Timelapse-ul de la Google arata cum s-a schimbat suprafata Pamantului in 25 de ani
click pe poza pentru a vedea timelapse-ul
Google a incheiat un parteneriat cu NASA, Time si Supravegherea Geologica US (USGS), pentru a arata lumii cat de mult s-a schimbat suprafata planetei in 25 de ani, prin noul sau proiect Timelapse.
Timelapse arata destinatii pre-selectate si cum s-au schimbat intr-un sfert de secol. De la expansiunea urbana a Las Vegas-ului, la defrisarile Amazonului din Brazilia, Timelapse prezinta impactul oamenilor asupra mediului inconjurator. Proiectul este o harta cu zoom prezentata la diferite intervale de timp, construita din milioane de imagini de inalta calitate, din satelit si miliarde de pixeli. Fiecare cadru al hartii timelapse este construit intr-un an de informatii stranse de satelitul Landsat, constituit instantaneu intr-un singur terapixel de 1.7 de pe Pamant, la o rezolutie de 30 de metri.
Timelapse este produsul a aproape trei decenii de fotografie prin satelit, dezvoltat intr-o experienta interactiva a intervalelor de timp. In 2009, Google a inceput sa lucreze la imaginile de la Landsat, o misiune comuna in curs de desfasurare intre USGS si NASA. Folosind propria tehnologie, Earth Engine, Google a cernut prin 2.068.467 imagini pentru a identifica fotografii prin satelit de cea mai inalta calitate, pentru fiecare an si pentru fiecare punct de pe planeta.
Imaginile dateaza din intervalul 1984-2012 si se traduc intr-un total gigantic de 909 terabytes de informatii. Un pixel Landsat este egal cu aproximativ marimea unui teren de baseball. Echipa Google a compilat fotografiile prin satelit in imagini planetare anuale mari, de 1.78 terapixeli fiecare.
Echipa Google a lucrat apoi cu Laboratorul CREATE de la Universitatea Carnegie Mellon (care a primit, de asemenea, un premiu Google Focused Research) pentru a transforma imaginile anuale planetare intr-o animatie buna, ce poate fi vizualizata prin HTML5. Aceste destinatii pre-selectate recomandate de Timelapse sunt luate de pe site-ul motorului Google Earth.
click pe poza pentru a vedea timelapse-ul
click pe poza pentru a vedea timelapse-ul
click pe poza pentru a vedea timelapse-ul
Timelapse prezinta atat povesti bune, cat si rele: cresterea Dubai-ului de la o metropola mica in desert la un megalopolis modern, poreclit acum Disneyland din Orientul Mijlociu; Sistemul de irigare cu centru-pivot pentru ecologizarea Arabiei Saudite intr-o regiune agricola; Decapitarea muntilor din Virginia de Vest de catre industria miniera; Defrisarile din jungla amazoniana din Brazilia; Retragerea ghetarul Mendenhall in Alaska; Uscarea lacului Urmia in Iran si Marea Aral.
Generatia noastra nu are prea multe optiuni in ceea ce priveste starea planetei pe care am mostenit-o in ziua de azi. Oricat de mult ne dorim sa ne intoarcem in timp pentru a schimba lucrurile si a inversa incalzirea globala, defrisarile masive, sau uscarea raurilor, pur si simplu nu putem anula trecutul. Este destul de greu sa traiesti cu consecintele greselilor predecesorilor, dar tragedia mai mare este ca am putea transmite aceeasi mostenire pentru cei care vor veni dupa noi. Sa ne invatam lectiile din ultimii 25 de ani, bune si rele – dar sa fim atenti pe modul in care vom modela urmatorii 25 de ani. Alegerile si actiunile noastre de astazi sunt cele care conteaza cel mai mult.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania