Cum sa alegi un panou solar ?
Investiția inițială pentru un sistem de incalzire solar este, de obicei, mai mult decât un sisteme conventional de incalzire a apei.
Proprietarul casei va economisi mai mulți bani pe termen lung, în funcție de cantitatea de apă caldă necesară, performanța sistemului, localizarea geografică și costul conventional de rezervă.
1. Media zilnica de eficienta si Coeficientul mediu de pierdere de caldura
Acestea sunt țintele vitale termodinamice ale tubulurilor vidate. Eficienta unui colector solar depinde de temperatura tubului care la rândul său depinde de natura curgerii fluidului în tub, izolatia solară, geamul de protecție, temperatura ambiantă și pantă.
Odată ce ați instalat un sistem de incalzire solar, facturile de încălzire a apei ar trebui să scadă cu mai mult de 50%. Interesant este ca energia solară este gratuita. Prin urmare, nu va fi afectata de fluctuațiile de preț ale combustibilului și lipsa de combustibil.
2. Factorul de energie solara (FES) si Fractiunea solara (SF).
FES reprezinta energia produsa de sistemele de incalzire a apei cu ajutorul soarelui impartita la energia obtinuta prin electric/gaz in cadrul sistemului. Cu cat este mai mare factorul, cu atat energia sistemului este mai eficienta. Factorii sunt de la 1 la 11, dar de al 2 la 3 sunt cei mai frecventi factori.
SF este parte a sarcinii totale convenționale de încălzire a apei. Cu cât este mai mare fracția solară, cu atat este mai mare contribuție de energie solara, reducând energia ce ar fi necesara in situatii de backup. Fracția solară variază între 0 și 1,0, dar 0.5 – 0.75 sunt factorii tipici.
Inainte de a cumpara un incalzitor solar de incalzire a apei, ar trebui să iei în considerare calcularea costului anual de funcționare, în scopul de a determina perioada de economisire a energiei și de recuperare a acesteia.
3. Absorbtia eficienta de caldura
Stratul de absorbtie este responsabil pentru absorbtia caldurii solare, precum și prevenirea pierderii de caldura prin radiatii. Tubul vid ar trebui sa aiba un coeficient de absorbție mai mare de 93%, iar coeficientul de emisie mai mică de 10%. De asemenea, ar trebui să alegeți un sistem cu strat absorbant de CU-SS-AL / N / AL pentru absorbția maximă a caldurii soarelui, durabilitate, și durată de viață lungă.
4. Rezervor de apa si cadru din otel inoxidabil
Atunci când alegeți un sistem de incalzitor a apei solar, luati în considerare rezervorul de stocare și cadrul de montare pentru colectorul solar. Rezervorul din otel inoxidabil iese in evidenta ca cel mai bun produs prin capacitatea sa de a rezista la coroziune excesiva, precum și durabilitate mare. De asemenea, prezinta mai puține costurile de întreținere, precum și natura ușoara a materialuluile il face ușor de instalat.
Alegerea ramei depinde de starea mediului pentru a asigura durabilitate și siguranța colectorului odată montat pe acoperiș. Cele mai bune cadre sunt realizate din oțel inoxidabil sau din aluminiu anodizat de înaltă rezistență. Oțel inoxidabil este excelent si rezista la coroziune, in timp ce aluminiul este potrivit pentru regiunile cu vânt puternic, fiind foarte solid.
5. Certificarea incalzitorului electric
În afară de garanțiile asigurate atunci când cumperi încălzitorul de apa, este vitala verificarea autenticitatii încălzitorului electric. Înainte de a cumpăra, verificați dacă are certificare CE pentru a te bucura de economii si o achizitie inteligenta ce protejează inclusiv mediul înconjurător.
6. Consumul de apa zilnic pe cap de locuitor
Utilizarea maximă zilnică de apă caldă pe cap de locuitor este de 50 litri. Acesta ar trebui să fie unul dintre elementele ce va permit să alegeți un incalzitor solar de apa, care sa satisfaca nevoile familiei tale. Folosind media pe consumul individual de apă caldă; un sistem cu o capacitate de 250 / 300L poate fi indeajuns pentru o familie de 5 până la 6 persoane, iar un sistem cu o capacitate de 200 L este potrivit pentru 3 până la 4 persoane, în timp ce sistemul cu o capacitate de 100 / 150 L este potrivită pentru 1 până la 2 persoane.