Privind in urma la cele mai populare stiri ale anului 2012
Încă o dată, o economie muribundă globală a definit anul în timp ce politicienii din întreaga lume au încercat să înainteze prin încăpăţânata criză financiară.
Și totuși, pentru industria eoliană europenă, 2012 a bifat o realizare semnificativă atunci când, la sfârșitul lunii septembrie, s-a anunțat că UE a trecut piatra de hotar de 100 gigawatt (GW) din capacitatea instalată de energie eoliană. Acest lucru poate genera suficientă electricitate, pentru mai mult de un an, pentru a satisface consumul total de 57 de milioane de gospodării, echivalentul producției de energie electrică a 39 de centrale nucleare.
Ca aproape toate celelalte sectoare, industria energiei eoliene nu a fost imună la problemele economice ale anului2012.
În ciuda acestui fapt că, energia eoliană a continuat să crească datorită factorilor de decizie politică și a investitorilor ce au realizat rolul său important la intersecția pivotală a economiei, energiei și a mediului înconjurător.
Cu acest lucru în minte, EWEA surprinde unele dintre cele mai importante ştiri legate de energia eoliană ale anului 2012, așa cum sunt înregistrate pe blog-ul asociației.
Ianuarie:
Fatih Birol, economist-sef la Agenția Internațională pentru Energie, a declarat: "subvențiile pentru combustibilii fosili sunt ca o frână de mână în drumul spre un viitor energetic durabil. Scoaterea acestora ne-ar ajuta să ajungem la jumătatea traiectoriei către 2C. "
Februarie:
Un raport al Pricewaterhouse Cooper a arătat că, la nivel mondial de oferte de energie regenerabilă, aceasta a atins un nivel record de 53.5 miliarde dolari in 2011 – comparativ cu 38.2 miliarde dolari în 2010.
Capacitatea eoliană instalată de UE a crescut cu 9616 MW 93957 MW. Asia a avut 21298 MW de capacitate eoliană instalată suplimentar, aducând un total cumulat de 82398 MW. America de Nord a avut o suplimentare de 8077 MW, sporindu-şi capacitatea totală de 52184 MW.
Martie:
Electricitatea din energia eoliană și a altor surse regenerabile este cu aproape o treime mai ieftină decât electricitatea pe bază de cărbune, potrivit unui raport din SUA.
Oamenii se pot aștepta la o creștere catastrofică de 50% la nivel mondial a emisiilor de gaze de seră și poluare a aerului până în 2050, cu excepția cazului în care politicienii se unesc cât mai curând pentru a găsi rapid politici de creștere economică durabilă, spune un nou raport al OCDE.
Aprilie:
Asia va continua să conducă, la nivel mondial, creșterea energiei eoliene în următorii câțiva ani, piața europeană va rămâne fermă, dar piața Nord-Americană va fi incertă, a prezis Steve Sawyer, Secretar General al Consiliului Global al Energiei Eoliene.
Europa ar putea economisi până la 20 de miliarde € pe costurile de combustibil, şi-ar putea îmbunătăți calitatea aerului și ar putea crea până la 1,5 milioane de noi locuri de muncă prin trecerea la un obiectiv climatic mai mare pentru anul 2020, potrivit unui raport al CE.
Mai:
Parcurile eoliene onshore ale Marii Britanii au adus 8600 de locuri de muncă și au valoarat 680 milioane de euro pentru economia Marii Britanii în 2011, a descoperit un studiu sprijinit de guvern.
Iunie:
Markus Haslinger a fost câștigătorul general al "Zilei Globale a Vântului 2012", la competiţia fotografică “Vântul în Mind”.
Japonia şi-a mutat cu fermitate profilul energetic către energia regenerabilă, cât mai departe de puterea nucleară care a produs dezastrul de la Fukushima.
Iulie:
Deputații europeni au respins o propunere care ar fi permis ca subvențiile publice să fie cheltuite pe proiecte de infrastructură pentru combustibilii fosili, în cadrul Fondului de Dezvoltare Europeană Regională.
Danemarca a avut o cerere de electricitate prin energie eoliană de 26% în 2011, confirmând poziția sa faţă de energia eoliană, precum și pentru capacitatea de a integra energia electrică din surse regenerabile în cadrul rețelei.
Răspunzând unui studiu naţional propus de Health Canada privind sunetul turbinelor eoliene și a sănătății umane, șase asociații de energie eoliană au arătat pentru 17 cercetări independente că toate conclud că vântul nu este dăunător sănătății umane.
August:
Sierra Club, cea mai mare organizatie de mediu la nivel local, în Statele Unite, a declarat că puternica creștere a energiei regenerabile în ultimii zece ani a devenit o țintă pentru atacuri fără precedent din partea intereselor petroliere, de cărbune și gaz.
Mass-media a raportat că sectorul de energie eoliană al Statelor Unite ale Americii a instalat, în prezent, o capacitate ce generează electricitate de cel puțin 50 de gigawati.
Siemens a anunţat că a construit, la 75 de metri, cea mai mare lama a rotorului pentru turbine eoliene. Samsung Heavy Industries a anunţat livrarea celei mai mari nave a parcurilor eoliene – Orca Pacific, cu 161 de metri lungime, 49 metri lățime și 10,4 metri înălțime.
Septembrie:
Un nou studiu științific american a arătat că vastul potențial energetic eolian ar putea împlini mai mult dcât nevoile umane de-a lungul secolului 21.
Un grup international, Oceana, a venit cu un raport prin care arată că creșterea rapidă de gaze pune în pericol securitatea alimentară a oceanului, datorită acidificării.
Octombrie:
Sute de defecte au fost detectate în centralele nucleare din Europa, potrivit unui raport al Comisiei Europene, iar repararea acestora defectelor ar putea costa până la 10-25 miliarde €.
Firme și companii internaționale de energie au amenințat că vor reduce investițiile planificate în Marea Britanie dacă George Osborne, cancelarul Marii Britanii nu arată un angajament real pentru a dezvolta o economie cu emisii scăzute de carbon.
Noiembrie:
Un anunț făcut de Bloomberg New Energy Finance, care spune că costurile operațiunilor pentru parcurile eoliene onshore și de întreținere continuă să scadă rapid, este o dovadă în plus că tehnologia generatoare de electricitate este atât accesibilă cât și de încredere.
Energia eoliană și alte surse regenerabile vor deveni cea de-a doua cea mai mare sursă de generare de energie din lume până în 2015.
Decembrie:
Reuniunea anuală a ONU pentru schimbările climatice s-a încheiat la Doha, fără noi obiective de reducere a emisiilor globale de gaze cu efect de seră și nici un plan obligatoriu pentru a menține creșterea temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius. Negociatorii au fost de acord să extindă Protocolul de la Kyoto, care include numai unele națiuni dezvoltate, din 2013 până în 2020.
Fermele eoliene offshore pot crea o serie de beneficii pentru mediul marin local, precum și combaterea schimbărilor climatice, arată un nou studiu realizat de Institutul de Marină de la Universitatea Plymouth.
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea