Pretentiile lobby-urilor anti-eoliene depasesc toate legile fizicii
Cazul grupurilor de lobby in crestere impotriva parcurilor eoliene din zonele populate se bazeaza pe ideea ca principiile stiintifice acceptate in masa sunt gresite. Stephen Luntz distruge miturile.
Una dintre primele intrebari pe care scriitorii stiintifici le primesc este: care este domeniul tau preferat de scris? De obicei spun zoologia comportamentului, dar la baza sunt un fizician. Pastrez unele elemente din parerea ce a produs afirmatii atat de arogante, cum este cea a lui Rutherford, care spune ca:
"Fizica este singura stiinta adevarata, orice altceva este de umplutura".
Eu nu cred acest lucru, dar cred intr-adevar ca, la baza, chimia este o aplicatie specifica a fizicii. Biologia, in opinia mea, este o aplicatie specifica a chimiei (plus un pic de fizica directa). Unul dintre lucrurile care duce la ea este concluzia ca legile cele mai bine stabilite ale fizicii au prioritate fata de orice ar putea pretinde unii despre biologie, mai ales medicina.
De aceea eu consider homeopatia ca un nonsens rau, in timp ce sunt destul de deschis la minte in legatura cu o multime de alte teorii medicale "alternative". Homeopatia lucreaza cu nimic mai mult decat placebo, cele mai multe lucruri din ceea ce credem ca stim despre chimie si multa fizica trebuie sa fie considerate gresite. Nu exista nicio alta optiune.
Unul dintre principiile de baza ale fizicii este legea invers proportionala a patratului.
Pentru orice se supune acestei legi – si este o lista extinsa – dublandu-ti distanta de la o sursa, reduci expunerea cu un sfert. In unele cazuri este mult mai complex decat atat. Unele lucruri pot fi canalizate sau obstructionate – forma fundului marii poate insemna ca o insula mai departe de sursa unui tsunami este mai greu de lovit decat una mai aproape – dar o simpla relatie invers proportionala este aproape intotdeauna punctul de plecare.
Aș spune ca acest lucru nu a fost stiinta astronautica, doar ca aveti sansa lui Buckley de a intelege comportamentul rachetelor, fara a profita de legea invers proportionala a patratului.
Ideea "sindromului turbinelor eoliene" nu face fata stiintei.
Cu toate acestea, este ceva care pare sa fi fost complet ignorat de catre guvernele celor doua state ale noastre, cele mai populate – locurile de acasa pentru cele mai avansate institutii ale noastre de cercetare fizica.
Atat Victoria cat si New South Wales au o legislatie ce permite oricarei persoane care locuieste la distanta de doi kilometri de o turbina eoliana sa inainteze plangere. In timp ce peisajul vizual poate fi un factor in acest sens, justificarea va veni intotdeauna din partea efectelor presupuse asupra sanatatii, cauzate de "sindromul turbinelor eoliene".
In prezent, nu exista nicio dovada ferma legata de turbinele eoliene, la orice distanta, ca ar produce multitudinea de efecte ce li se atribuie. Cu toate acestea, este foarte credibil ca locuirea la 100 de metri de acele lame suieratoare ar putea provoca cel putin unele dintre aceste simptome, in special dureri de cap care, din experienta mea, pot fi produse cam de orice.
Conform legii invers proportionale a patratului, la distanta de un kilometru, efectele vor fi de o suta de ori mai mici decat la 100 de metri. Ganditi-va la asta. Daca locuind la un kilometru de o turbina va poate da dureri de cap, doar stand la 100 de metri ar trebui sa cauzeze explozia craniului dumneavoastra.
Cu toate acestea, unii dintre adversarii parcurilor eoliene merg mai departe de atat. Grupurile de lobby fac presiuni pentru o distanta de 10 km. Aceasta distanta fata de turbinele eoliene, in conformitate cu toate stiintele credibile, produce 0,01 la suta din efectele simtite la 100 de metri. O persoana a pretins ca e capabila sa detecteze parcurile eoliene de la o distanta de 70 km. De data aceasta, energia sunetului experimentat ar fi, in medie, de 490.000 de ori mai putin intensa decat pentru cineva situat la 100 de metri distanta.
Ar putea parea nedrept ca ne luam de elementele cele mai dezechilibrate ale opozitiei, dar, de fapt, efectele pretinse la 70 km nu sunt mai putin credibile decat cele de la doi kilometri, sa nu mai vorbim de 10 km.
Toate se bazeaza pe rapoarte subiective si sunt in contradictie totala cu ceea ce stim despre fizica sunetului.
Este adevarat ca dealurile din cale au potentialul de a modela si concentra undele sonore, in asa fel incat concentratiile ar putea fi uneori mai mari la punctele mai indepartate decat la cele apropiate. Aceasta capacitate, totusi, este departe de infinit.
Mai mult decat atat, turbinele sunt de obicei plasate pe varfurile dealurilor sau pe creste, din motivul evident – adica unde este vantul. Acest lucru, de asemenea, ingreuneaza situatia topografiei la altitudine mai mica de a avea un impact prea mare.
Este important ca legea invers proportionala a patratului se aplica nu numai sunetelor audibile, dar si "infra-sunetelor", adica undele sonore la frecvente prea mici pentru a fi auzite de urechea umana.
Frecventele joase calatoresc mai bine decat frecventele inalte, dar se confrunta in continuare cu o scadere exponentiala a distantei. Mai mult decat atat, legea invers proportionala a patratului se aplica calatoriei prin orice mediu, fie ca este vorba de aer, apa sau pamant. Ea exclude astfel sustinerile ca problema este un rezultat al vibratiilor de joasa frecventa, ce isi croiesc drum prin sol.
Daca este cineva in masura sa demonstreze boala turbinelor eoliene la o distanta de aproape doi kilometri, va fi eligibil nu pentru unul, ci doua Premii Nobel.
Nu numai ca ar avea o sansă decenta la premiul de onoare pentru Fiziologie si Medicina, dar cu siguranta pentru premiul Fizicii.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea