Surse regenerabile de energie prezentate prin cifre pentru anului 2011
Activitati desfasurate in sectorul energiei obtinute din oceane si prin intermediul mareelor
Despre articol: această concentrare specială a puterii asupra Energiei Regenerabile este o avanpremieră pentru cea mai recentă actualizare a REMIPEG, realizată în primele patru luni ale anului 2012, de către Lahmeyer International şi prezintă o imagine de ansamblu pentru fiecare sector de energie regenerabilă, pe baza unor scenarii, până la sfârșitul anului 2011.
Acest articol este preluat din numărul din iulie / august 2012 al revistei Renewable Energy Focus (REFocus).
Prima parte – introducere
Partea a doua – energia hidroelectrică ajunge în spatele celei eoliene și a biomasei ca şi procente de creștere
Partea a treia – Piața eoliană încă în creştere şi dominată de China
Partea a patra – 2011 un an puternic pentru PV solare, în ciuda tăierilor subvențiilor de sprijin
Partea a cincea – cheltuielile pentru tehnologia din combustibil au fost schimbate pentru cea solară
Partea a șasea – Energia pe bază de biomasa conduce în utilizarea electricităţii
Partea a şaptea – Piața mondială de energie geotermală a primit o mare lovitură în 2011.
Partea a opta – Valurile si mareea
Capacităţile de generare a tehnologiei pentru energiea obtinuta din oceane instalată global este dublata si inca ceva, ajungând la 526.70 MW pâna la sfârşitul anului 2011 (vezi tabelul).
Cu toate acestea, creşterea a fost în mare măsură datorată unui singur proiect: proiectul de 254MW de la lacul Sihwa, Coreea de Sud. În afară de acesta, au fost instalaţi doar 3.35MW în 2011.
Deşi este un numar scăzut, în comparație cu alte tehnologii de energie regenerabilă, este totuşi signifiant, dacă se ia în considerare faptul că în anul precedent nu s-a instalat nimic de acest tip. Adaugaţi la aceasta faptul că 14.5-17.5 MW sunt în prezent în construcție sau în curs de instalare şi este corect apoi să spunem că ultimele 12 luni reprezintă o perioadă pozitivă pentru acest sector.
Energia marină şi a mareelor rămâne, în continuare, axată în principal pe activităţi de cercetare şi dezvoltare (C & D) și pe proiecte demonstrative la scară mică.
Doar câteva tehnologii au, sau se îndreaptă către, etapa-cheie, de demonstrație la scară largă, înainte de comercializarea completă pe piaţă.
Finanțarea provine, în mare parte, încă din programe publice de cercetare și dezvoltare, deși a existat un volum tot mai mare de risc și de capital în amestec. Numărul de firme de construcții cu nume mari și de producători de tehnologii energetice care prezintă un interes serios, a crescut vizibil.
Siemens din Germania, de exemplu, deţine acum integral compania scoţiană de dezvoltare a energiei mareelor, Marine Current Turbines (MCT) . A susţinut MCT, mai întâi, prin faptul că a devenit investitor în anul 2010, mărindu-şi partea la 45% în 2011. Preluarea integrală a avut loc la inceputul acestui an, iar acum MCT funcționează ca o afacere sub deviza Siemens Solar & Hydro.
Având ca exemplu similar tranziţia firmei WaveGen (de asemenea scoțiană) într-o afacere VoithHydro (și redenumită ulterior Voith Hydro Wavegen) cu aproximativ cinci ani în urmă, afacerea Siemens / MCT subliniază, în mod clar, interesul tot mai mare al unor investitori în energie pentru tehnologiile mai promițătoare , într-un stadiu mai avansat de dezvoltare, în sectorul oceanic şi al mareelor.
Este încurajator pentru industrie, mai ales că această tendință similară a companiilor cu nume mare de a intra în luptă poate fi văzută atunci când vine vorba de dezvoltarea unui proiect specific. De exemplu, compania spaniolă EPC, Abengoa, a intrat în colaborare cu dezvoltatorul irlandez a dispozitivelor de conversie a valurilor în energie, Wavebob. Cele două plănuiesc să dezvolte şi să comercializeze generatorul geamandură plutitor al firmei irlandeze, cu scopul de a-l implementa în “ Parcurile de valuri “ de-a lungul Europei și SUA.
Un alt gigant al electronicelor, Alstom, este cu un pas înainte. Firma franceză a intrat în colaborare cu SSE Renewables, divizia de energie regenerabilă a Marii Britanii. Colaborarea va dezvolta un proiect de energie a valurilor, cu ajutorul tehnologiei AWS Ocean Energy, în Costa Head, din Insula Orkney.
AWS a testat cu succes dispozitivul flotant în Loch Ness în 2010, iar implementarea prototipului la scară largă a convertorului de energie a valurilor, de 2,5 MW, este programată la EMEC, în 2014. Colaborarea Alstom / SSE la proiectul “WAVE “ va avea o capacitate de până la 200 MW.
O serie de proiecte conduse de Companiile mari de utilitati (inclusiv E.On, Scottish Power și Vattenfall), vor folosi "şarpele de mare" Pelamis, de la Pelamis Wave Power. Între timp, instalaţia Pelamis din 2009, din largul coastei Portugaliei, la Agucadoura, a fost scoasă din funcțiune mai devreme, pentru ca proiectul să fie îmbunătăţit cu o altă tehnologie.
