Bula de carbon va arunca lumea intr-o alta criza financiara – raport
Miliarde de dolari sunt in joc pe masura ce pietele bursiere umfla valoarea combustibililor fosili, care s-ar putea sa ramana ingropati pentru totdeauna, avertizeaza expertii
Pietele bursiere mondiale pun pariuri pe tarile care nu reusesc sa respecte obiectivele obligatorii privind emisiile de carbon. Fotograf: Robert Nickelsberg / Getty Images
Lumea s-ar putea indrepta catre o criza economica majora, pe masura ce pietele bursiere umfla o bula de investitii in combustibilii fosili, in valoare de mii de miliarde de dolari, potrivit economistilor de la conducere.
"Criza financiara a demonstrat ce se intampla atunci cand riscurile se acumuleaza neobservate", a spus Lord (Nicholas) Stern, profesor la London School of Economics. El a spus ca riscul este "foarte mare, intr-adevar" si ca aproape toti investitorii si autoritatile de reglementare au fost incapabili de a-l aborda.
Așa-numita "bula carbon" este rezultatul unei supra-evaluari a rezervelor de petrol, carbune si gaze naturale detinute de companiile de combustibili fosili. Potrivit unui raport publicat vineri, cel putin doua treimi din aceste rezerve vor trebui sa ramana in subteran, in eventualitatea in care lumea isi atinge obiectivele existente, convenite pe plan international, pentru a evita pragul de schimbari climatice "periculoase".
Daca acordurile raman valabile, aceste rezerve nu vor putea fi arse, deci vor fi lipsite de valoare – ducand la pierderi masive pe piata. Dar pietele bursiere pun pariuri pe inactivitatea tarilor cu privire la schimbarile climatice.
Puternicul raport este conceput de Stern si de “thinktank “Carbon Tracker. Avertizarea lor este sustinuta de organizatii, inclusiv HSBC, Citi, Standard si Poor si Agentia Internationala de Energie. Banca Angliei a recunoscut, de asemenea, ca un colaps al valorii activelor de petrol, gaze si carbune, in timp ce natiunile abordeaza incalzirea globala, este un potential risc sistemic pentru economie, Londra fiind amenintata in mod deosebit datorita listelor sale uriase de carbune.
Stern a spus ca, departe de a reduce eforturile de a dezvolta combustibilii fosili, companiile din Top 200 au cheltuit 674 miliarde $ (441 miliarde £) in 2012 pentru a gasi si a exploata si mai multe noi resurse, o suma egala cu 1% din PIB-ul global, care ar putea ajunge "active irecuperabile" sau lipsite de valoare. Punctul de reper din 2006 a lui Stern, raportul despre impactul economic al schimbarilor climatice – comandat de cancelarul de atunci, Gordon Brown – a concluzionat ca acele cheltuieli de 1% din PIB ar plati pentru o tranzitie catre o economie curata si durabila.
Guvernele lumii au fost de acord sa limiteze cresterea temperaturii globale la 2C, dincolo de care impactul devine sever si imprevizibil. Dar Stern a spus ca investitorii in mod clar nu cred in acțiunea de combatere a schimbarilor climatice. "Ei nu pot sa creada asta si, de asemenea, cred ca pietele sunt sensibil evaluate acum".
"Ei cred in reglementarea de mediu doar atunci cand o vad", a declarat James Leaton, de la Carbon Tracker si fost consultant al PwC. El a spus ca viziunea pe termen scurt pe pietele financiare a fost un alt motiv major pentru bula de carbon. “Analistii spun ca ar trebui sa mergi cu trenul chiar pana sa sara de pe stanca. Fiecare din ei crede ca sunt destul de inteligenti sa se dea jos la timp, dar nu toti pot iesi pe usa in acelasi timp. De aceea apar bulele si accidentele".
Paul Spedding, un analist al petrolului si gazelor de la HSBC, a declarat: "Proportia “listata” a carbonului ce nu poate fi ars, revelata in acest raport, este incredibila. Acest raport arata clar ca "afacerile obisnuite" nu sunt o optiune viabila pentru industria de combustibili fosili. pe termen lung. [Piata] se presupune ca va primi o avertizare timpurie, dar ingrijorarea mea este ca lucrurile se intampla de multe ori brusc in sectorul petrolului si gazelor".
HSBC a avertizat ca 40-60% din capitalizarea de piata a companiilor de petrol si gaze a fost in pericol in ceea ce priveste bula de carbon, doar companiile de combustibili fosili din Top 200 avand o valoare actuala de 4tn $, cu 1.5tn $ datorie.
Lord McFall, care a prezidat comisia de selectare a Commons Treasury timp de un deceniu, a declarat: "In ciuda dimensiunii sale devastatoare, criza bancara a fost la baza o criza ce putea fi evitata:. amenintarea semnificativa a carbonului are caracteristicile inconfundabile ale aceleasi probleme endemice"
Raportul calculeaza ca rezervele de combustibili fosili indicate, pe care lumea le are in prezent, echivaleaza cu 2,860 miliarde de tone de dioxid de carbon, dar ca doar 31% ar putea fi arse pentru o sansa de 80% de a ramane sub o crestere a temperaturii de 2C. Pentru o sansa de 50%, doar 38% ar putea fi arse.
Tehnologia de captare si stocare a carbonului, care ingroapa emisiile in subteran, poate juca un rol in viitor, dar chiar si un scenariu optimist, care intrevede 3800 proiecte comerciale la nivel mondial, ar permite doar un plus de 4% din rezervele de combustibili fosili sa fie arse. In prezent nu exista proiecte comerciale in curs de desfasurare. Agentia de Energie internationala, in mod normal conservatoare, a concluzionat, de asemenea, ca o mare parte a rezervelor de combustibili fosili nu poate fi arsa.
Citi Bank a avertizat investitorii din vasta industrie de carbune a Australiei, ca trebuie facute foarte putine lucruri pentru a evita viitoarea pierdere de valoare in fata actiunilor privind schimbarile climatice. "Daca scenariul cu carbonul ce nu poate fi ars va avea loc, este dificil de vazut modul in care valoarea rezervelor de combustibili fosili poate fi mentinuta, deci vedem putine optiuni de reducere a riscurilor".
Agentiile de rating si-au exprimat ingrijorarea, Standard si Poor’s concluzionand ca riscul ar putea duce la degradarea ratingurilor de credit ale companiilor petroliere in cativa ani.
Steven Oman, senior vice-presedinte al Moody, a declarat: "Este de datoria noastra, in calitate de investitori si ca societate, sa cunoastem adevaratul cost al unui lucru, astfel incat sa poata fi facute politici inteligente si constructive si decizii de investitii. De prea multe ori costurile reale sunt considerate de necuantificat sau chiar ignorate".
Peers Jens, care gestioneaza 4 miliarde € (3 miliarde £) pentru Mirova, parte a 300 miliarde € de active manageriate de Natixis, a spus: "Este socant sa vezi numerele raportului, deoarece acestea sunt mai rele decat isi dau oamenii seama. Riscul este masiv, dar o multime de manageri de active cred ca au mult timp la dispozitie. Eu cred ca ei gresesc". El a spus ca va veni un moment cheie in 2015, data la care guvernele lumii s-au angajat sa ajunga la un acord global pentru limitarea emisiilor de carbon. Dar el a spus ca managerii de fonduri trebuie sa actioneze acum. In cazul in care asteapta pana in 2015 "va fi prea tarziu pentru ei sa ia masuri".
Fondurile de pensii sunt, de asemenea, ingrijoratoare. "Fiecare manager de fond de pensii trebuie sa se intrebe daca au incorporat schimbarile climatice si riscul carbonului in strategia lor de investitie. Daca raspunsul este nu, trebuie sa inceapa acum", a declarat Howard Pearce, sef de gestionare a fondului de pensii de la Agentia de Mediu, care detine 2 miliarde de lire sterline in active.
Atat Stern cat si Leaton arata catre China, ca dovada ca reducerile de carbon par ca vor fi indeplinite. Liderii chinezi au declarat ca utilizarea de carbune va atinge punctul culminant in urmatorii cinci ani, a declarat Leaton, dar inca nu s-a pus pret pe acest lucru. "Nu stiu de ce piata nu crede in China", a spus el. "Cand spune ca are de gand sa faca ceva, de obicei o face". El a spus ca SUA si Australia planuiesc activitati bancare pentru vanzarea de carbune in China, dar acest lucru "nu se leaga".
Jeremy Grantham, un manager de fonduri miliardar, care supravegheaza 106 miliarde $ in active, a declarat ca firma sa a fost pe punctul de a se retrage din toate afacerile cu carbune si combustibili fosili neconventionali, cum ar fi petrolul din nisipurile bituminoase. "Probabilitatea ca ele sa intre in necaz este prea mare pentru mine ca sa-mi asum riscul ca investitor". El a spus: "Daca vrem sa ardem tot carbunele si orice procent semnificativ din nisipurile bituminoase, sau alt fel de petrol si gaze neconventionale, am incurcat-o. [Exista] consecinte ingrozitoare pe care le vom pune la picioarele nepotilor nostrii".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea