Țările sărace trec la energia din surse regenerabile de două ori mai repede decât statele dezvoltate
Țările bogate au ce învăța de la cele sărace, în special în termeni de energie. Un studiu efectuat pe 55 de națiuni arată că statele în curs de dezvoltare precum China, Brazilia, Africa de Sud, Uruguay și Kenya au trecut la proiecte de energie regenerabilă mult mai repede decât țările dezvoltate.
În multe dintre aceste state energia curată este, de fapt, mai ieftină decât energia provenită din combustibili fosili și sperăm că același lucru poate fi spus pe o scară globală în următorii ani.
Desigur, țările dezvoltate au instalat mai multă energie regenerabilă. Mai exact, 213 de megawați între 2008-2013, marcând o creștere de 84%.
Țările în curs de dezvoltare au instalat împreună 142 de gigawați între 2008-2013, o creștere de 143%, potrivit unui raport publicat de Climatescope și citat de zmescience.com.
Energie mai ieftină în țările sărace
Pentru cele mai multe dintre aceste țări, trecerea și ritmul este stabilit de considerații economice, și nu de responsabilitatea climatică, așa cum ne-ar plăcea să credem.
În Jamaica, energia electrică convențională costă aproximativ 300 de dolari pe megawatt-oră, însă puterea echivalentă furnizată de panourile solare ar costa jumătate din această sumă. Un caz similar poate fi observat în Nicaragua, unde energia eoliană are un cost cu 50% mai mic față de energia convențională.
Sursele regenerabile oferă în prezent doar puțin peste 6% din totalul de energie din SUA, însă potrivit unui raport numit “American Energy: Calea regenerabilă pentru securitate energetică”, tehnologiile noi care valorifică sursele regenerabile de energie sunt, sau vor fi în curând competitive economic cu combustibilii fosili.
SUA poluează mai mult decât a făcut-o în anul 1990
Investițiile anuale la nivel mondial în energia din surse regenerabile a crescut de aproape șase ori din anul 1995, cu investiții cumulate în această perioadă de aproape 180 miliarde dolari.
În ciuda acestor investiții masive, SUA este cu mult în urma altor țări dezvoltate, cum ar fi Germania, care a ajuns la 31% cu energia sa din surse regenerabile. Cel mai jenant, însă, este că SUA — al doilea cel mai mare poluator din lume după China — emite, de fapt, mai multe gaze cu efect de seră decât a făcut-o în 1990.
Țările în curs de dezvoltare investesc masiv în energia curată
În timp ce SUA se așteaptă ca energia regenerabilă să devină rentabilă, statele mai sărace se mișcă mult mai rapid în acest sector. Pentru ele, energia solară sau eoliană, după caz, este deja o opțiune mai ieftină.
Africa de Sud, de exemplu, a investit aproximativ 10 miliarde de dolari în ultimii doi ani. Împreună, cele 55 de state incluse în studiu au investit 122 de miliarde de dolari anul trecut, mai mult decât dublu față de suma alocată în 2007, respectiv 59.3 de miliarde de dolari.
sursa: solar-magazin.ro / Roxana Muntean