Va ajunge in curand in America – un avion elvețian alimentat de energie solară
Un proiect elvețian, care este de 10 ani in elaborare, își propune să arate că avioanele solare cu reglaj electric ar putea transporta într-o zi oamenii din întreaga lume. După efectuarea zborurilor demonstrative în Europa și Africa de Nord, Solar Impulse vine în America în acest an.
Cu zece ani în urmă, când Bertrand Piccard a demarat un proiect în Elveția de a pilota un avion alimentat doar de lumina soarelui, companiile aerospațiale cu care a vorbit au crezut că era nebun. Asta a fost un lucru bun, a afirmat el, pentru că şi-a spus că a venit cu o provocare demnă, care ar putea avea un mare impact asupra vieții oamenilor.
Proiectul, denumit Solar Impulse, s-a desfăşurat pentru a stabilit recorduri mondiale și a declanşa imaginația pentru viitorul în care transportul aerian ar putea lasa urme adanci peste combustibilii pe baza de carburi
Acum acel avion, încorporat cu celule solare SunPower, va face primul zbor in Statele Unite, in acest an. Planul prevede rularea unor zboruri de încercare în luna aprilie și decolarea în nordul Californiei – probabil de la Moffett Field, NASA – în luna mai.
"Vrem să inspire oamenii să meargă dincolo de limitele pe care şi le-au stabilit", a declarat Bertrand în timpul unui eveniment unde prezenta Solar Impulse unui afiliat al Consulatului Elvețian, la San Francisco. "Vrem să arătăm prin Solar Impulse nevoia de tehnologii curate."
Când avionul se va pregăti pentru zborul spre est, de la Washington, DC, și apoi New York, va fi o priveliște minunată. Modelul aeronavei a avut drept scop crearea unei suprafeţe suficient de mare pentru a adapta celulele solare şi pentru a reduce greutatea și nevoile de energie.
Avionul cu un singur loc are aripi lungi: 63.40 metri (208 de picioare), cât anvergura aripilor unui Airbus A340. Cu toate acestea, la 1.600 kg (3527 pounds), are greutatea unui sedan.
Are, de asemenea, puterea unui scuter: patru motoare de 10 cai putere fiecare. Avionul are, de asemenea, patru baterii de litiu-polimer, pentru a stoca energia solară din timpul zilei spre a susţine avionul în timpul nopţii. Cele 11628 de celule solare acoperă atât aripa, cât şi stabilizatorul orizontal.
Bateriile au făcut posibil ca Solar Impulse să finalizeze un zbor de 26 de ore în anul 2010. Împreună, cele patru baterii ar putea oferi 90 kilowatti-oră de energie și sunt bine izolate, astfel încât acestea ar putea funcționa în continuare la minus 40 de grade Celsius – temperatura maximă pentru altitudinea la care avionul poate ajunge la cei 8.500 de metri (27,900 picioare). Fiecare are o densitate de energie de 240 Wh / kg. Cele patru baterii cântăresc în total 400 kg (881 pounds), sau, aproximativ un sfert din greutatea totală a avionului.
În loc să zboare fără oprire pentru a scoate în evidență priceperea tehnică a aeronavei, avionul va ateriza în trei locuri, între San Francisco și capitala națiunii. Ideea este de a educa publicul cu privire la planul de energie solară și de a inspira oamenii să sprijine tehnologia curată.
Zborul de succes din anul 2010 a venit dupa ani de inginerie și simulări de zbor, pentru a descoperi și a corecta problemele. Avionul şi-a făcut zborul inaugural în 2009. Casa Solar Impulse este la institutul de cercetare numit Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, și s-a concretizat în mâinile a aproape 80 de ingineri, tehnicieni și controlori de misiune.
Proiectul de 130 milioane dolari, de asemenea, s-a bazat pe mai mulţi sponsori corporativi, inclusiv întreprinderea chimică Solvay, Omega, Deutsche Bank și Schindler, o firmă de inginerie.
Piccard este un fondator cu un trecut colorat. Un psihiatru, a co-pilotat primul balon care a călătorit non-stop in jurul lumii. Tatăl său, Jacques Piccard, a fost primul, împreună cu Don Walsh al Marinei SUA, care a explorat cea mai adâncă parte a oceanului, situată în Groapa Marianelor. Bunicul său, Auguste Piccard, a stabilit recorduri mondiale pentru zborurile baloanelor, la altitudini mari.
Piccard şi CEO al Solar Impulse, Andre Borschberg, au venit la San Francisco pentru a atrage interesul nu numai pentru zborul inaugural în faţa întregii ţări, dar și pentru călătoria în jurul lumii pe care au de gând să o pună în aplicare în 2015. Solar Impulse construieşte un al doilea avion, mai mare, pentru a ocoli lumea. Trebuie să dezvăluie încă specificaţiile tehnice ale noului avion, deşi Borschberg a declarat că SunPower va fi furnizorul de celule. Al doilea avion încă va utiliza bateriile litiu-polimer, dar ele vor avea o densitate de energie de 261 Wh / kg.
Deşi Solar Impulse a demonstrat că energia solară ar putea fi un combustibil de sine stătător, zilele în care zborurile comerciale vor fi pe bază de energie solară sunt foarte-foarte departe. Borschberg, inginer și pilot de avion, consideră că aceste zile sunt la aproximativ patru decenii distanță.
Câteva lucruri interesante:
* Din cauza greutății sale mici, aeronava evită turbulențele prin utilizarea de date meteorologice pentru a calcula calea cea mai bună de zbor. De obicei, decolează dimineaţa devreme şi aterizează noaptea.
* Viteza medie de zbor a primului avion este de 70 de kilometri pe oră (43 mile pe oră). Decolează de la 44 de kilometri pe oră (27 mile pe oră).
* Capacitatea primului avion este de 200 kilograme (440 pounds), care reprezintă pilotul și marfa.
* Cabina de pilotaj a celui de-al doilea avion va fi mai mare, astfel încât pilotul ar putea dormi pe tot parcursul călătoriei, care va dura aproape o lună întreagă.
* Negocierea pentru permisul de a zbura în fiecare ţară din întreaga lume necesită o muncă considerabilă. A fost nevoie de doi ani pentru China să spună da.
* Al doilea avion va avea o cabină de pilotaj sub presiune și producție de oxygen la bord.
—– gigaom.com —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea