Ferme eoliene in padure
Energia eoliana in padure este interesanta pentru finantatori, pentru ca este usor de planificat. Cerintele din punctul de vedere al unei banci.
Actualele evolutii critice cu ce politica sa aiba de-a face economia si societata – si anume criza financiara si economica – insotesc discutia aprovizionarii cu energie durabila. Pentru 2013, accesibilitatea si viabilitatea financiara a tarifelor feed-in este conditia esentiala pentru realizarea proiectelor eoliene in Germania.
Ceea ce este clar este faptul ca guvernul german tinteste o cota de 35 la suta de surse regenerabile in furnizarea energiei electrice pana in 2020. Pana in 2030, se asteapta ca cifra sa creasca la 50 la suta, energia eoliana onshore oferind o mare parte din ea. Pentru a atinge aceste obiective ambitioase, trebuie urmarite diverse optiuni. In plus fata de re-energizarea locatiilor existente (turbinele eoliene vechi sunt inlocuite cu echipamente noi, mai eficiente), sunt proiectate noi domenii prioritare de energie eoliana de catre autoritatile din noua politica energetica. Accentul este pus pe zonele forestiere in special, pentru ca ele reprezinta aproximativ o treime din suprafata totala a Germaniei. Includerea lor este esentiala pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare.
Pentru energia eoliana, padurile au fost mult timp considerate nerentabile datorita intensitatii turbulentei, volumelor mai mari de investitii in comparatie cu locatiile deschise si provocarile logistice legate de viabilitatea economica.
In ultimii ani, inaltimea de 140 de metri a turnului a devenit standard la locatiile forestiere, pentru o inaltime totala a turbinei (in varful rotorului) de 200 de metri. Astfel, turbinele eoliene ajung la straturile de aer care au un flux laminar de vant, cu o intensitate a turbulentei mai mica. Aceste fluxuri eoliene sunt uniforme, aderand la profilul lamei si, prin urmare, la rotor, printr-un efect de aspiratie crescut datorat fluxului de aer deosebit de puternic. Toate acestea fac din padure o locatie atractiva pentru dezvoltatorii de proiecte, investitori si banci. In cazul in care tehnologia poate oferi un randament stabil, predictibil pe termen lung si clar, in acelasi timp, iar Guvernul ofera un mediu legislativ si de reglementare de incredere, energia eoliana poate plati de la sine, aproape exclusiv sub forma de finantare a proiectelor.
Caracteristica cheie a finantarii proiectului leaga soarta unui proiect cu intoarcerea imprumutului. Numai viitoarele fonduri (fluxurile de numerar) ale proiectului pot fi utilizate pentru plata costurilor de operare, ratele de capital si distribuirile catre investitori. In plus fata de aceasta orientare a fluxului de numerar, atunci cand se evalueaza finantarea proiectelor, exista prevederi pentru implicarea contractuala a diferitilor participanti la proiect, care ar trebui sa sprijine succesul proiectului: acest lucru este cunoscut sub numele de partajare a riscurilor.
(Joachim Treder, HSH Nordbank) Aceasta postare a aparut pentru prima data in editia din luna martie 2013 a Erneuerbare Energien, revista germana sora a Renewables International. (Craig Morris)
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea