Record de eficiență de 22.1 % pentru celulele solare din siliciu negru
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au obținut o eficiență record de 22,1% pentru celulele solare din siliciu negru, performanță confirmată de către Fraunhofer ISE CalLab, cel mai mare institut de cercetare al energiei solare din Europa.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Universitatea Aalto, e pentru prima dată când celulele din siliciu negru nu limitează eficiența conversiei finale a energiei.
„Eficienta conversiei energiei nu este singurul parametru pe care ar trebui să îl luăm în considerare”, explică profesorul Hele Savin, coordonatorul studiului.
Datorită capacității celulelor negre de a capta radiația solară din unghiuri joase, acestea generează mai multă energie electrică pe durata unei zile, în comparație cu celulele tradiționale.
„Am demonstrat că în timpul iernii, în Helsinki, celulele negre au generat mai multă electricitate decât celulele tradiționale.”
Cele mai comune tipuri de celule solare și eficiența lor Siliciul cristalin

Celule solare din siliciu cristalin
Celulele solare cu siliciu cristalin domină, în prezent, piața PV. Potrivit Popular Science, în 2011, 90% din totalitatea celulelor solare disponibile în comerț au fost fabricate din siliciu cristalin.
În condiții ideale, ele pot transforma lumina solară în electricitate la o rată de 25%. Practic, eficiența celorlalte tipuri de celule solare este măsurată în funcție de eficiența celulelor cu siliciu cristalin.
Dezavantajul lor major este că tind să fie voluminoase.
Filmul subțire

Celule solare din film subțire
Fabricarea celulelor solare cu fim subțire (thin-film) e mai ieftină decât producția celor din siliciu cristalin. Făcute din compuși de cadmiu, aceste celule sunt de 75 de ori mai subțiri, și pot absorbi lumina soarelui mai bine decât siliciul.
Singurul dezavantaj al acestui tip de celule este că nu e la fel de bun la conversia luminii solare în energie electrică, în comparație cu siliciul cristalin.
Anul trecut, în laborator, tehnologia thin-film a atins un record de eficiență de 20,4 la sută.
Siliciul negru

Celule solare din siliciu negru
Celulele solare din siliciu negru sunt similare cu celulele din siliciu cristalin, diferența e că primele sunt tratate astfel încât să fie negre la suprafață.
Culoarea neagră tinde să absoarbă mai bine lumina soarelui, implicit să colecteze mai multă energie, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru zonele cu puțin soare (cum ar fi regiunile nordice).
În ciuda acestui lucru, până în prezent, tehnologia celulelor din siliciu negru nu a avansat prea mult. Din acest motiv, noua cercetare, care arată o eficiență de 22,1%, este foarte promițătoare.
sursa: http://www.solar-magazin.ro