În Danemarca, echipa Wave Dragon a primit finanțare pentru prima fază a proiectului său demonstrativ de 1.5MW. Finanțarea, care a venit prin intermediul Programului de Dezvoltare şi Demonstrare a Tehnologiei Energiei, va ajuta la acoperirea costurilor studiului de fezabilitate și a proiectului de design a dispozitivului.
În Franța a existat un progres semnificativ, prin intermediul a trei proiecte demonstrative a energiei oceanice, selectate de către agenția franceză pentru energie și mediu, ADEME, de a fi puse în aplicare: proiectul mareelor Sabella D10, proiectul mareelor ORCA, la Paimpol Bréhat și convertorul de energie a valurilor SBM Offshore S3.
Între timp, OpenHydro a Irlandei, a anunțat că este în etapele finale de pregătire pentru lansare în Bretania, Franța, unde plănuieşte să lanseze patru dintre turbinele mareelor de 2 MW, la Paimpol Bréhat, în colaborare cu compania franceză EDF. OpenHydro lucrează, de asemenea, la proiecte în Insulele Channel ale Marii Britanii şi în Nova Scoţia.
În 2011, aprobările și autorizațiile finale pentru construcția locului francez de testare a energiei valurilor SEM-REV, în nordul peninsulei Le Croisic, au fost, de asemenea, asigurate. Lucrările au fost planificate pentru finalizare până în septembrie 2012, atunci când întreaga conexiune electrică ar trebui să fie asigurată. Capacitatea finală a proiectului este de 8MVA.
În ceea ce privește progresul desfăşurării proiectului și a tehnologiei, alte evenimente notabile includ:
o centrala de energie ce foloseste valurile Mutriku, din Spania, a fost pusă în funcţiune în anul 2011. Aceasta are 300 MW şi este formată din 16 turbine Wells, conduse de coloane de valuri oscilatoare Voith Hydro Wavegen şi este prima implementare comercială a tehnologiei.
o Verdant Power a obţinut aprobarea pentru a treia faza a proiectului său RITE, atingând curenții mareei de East River din New York, cu o turbină verticală. După finalizarea cu succes a fazei demonstrative, dezvoltatorul este acum capabil de a implementa un dispozitiv de 1MW în râu. Un alt proiect, utilizând aceeași tehnologie, este în curs de dezvoltare în St Lawrence River unde vor fi utilizaţi doar curenții râului.
Conducerea UK continuă
Între timp, Marea Britanie rămâne dominantă atât în dezvoltarea şi comercializarea de tehnologii și proiecte, cu activitate în Scoția, deplasându-se cu toată viteza înainte. Centrul European al Energiei Maritime (EMEC) din Orkney a a reprezentat miezul unei mari părţi din acțiune. Evoluțiile cheie în Marea Britanie, în 2011, au fost:
o Laboratorul Scoţian de Energie (SEL) a fost lansat în luna septembrie, pentru consolidarea colaborării între toate cele 50 de lucrări de cercetare a energiei 50, a testelor şi a facilităților demonstrative, inclusiv EMEC.
o Rolls Royce a anunţat că o filială a sa, Tidal Generation Ltd., a ajuns la puctul de 100 MWh în rețeaua națională, prin turbina de maree de 500 K, la EMEC.
o Turbina de maree a Atlantis Resources, de 1MW AK1000, a fost, de asemenea, lansată la EMEC. Proiectele propuse pentru turbină includ proiectul MeyGen de 400MW, în Pentland Firth, anticipând finalizarea până în 2020 și un proiect de 50 MW în largul coastei din Gujarat, India, cu acordul pentru o dezvoltare viitoare de cel puţin 250 MW.
o La sfârșitul anului 2011, Hammerfest Strøm din Norvegia şi-a instalat turbina mareei de 1MW HS1000, la EMEC, așteptându-se să fie pe deplin operațională în 2012. Scottish Power Renewables (o filială a consorţiului spaniol Iberdrola utilitate) intenționează să folosească această turbină într-o zonă a mareelor de 10MW în Sound of Islay, intenţionând să o instaleze între 2013 și 2015.
o Ocean Power Technologies a început studiile oceanice pentru dispozitivul său de energie a valurilor, PowerBuoy, de 150kW PB150.
o Noul convertor de energie a valurilor al Aquamarine, Oyster 800, a fost, de asemenea, implementat la EMEC – acesta va fi urmat în 2012 și 2013 de încă două dispozitive pentru a forma o matrice de 2.4 MW.
În 2011 Coreea a intrat în scenă
Proiectul mareic Shiwa Lake de 254MW, care a pornit anul trecut, este considerat a fi primul dintre cele șase centrale energetice prin maree, de-a lungul coastei de vest a Coreei de Sud, iniţiat datorită cererii agrasive a ţării pentru "creștere verde" şi de către adoptarea unui portofoliu standard din surse regenerabile în 2010. Două alte proiecte (care totalizează 1.84GW) au fost amânate, aşteptându-se să fie finalizate în 2015.
Centrala Sihwa a fost concepută pentru a regenera lacul Sihwa, care a fost poluat cu reziduuri din canalizare. Alte proiecte majore de-a lungul coastei de vest au întâlnit o rezistență semnificativă, pe motiv de întrerupere a potențialului ecologic.
Între timp, Hyundai Heavy Industries, un mare constructor de nave care acum activează în domeniul energiei regenerabile, inclusiv eoliană și a mareelor, a finalizat studiile pentru un sistem bidirecțional al mareelor de 500 kW. Se aşteaptă ca acesta să finalizeze, împreună cu alte companii coreene, un parc ce foloseste mareele avand o capacitate de un “megawatt-class", până în 2014.
—– renewableenergyfocus.com —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea