Propunerea UE de a planifica Legea spatiului marin va spori certitudinea investitorilor
Statele membre ale UE vor trebui sa planifice utilizarea spatiului lor maritim si sa lucreze impreuna, impartind un bazin maritim, in conformitate cu o Directiva propusa a Comisiei Europene, publicata astazi la Bruxelles, privind amenajarea spatiului maritim si managementul integrat al zonelor litorale.
"Asociatia Europeana a Energiei Eoliene sprijina ferm propunerea Comisiei, care va permite sectorului european al energiei eoliene offshore sa planifice investitii bazate pe o utilizare mapata a spatiului marii, creand crestere economica si locuri de munca in sectorul maritim", a declarat Anne-Bénédicte Genachte, Consilier Regementar de Afaceri Offshore pentru Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA).
"Va facilita, de asemenea, crearea unei rețtele transnationale europene de energie electrica offshore, incurajand Statele Membre sa traseze zone pentru infrastructura de energie electrica pe mare", a adăugat ea. Daca sunt planificate fara cooperarea transfrontaliera, investitiile in retele risca sa fie mai putin eficace. Proiectul Reteaua Offshore a calculat ca, prin gruparea parcurilor eoliene in centre care ar putea trece granitele, ar putea fi salvati aproximativ 14 miliarde de euro, in comparatie cu conectarea individuala a parcurilor eoliene, la mal.
"Mingea este acum in mainile Parlamentului European si a Statelor Membre si, din pacate,deja unele State Membre mari isi exprima opozitia. Speram ca guvernele vor intelege importanta de a avea un cadru de planificare UE pentru cresterea economiei maritime si ca putem conta pe Parlament pentru a obtine directive, adoptate inainte de alegerile europene din 2014".
In 2012, energia eoliana offshore a totalizat 5 GW în UE si acest lucru este proiectat sa creasca la 40 GW, angajand 170.000 de oameni pana in 2020 si la 150 GW, angajand 300.000 de oameni pana in 2030. Energia eoliana offshore este adesea prinsa intre utilizarile conflictuale si regulile din diferite sectoare, care pot crea incertitudi si intarzieri de proiecte, afectand potentialul de crestere al sectorului – riscuri care ar putea sa apara fara amenajarea efectiva a spatiului maritim, pe masura ce energia eoliana offshore creste.
Directiva ar trebui sa avantajeze intreaga economie maritima, ajutand Statele Membre sa obtina o utilizare bine planificata a marii, pentru activitati cum ar fi energia, transportul, pescuitul, petrecerea timpului liber și protectia mediului.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea