Producătorii de energie regenerabilă cer autorităților sistarea acreditărilor pentru centrale noi
Companiile din sectorul energiei regenerabile cer Guvernului sistarea acreditărilor pentru centrale noi. Foto via sandia.gov
„Investitorii din energia regenerabilă care au contribuit cu 7 miliarde de euro în economia României au fost înșelați ! Nu lăsați energia regenerabilă să intre în colaps”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de companiile din sectorul energiei regenerabile ministrului energiei, primului-ministru și conducerii ANRE.
Patru organizații patronale din industria energiei regenerabile (RWEA, PATRES, RPIA şi ARmHE) atrag atenția că reducerea cotei obligatorii de energie pentru al treilea an consecutiv a adus producătorii în pragul falimentului.
Prin urmare, aceștia cer sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 1 septembrie, cu excepţia proiectelor pentru care au fost obţinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investiţiilor şi a celor licenţiate, pentru a permite autorităţilor şi industriei regenerabile să identifice măsurile necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi, nefuncţional în prezent, scrie gandul.info.
„În încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autorităţile române ezită să facă ceea ce toate celelalte Guverne au făcut în situaţii similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluţii de finanţare viabile. În sens contrar, autorităţile împing cu bună ştiinţa investitorii existenţi dar şi pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va avea în final un impact negativ asupra cetăţenilor.
Rezultatul va fi creşterea iminentă a preţului energiei, care a scăzut semnificativ datorită aportului energiei regenerabile”, se arată într-un comunicat al organizațiilor.
Până în prezent, companiile au acumulat o putere instalată de circa 5.000 MW, investind aproximativ 7 milioane de euro.
„Situația este alarmantă. Reducerea cotei în 2014 și în 2015 și menținerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% față de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaș de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare.
Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni și impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici și medii”, avertizează Viorel Lefter, președintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania –PATRES, citat de hotnews.ro
sursa: solar-magazin.ro