Rolul furnizorului pe piața de energie electrică
Furnizorul de energie electrică reprezintă persoana juridică, titulară a unei licențe de furnizare, care comercializează energie electrică, fără a desfășura activități de transport și distribuție a energiei electrice.
Rolul său este foarte important pe o piață funcțională și constă în armonizarea pe principii comerciale a relației dintre producători, transportator, distribuitori și consumatorii finali de energie.
Legislația europeană unitară a dus la crearea unei piețe libere a energiei electrice, care a transformat complet vechiul sector energetic monopolist. Astăzi pe piața de energie din România există aproximativ 200 de furnizori de energie electrică din care 22 cu cote de piață de peste 1%, fapt care demonstrează că gradul de concurență este destul de ridicat.
Activitatea furnizorilor de energie electrică este dictată de concurență, rezultatul fiind prețul din ce în ce mai mic oferit de furnizori, clienților de pe piața liberă. Prețul energiei, este cel care face deocamdată, diferența între furnizori.
Cine are prețul cel mai mic, obține consumatorii cei mai mulți sau pe cei mai importanți. Un rol primordial al departamentelor de marketing din cadrul companiilor de furnizare a energiei electrice, va fi acela de a pune accent pe servicii conexe, nu doar pe prețuri, și de a asigura o bună relaționare cu clienții.
Regulamentul de furnizare a energiei electrice este legiferat prin nu mai puțin de 12 legi primare și 22 de ordine și dispoziții secundare. Acestea stabilesc cadrul de reglementare pentru desfășurarea activității de furnizare a energiei electrice către clienții finali.
Potrivit dispozițiilor legale fiecare furnizor are posibilitatea de a cumpăra energie electrică de pe piața de energie electrică (OPCOM) sau poate încheia contracte bilaterale cu producătorii de energie electrică în vederea vânzării acesteia direct la clientul final.
În anul 2006 a fost înființată în România, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), un ONG care a pornit cu un portofoliu de 44 de furnizori activi de energie, dintre care 23 de firme românești, 21 de firme străine, 4 cu capital majoritar de stat și 40 cu capital privat. Asociația și-a propus să fie “vocea” furnizorilor de energie, companii private sau de stat care furnizează energie electrică la peste 8 milioane de consumatori.
sursa: http://inversolar.ro