România se pregătește de sistemul feed-in tariff
Legislația (legea 122/2015) cu privire la tariful reglementat pentru micii producători de energie regenerabilă, și anume sistemul feed-in tariffs, este așteptată să intre în vigoare cel târziu în luna octombrie 2015.
Schema de suport va fi aprobată pentru proiecte mai mici de 500 KW.
Încă din luna februarie, producătorii de energie regenerabilă au cerut ANRE înlocuirea schemei certificatelor verzi, din cauză că aceasta nu mai răspundea așteptărilor investitorilor.
Schimbarea legislației e așteptată de foarte mulți români care își doresc să aibă posibilitatea de a injecta energie regenerabilă în rețea.
Mai mult, specialiștii din domeniul energiei spun că sistemul feed-in tariffs va impulsiona piața de electricitate din România, din moment ce acesta are – cel puțin teoretic – cea mai mare eficiență dintre toate mecanismele de susținere a dezvoltării energiei curate.
Prin sistemul FIT, micilor producători de energie regenerabilă li se garantează contracte pe termen lung, iar în schimb ei vor primi preţuri reglementate din partea ANRE, însă mai mici decât preţul certificatelor verzi.
Potrivit ANRE, citat de Mediafax, piaţa de producere a energiei verzi, „aşa cum a cum a fost imaginată”, trebuie să fie, la nivelul anului 2016, diversificată din punct de vedere al tehnologiilor, să permită atingerea nivelului obiectivului naţional privind ponderea energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie al anului 2020 de 24% şi totodată, să permită un impact suportabil în factura consumatorului final.
Schema de sprijin prin feed-in tariffs urmează să fie aplicată proiectelor cu o capacitate instalată de până la 0,5 MW (500 kW) electric.
Până la intrarea în vigoare a legii, trebuie organizate diverse aspecte administrative, tehnice, fiscale și metodologice.
Toate aceste aspecte, cum ar fi procedurile pentru diferitele etape ale procesului de investiție a proiectelor fotovoltaice și introducerea unei mărci de calitate pentru instalatori, se vor afla printre subiectele discutate în cadrul celei de-a VII-a Conferință Internațională – Energia Solară în România.
Așadar, micii producători de energie regenerabilă sunt așteptați să participe la a VII-a Conferință Internațională – Energia Solară în România, care va avea loc la Sala Palatului din București, pe data de 20 noiembrie 2015, ca parte din RENEXPO® – Al VII-lea Târg+Conferințe pe Energie și Eficiență.
Târgul și conferințele sunt patronate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și este sponsorizat de compania Fronius International GmbH.
sursa: solar-magazin.ro