Program INTERREG Danube Transnational Cooperation Programme – Axa 4 – 11.a.
Titlu: Model replicabil de imbunatatire a capacitatii institutionale a autoritatilor publicelocale si a unorservicii publice de concentrate, in scopul unei administrari publice eficiente in conceptul’’ orasului inteligent’’.
Title: Replicable model of enhancing institutional capacity of local public authorities and stakeholders for efficient public administration in the smart city concept.
- >> Dati click pe poza pentru a vedea programul !
Tari din care cautam parteneri !
Va rog sa va ganditi la aceasta propunere si sa propuneti eventuali colaboratori din zona eligibila (Cehia, Austria, Germania, Ungaria), pe care-i vom contacta imediat. Date suplimentare despre programul de finantare veti gasi la adresa http://www.interreg-danube.eu
Data finala a transmiterii Expresiei de Interes este 3 noiembrie, de aceea trebuie sa ne miscam foarte repede.
CONTEXTUL PROIECTULUI (extras din http://www.romaniasmartcities.ro/ro/articole.html)
Orasele inteligente reprezinta un obiectiv programatic al Uniunii Europene, inclus in Strategia Europa 2020.
In acest context, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat pe 2 iulie a.c. un document care pune bazele unei noi strategii de dezvoltare si sustinere a proiecteleor Smart City.
Documentul "Smart cities as a driver of a new European industrial policy" stabileste o serie de directii de dezvoltare, punand accentul pe abordarea convergenta a problematicii "Smart City" si pe promovarea unui model de dezvoltare mai eficace decât cele aplicate pana in prezent, caracterizate printr-o abordare fragmentata, si pe sustinerea investitiilor prin dezvoltarea de parteneriate public-privat.
Intr-o perspectiva unificatoare, conceptul de "Smart Cities" acopera urmatoarele arii: guvernanta, energie, constructii, infrastructura, transport, tehnologii informatice, educatie si sanatate.
In ultimii ani, odata cu cresterea gradului de penetrare a internetului si a nivelului de mobilitate, li se adauga inca un element de importanta critica – cel de "Smart Citizen".
In acest concept, cetateanul este vazut nu ca un simplu consumator de date si de servicii si/sau produse, leit-motiv al scenarilor distopice, care pluseaza pe alienarea individului sub efectul invaziei tehnologiilor, ci ca un participant activ la constructia oraselor inteligente. Pentru a construi orase inteligente este nevoie de oameni pe masura !
Metodele traditionale de a rezolvare a numeroaselor probleme pe care le genereaza cresterea rapida a populatiei urbane nu reusesc sa reprezinte – chiar si la momentul actual – decat solutii partiale, cu eficienta scazuta. Extinderea constanta a infrastructurii fizice nu mai poate reprezenta pentru mult timp o rezolvare viabila in conditiile in care orasele se confrunta cu limitari importante in zona resurselor, a bugetelor si a spatiului. Pe de alta parte, supra-aglomerarea oraselor va amplifica efectele nocive ale acestora in conditiile in care sunt deja responsabile de circa 70% din volumul total al emisiilor de gaze de sera si sunt principalii producatori de deseuri.
Nivelul de inteligenta al oraselor este influentat decisiv de tehnologiile informatice si de comunicatii (TIC) utilizate pe scara larga pentru monitorizarea, automatizarea serviciilor, optimizarea alocarii resurselor si realizarea de economii.
Orasul inteligent presupune în primul rând o mai buna gestionare datorită TIC. Cu toate acestea, utilizarea TIC în sine nu reprezinta elementul principal in crearea unui oraș inteligent.
Aceste tehnologii trebuie să fie implementate în plus față de o strategie mai cuprinzătoare pentru dezvoltarea unui oras,care sa aiba ca scop principal satisfacerea nevoilor cetățenilor pe termen lung. Aceasta este o misiune reală de planificare pentru autoritățile locale: tehnologiile trebuie să fie combinate cu alegeri înțelepte în guvernare.
Astfel, imbunatatirea capacitatii institutionale a autoritatilor publice, pentru o administrare publica eficienta in conceptul "Smart City", solicită o mai mare transparență și o mai mare deschidere față de cetățenii care devin actori pe deplin implicati în dezvoltarea urbană.
Acest lucru presupune punerea cetățeanului în centrul procesului de planificare și, astfel, a crea legături suplimentare între autoritatile publice locale și cetățeni.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
Obiectivele proiectului se bazeaza pe integrarea a primilor cinci "piloni generici"din totalul de sase inclusi in strategia Comitetului Economic și Social European- CESE, privind sustinerea dezvoltarii proiectelor "Smart City":
Smart City prezentat de Concub Media:
– >> Click pentru a vedea toata prezentarea in PDF.
Data finala a transmiterii Expresiei de Interes este 3 noiembrie, de aceea trebuie sa ne miscam foarte repede.
Contactati-ne :
Concub Media - E-mail:adrian@concub.ro
ICPE, Institutul National de C&D in Inginerie Electrica ICPE-CA, E-mail:gimi.rimbu@icpe-ca.ro