inceput cu folosirea energiei in limite restranse, astazi s-ar fi ajuns la un procent  semnificativ ocupat de folosirea energiei solare din energia totala. Ideea principala era ca pentru directionarea energiei solare, lumina soarelui trebuia sa fie concentrata.

 

Aparate care puteau realiza acest lucru puteau fi facute la un pret mic, chiar intr-o productie mare, inca din anii 1970. Nu a fost sa fie asa.

 

Au fost si inca sunt probleme asociate cu progresul solar, unele reale altele scornite. Una dintre acestea ar fi ca soarele nu straluceste intotdeauna nici macar in California, insa sunt destule solutii pentru a remedia problema aceasta – aceasta face parte din problemele serioase; una dintre cele inventate de unii sceptici, ar fi de exemplu prabusirea instalatiilor, aceasta determinand un pericol chiar mai mare decat fuziunea nucleara; insa ideea de periculozitate nu poate fi contrazisa in totalitate.

 

Toate acestea au fost mai intai amintite intr-o lucrare publicata la inceputul anului 1983 numita "Cea mai lunga oda a Soarelui", in prima dintre cele trei volume – manuscrise, din care numai putine parti pot fi incluse aici.

 

Unele aspecte ale energiei solare constituie o problema pentru unii si chiar o oportunitate pentru altii. Pentru simplul fapt ca soarele straluceste deasupra fiecarui acoperis, acesta poate fi un exemplu de avantaj pentru oamenii de rand si pentru folosirea enrgiei solare la nivel individual nu numai in marile companii dotate cu echipamente speciale de captare si prelucrare a razelor solare, echipamente ce ar fi etalate pe suprafete mari de teren. Avantejele sunt multiple:

- un profit crescut considerabil,

- o stare de sanatate mai buna a oamenilor determinata de lipsa poluarii, sau daca nu, macar de diminuarea ei.

 

Folosirea acestei energii se poate incepe prin atingerea unor scopuri simple, apoi  trecandu-se la obiective mai avansate.

 

Productia ieftina a lentilelor de concentrare si folosirea lor sub acoperisuri de sticla constituie miezul primelor incercari. Exista pasaje din diferite lucrari publicate in anii 1977-1980, care descriu avantajele principale ale folosirii lentilelor sub paravane de sticla, sau a lentilelor cu forma de diamant.

 

Energia solara reprezinta una din potentialele viitoare surse de energie, folosita fie la inlocuirea definitiva a surselor conventionale de energie cum ar fi: carbune, petrol, gaze naturale etc, fie la folosirea ei ca alternativa la utilizarea surselor de energie conventionala, mai ales pe timpul verii. Cea de-a doua utilizare fiind in momentul de fata cea mai raspandita utilizare din intreaga lume.

 

Poate cel mai evident avantaj in vederea utilizarii acesteia, este acela de a nu produce poluarea mediului inconjurator, deci este o sursa de energie curata;

 

Un alt avantaj al energiei solare este faptul ca sursa de energie pe care se bazeaza intrega tehnologie este gratuita.

 

Utilizarea energiei solare apare din timpurile istoriei ca prezenta in viata oamenilor sub diferite forme: arma, curiozitate, utilizare efectiva; astfel in secolul al III-lea i.H., matematicianul grec Arhimede (287 – 212 i.H.) a aparat cetatea Siracuza (Sicilia) de atacuri, cu ajutorul unor oglinzi uriase care orientau fasciculele de lumina focalizata spre navele inamice, incendiindu-le.

 

In 1767, apare si termenul de energie termo-solara, cand omul de stiinta elvetian Horace de Saussure a inventat "cutia fierbinte", in fapt cel dintai colector solar iar in 1830 astrologul Sir John Hershel utilizeaza "cutia fierbinte" pentru a gati in timpul unei expeditii in sudul Africii, ori in anul 1891 cand are loc patentarea primului sistem comercial de incalzire a apei de catre Clarence Kemp.

 

Dintre toate sursele de energie ce intra in categoria surselor ecologice si regenerabile cum ar fi: energia eoliana, energia geotermala, energia mareelor; energia solara se remarca prin instalatiile simple si cu costuri reduse ale acestora la nivelul unor temperaturi in jur de 100°C.

 

Temperatura folosita pentru incalzirea apei cu peste 40 grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la incalzirea apei menajere sau a cladirilor.

 

De aceea, este deosebit de atractiva ideea utilizarii energiei solare in scopul incalzirii locuintelor si se pare ca acesta va fi unul dintre cele mai largi domenii de aplicatie a energiei solare in urmatorul secol. Tehnologia echipamentului pentru instalatiile solare de incalzire a cladirilor este deja destul de bine pusa la punct intr-o serie de tari ca Japonia, S.U.A., Australia, Israel, Rusia, Franta, Canada si Germania.

 

Moduri de conversie a energiei solare:

Formele de energie si formele de conversie a acestora

In functie de etapele de conversie si utilizare, energia are formele urmatoare:

- Energie primara (Aceasta energie este recuperata din natura);

- Finita (combustibili clasici) ;

- Regenerabila ;

- Energie secundara definita ca forma de energie obtinuta prin conversia energiei primare, putand fi folosita intr-o gama larga de aplicatii (energie electrica, mangalul, carbunele sortat de calitate superioara, lemnul de foc taiat si spart, etc.) ;

- Energie finala reprezinta energia obtinuta prin conversia energiei secundare intr-un motor ,cazan , calculator, bec;

- Energia utila se obtine prin conversia energiei finale si este energia efectiv inglobata intr-un produs sau exclusiv utilizata pentru un serviciu.

 

Formele primare pot fi grupate astfel:

- Surse conventionale (clasice): sursele care s-au impus prin folosire indelungata (combustibili fosili, deseurile combustibile)

- Surse neconventionale: surse care nu au o folosire indelungata (energie nucleara, energie primara regenerabila cu cele trei forme: energie solara, energie geotermala, energia data de miscarea planetelor).

 

Sursele regenerabile (reinnoibile) sunt sursele care se regenereaza pe masura ce sunt consumate. Sursele regenerabile de energie sunt radiatia solara, energia geotermala si energia data de miscarea planetelor din Sistemul Solar.

 

Cel mai mare aport de energie primara este adus de radiatia solara ce ajunge in straturile superioare ale atmosferei terestre, aproximativ 30% din radiatia primita de pamant fiind reflectata in spatiul cosmic de catre nori si suprafata terestra iar restul de 70% este absorbita, regasindu-se in caldura aerului, a apei, in caldura latenta de evaporare a apei din mari si oceane si de pe suprafatele umede de pe uscat. Se regaseste in biomasa datorita proceselor de fotosinteza din plante.

 

Caldura absorbita de aer si apa este reemisa in cele din urma sub forma de radiatii infrarosii (IR) spatiului inconjurator.

 

Caldura latenta de evaporare a apei este deasemenea eliberata prin condensare.

 

Energia geotermala produce un flux de energie comparativ mic, dinspre litosfera spre atmosfera si oceane, prin conductia caldurii. Din aceasta energie numai 1% se regaseste in vulcani sau in campuri geotermale active.

 

Miscarea planetelor din sistemul solar se regaseste disipata in mareele din oceane.

 

Fluxurile de energie generate de radiatiile solare, cat si celelalte doua surse ale mediului inconjurator, pentru om sunt fluxurile naturale de energie secundara ce sunt mult mai mici decat fluxurile rezultate prin transferul direct de enegie de la lumina solara. Aceste fluxuri de energie naturala sunt:

 

- Energia potentiala si cinetica a cursurilor de apa

- Vanturile, valurile si energia cinetica a curentilor oceanici

- Energia solara absorbita prin fotosinteza din biomasa

 

Cele mai importante fluxuri naturale de energie din mediul inconjurator al omului, ce pot fi exploatate sunt:

- Radiatia solara absorbita la nivelul scoartei terestre

- Vanturile care transporta aer fierbinte si umed spre poli si aer rece si uscat catre ecuator.

 

Cand, in vara anului 1972, in aula Academiei Romane, unul din parintii zborului cosmic, Herman Oberth, vorbea despre proiectul unei uriase oglinzi instalate in spatiu pentru captarea energiei solare,era greu de imaginat ca in cativa ani ideea va fi studiata amanuntit pentru punerea ei in practica in jurul anilor 1980.

 

Vorbele lui Oberth pareau inca de domeniul fictiunii, cand intrevedea posibilitatea de a lumina orase mari cu lumina reflectata de oglinda spatiala, a indepartarii cetii de pe aerodromuri, a topirii ghetarilor, a influentarii climei, a conducerii furtunilor distrugatoare in zone in care nu pot provoca pagube mari, a prevenirii inundatiilor catastrofale si a transformarii desertului Sahara intr-o regiune fertila.

 

Nu numai reusita exploatarilor spatiale pledeaza in favoarea curajului de a aborda proiecte ce raportate la mijloace actuale pot parea icredibile, dar si rapiditatea cu care se desfasoara revolutia microprocesoarelor in zilele noastre. Lectia navelor cosmice si a calculatoarelor este semnificativa pentru tehnologia energiei solare care, in prezent, cunoaste puternica si impetuoasa dezvoltare.

 

Energia solara careia ii este tributata intreaga viata pe pamant fascineaza prin abundenta si constanta ofertei ei. Se afirma ca energia primita de la Soare de catre Pamant in 20 de zile este mai mare decat toata rezervele sale fosile.

 

Calcule simple arata ca, chiar cu un randament de 10%, 120 m patrati ar putea asigura cererea de energie a unui locuitor al Pamantului, iar o suprafata de 360 mii de km patrati, cu aceeasi eficienta, ar putea satisface toate nevoile de energie ale Pamantului.

 

Pentru o populatie de 10 miliarde de oameni cu un standard de viata ridicat, o arie de 3000 km patrati, adica 6% din suprafata Pamantului, ar fi suficienta. Partizanii energiei solare invoca frecvent date asemanatoare pentru a demonstra urgenta orientarii cercetarilor stiintei si tehnicii pentru exploatarea economica a acestei energii.

 

Imaginea cea mai frecventa pe care o trezeste energia solara este aceea a panourilor de colectare instalate pe case, sisteme in care temperatura nu depaseste insa 100 grade celsius, cu o limitare considerabila a eficientei conversiunii.

 

Exista sisteme care concentreaza radiatia la temperaturi de 300 si 500 grade celsius, iar la capatul acestei familii stau tunurile solare care au nevoie de arii vaste de heliostate ce focalizeaza pana la 5 MW de radiatie solara, temperatura fluidului din containere depasind 540 grade celsius.

 

Exista o competitie intre generatorii termodinamici de putere, bazati pe energia solara, in care caldura colectata este convertita in energie mecanica sau electrica prin pistoane sau turbine si intre sistemele de convertire directa a radiatiei solare in electricitate de catre celule formate din cristale semiconductoare. Problema esentiala este aceea a costurilor.

 

Productia de serie si perfectionarea continua au facut ca automobilul, o complicata concentrare de tehnologie, sa ajunga la un pret deosebit de scazut pentru o masina avansata – amintesc legile de dezvoltarea ale oricarei tehnici.

 

Vorbind de aplicatiile energiei solare, ne referim in primul rand la o lista de nevoi energetice, care in tarile in curs de dezvoltare, decurg din activitatile domestice, din pomparea apei pentru cerinte menajere si irigatii, din agricultura si operatii agricole cum ar fi uscarea semintelor sau refrigerarea, industria locala, transporturi, activitati sociale si comunitare care le include pe cele sanitare.

 

Nu este un lucru neinsemnat sa se vina in intampinarea acestora, intrucat statisticile arata ca pregatirea alimentelor si agricultura sunt activitatile ce reprezinta peste 80% din consumul total de energie in zonele rurale ale tarilor in curs de dezvoltare.

 

Energia solara promite o solutie pentru lichidarea decalajului intre tarile dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare care se manifesta atat de sfasietor si in materie de energie.

 

Un miliard de oameni din zona dezvoltata a lumii consuma 85% din energia mondiala, 2 miliarde si jumatate-in Asia si intr-o parte a Americii Latine-consuma 15%, in timp ce un miliard din tarile cele mai ramase in urma din Africa si America Latina consuma 1% din totalul mondial.

 

O alta sursa de putere, in afara celor mentionate (termodinamica si fotovoltaica) este bazata pe biomasa. Intreaga vegetatie ce acopera planeta noastra este o uzina de captare a energiei solare pe care o transforma in energie chimica si o depoziteaza in compusi noi, sintetizati.

 

Masinile moleculare, perfecte in decursul evolutiei, au performante ce sunt superioare conversiunilor de energie si randamentelor masinilor create de om. Bioenergetica ne dezvaluie mecanismele acestei uzine si masini naturale.

 

Biomasa reprezinta energie. Socotind consumul de energie pe cap de locuitor in lumea dezvoltata, el corespunde cu productia a circa o treime de hectar, iar in tarile in curs de dezvoltare la mai putin de 0,025 ha pe cap de locuitor.

 

Zecile de mii de instalatii de biogaz, experietele noi in materie de distilare a lemnului, piroliza, cercetarea produsilor gazosi, utilizarea acidului acetic, a metanolului, drept combustibil, arata sfera larga de preocupari ce stau sub semnul energiei solare.

 

Nu lipsesc nici proiectele indraznete care prevad posibilitatea ca in anul 2025 intreaga energie a lumii sa fie acoperita din surse regenerabile, cu urmatorul bilant: 36% energie solara, utilizata direct ca si caldura, 44% combustibili lichizi, solizi sau gazosi, de origine biologica si 20% sub forma de electricitate (energie hidroelectrica,a vantului sau solara).

 

Un asemenea plan ar insemna ca 70 miliarde de metri patrati de colectoare sa fie instalate si sa existe 7,5 milioane MW celule solare. Capacitatea hidroelectrica ar urma sa fie impartita si cinci milioane de turbine de vant sa fie construite, in timp ce 15% din padurile lumii ar produce lemnul ca o recolta de energie.

 

Pentru a ilustra si cu un alt exemplu unde duce entuziasmul solar ce reinvie cultul soarelui, prezent in toate mitologiile, vom aminti de recentul proiect suedez conform caruia in anul 2015,  62% din energia nationala ar fi derivata din resurse biologice, 13% din incalzire solara, 11% din hidroelectricitate, 9% pile fotovoltaice si 5% energia vantului.

 

Este posibil ca procesul de asimilare a oricarei tehnici noi, valul modei, al excesului si al entuziasmului peste masura sa fie unul din vehiculele de transmitere si de difuzare a elementului inovator.

 

Soarele este doar una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor fiintelor vii de pe intregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie pe un an a intregii omeniri.

 

Energia solara este energia radianta produsa in interiorul Soarelui in urma reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant intr-o cuanta de energie numita foton, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului.

 

Puterea energiei solare intr-un punct al planetei depinde, intr-un mod complicat, de ziua anului, momentul zilei si de latitudinea acelui punct.

 

Omul utilizeaza intr-o asa masura combustibilul pe baza de materie fosilizata – petrolul si carbunele – incat rezervele naturale se vor epuiza in a doua parte a secolului viitor. Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o solutie alternativa, dar gradul sau de periculiozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986.

 

S-a demonstrat ca sursea de energie ce ar putea inlocui combustibilul fosil, energia solara ofera siguranta si acuratetea cea mai mare.

 

Atmosfera reflecta aproximativ 30% si absoarbe 20% din radiatia solara; astfel, pe suprafata solului ajung doar 50% din ea. Chiar si asa insa, aceasta cantitate este de 170 de milioane de ori mai mare decat productivitatea marilor centrale.

 

In zonele tropicale aceasta cauzeaza arderea tufisurilor, focul izbucnind datorita focalizarii razelor solare prin picaturile de roua, ce se comporta ca niste lentile optice. Grecii au utilizat energia solara inca din 400 i.e.n pentru aprinderea focului, folosind globuri de sticla pline cu apa. In 200 i.e.n ei foloseau oglinzi concave in acest scop.

 

In cuptorul solar modern, lumina solara este folosita pentru a gati. O oglinda (reflectorul) focalizeaza razele soarelui pe mancare sau pe vas. In unele cuptoare solare in loc de oglinda concava se foloseste un sistem de oglinzi plate pentru a directiona razele soarelui pe alimente.

 

Pe aceeasi idee se bazeaza si functionarea furnalului solar. In Mont Luis, Franta, s-a construit o cladire cu mai multe nivele, cu o latura acoperita de oglinzi, astfel incat totalitatea lor sa formeze o uriasa oglinda concava. Camera de incalzire din focar se poate incalzi pana la 3000 grd C – la aceasta temperatura topindu-se majoritatea metalelor.

 

Sistemele moderne de panouri solare fotovoltaice prezinta multiple avantaje specifice: 

- total nepoluante;

- nu emit noxe, nu produc reziduuri;

- nu consuma niciun fel de combustibil fosil, nefiind influentata de cresterile de pret a energiei conventionale;

- ieftine in exploatare, intretinere minima;

- fiabilitate si viata lunga de functionare, de peste 20 de ani;

- siguranta in exploatare, nu exista pericol de incendiu, de explozie etc.

- “resursa verde” generata de puterea soarelui este ecologica;

- costuri reduse pe unitate de energie produsa;

- costuri reduse de scoatere din functiune

 

 

 

 

 

5 motive pentru care puteti deveni  PARTENER  Add-Energy Renewable Romania

Pentru  a deveni PARTENER  ADD ENERGY ,accesati  sectiunea     register_now_2  

Pentru mai multe detalii accesati sectiunea   Contact-Us