Studiu: Consumul de carne, principala cauză a despăduririlor la nivel global
O nouă cercetare, publicată în Science of the Total Environment, arată că, pentru a păstra ecosistemele planetei și biodiversitatea, este nevoie de o reducere substanțială a consumului de carne.
Creșterea animalelor domestice care asigură hrana – porci, vaci, oi, capre etc. – este, potrivit specialiștilor, principala cauză a defrișărilor și a dispariției habitatelor în rândul animalelor sălbatice. Totodată, acaparează 75% din terenurile agricole din lume, fiind un factor decisiv al schimbărilor climatice și poluării apei.
”Reducerea consumului de produse de origine animală e realistă, dacă vom reuși să oferim oamenilor alimente gustoase și convenabile pe bază de plante,” spune Machovina. ”Ceea ce amplifică consumul de carne este puterea pietei, și tot puterea pieței poate reduce acest consum. Cât mai multe informații despre efectul negativ al consumului de carbe, atât la nivel individual, cât și asupra mediului, pot contribui la schimbarea acestor tendințe, prin încurajarea conservării naturii prin intermediul pieței.”
Cercetarea coordonată de cei doi biologi de la Universitatea din Florida arată că în regiunile cu cea mai mare biodiversitate (Asia, Africa și America de Sud), producția de carne este în creștere. Până în 2050, unele dintre țări ar putea necesita o extindere cu 30-50% a suprafețelor agricole existente, pentru a putea asigura necesarul de carne pentru consum uman. Printre acestea, se numără China – unde creșterea accelerată a populației determină și creșterea consumului de carne – și țări din Africa și Asia, unde creșterea consumului de carne sălbatică atrage după sine o expansiune a practicilor de vânătoare.
Cei doi biologi cred că speranța stă în produsele de origine vegetală: cultivarea fructelor, legumelor și a plantelor bogate în proteine vegetale doar pe terenurile agricole deja folosite ar putea asigura chiar și 70% din necesarul caloric zilnic al populației globale. Boabele de soia conțin, de pildă, de două ori mai multe proietine decât carnea de vită, porc și pui, și de 10 ori mai multe proteine decât laptele.
Cultivarea lor presupune suprafețe de pământ mult mai reduse decât cele necesare creșterii animalelor, iar calculele specialiștilor arată că prin folosirea rațională și eficientă a terenurilor agricole deja existente s-ar putea asigura hrana pentru alte 4 miliarde de persoane.
sursa: Sursa: PhysOrg / http://totb.ro