Romania este localizată într-o suprafaţă cu un potenţial solar ridicat, având aproximativ 210 zile cu soare pe an şi flux solar anual cuprins între 1.000 kWh/m2/an şi 1.300 kWh/m2 /an. Din aceasta, în jur de 600- 800 kWh/ m2/ an este fezabilă 100%.
Mai mult, România dispune de o cantitate de energie solară mult mai mare decât alte ţări dezvoltate (Gemania, Austria, Belgia, Olanda, etc), ceea ce face ca utilizarea oricărui panou solar, pentru producerea curentului electric să devină foarte interesantă.
Luând in considerare costurile de instalare şi faptul că energia electrică produsă este gratuită, folosirea lor în diverse aplicaţii, fac din panourile solare o optiune rentabila.
Potential Solar – Termal
Sistemele solar-termale sunt realizate, in principal, cu captatoare solare plane sau cu tuburi vidate, in special pentru zonele cu radiatia solara mai redusa din Europa.
In evaluarile de potential energetic au fost luate in considerare aplicatiile care privesc incalzirea apei sau a incintelor / piscinelor (apa calda menajera, incalzire etc.).
POTENTIALUL ENERGETIC SOLAR – TERMAL
Parametru UM Tehnic Economic
Putere termica MWt 56000 48570
Energie termica GWh/an 40 17
TJ/an 144000 61200
mii tep/an 3430 1450
Suprafata de captare m2 80000 34000
Sursa: ANM,ICPE, ICEMENERG, 2006
Potential solar-fotovoltaic
S-au avut in vedere atat aplicatiile fotovoltaice cu cuplare la retea, cat si cele autonome (neracordate la retea) pentru consumatori izolati.
POTENTIAL ENERGETIC SOLAR – FOTOVOLTAIC
Parametru UM Tehnic Economic
Putere de varf MWp 6000 4000
Energie electrica TWh/an 6,0 4,8
mii tep/an 516 413
Suprafata ocupata Km2 60 40
(3m 2/loc)
(2m 2/loc)
Sursa: ANM,ICPE, ICEMENERG, 2006
Zonarea energetica solara. Harta solara a Romaniei
Pornind de la datele disponibile s-a intocmit harta cu distributia in teritoriu a radiatiei solare in Romania . Harta cuprinde distributia fluxurilor medii anuale ale energiei solare incidente pe suprafata orizontala pe teritoriul Romaniei.
Sunt evidentiate 5 zone, diferentiate prin valorile fluxurilor medii anuale ale energiei solare incidente. Se constata ca mai mult de jumatate din suprafata tarii beneficiaza de un flux de energie mediu anual de 1275 kWh/m2.
Harta solara a fost realizata prin utilizarea si prelucrarea datelor furnizate de catre: ANM precum si NASA, JRC, Meteotest. Datele au fost comparate si au fost excluse cele care aveau o abatere mai mare decat 5% de la valorile medii. Datele sunt exprimate in kWh/m2/an, in plan orizontal, aceasta valoare fiind cea uzuala folosita in aplicatiile energetice atat pentru cele solare fotovoltaice cat si termice.
Zonele de interes (areale) deosebit pentru aplicatiile electroenergetice ale energiei solare in tara noastra sunt:
Primul areal, ce include suprafetele cu cel mai ridicat potential, acopera Dobrogea si o mare parte din Campia Romana
Al doilea areal, cu un potential bun, include nordul Campiei Romane, Podisul Getic, Subcarpatii Olteniei si Munteniei, o buna parte din Lunca Dunarii, sudul si centrul Podisului Moldovenesc si Campia si Dealurile Vestice si vestul Podisului
Transilvaniei, unde radiatia solara pe suprafata orizontala se situeaza între 1300 si 1400 MJ / m2.
Cel deal treilea areal, cu potentialul moderat, dispune de mai putin de 1300 MJ / m2 si acopera cea mai mare parte a Podisului Transilvaniei, nordul Podisului Moldovenesc si Rama Carpatica.
Indeosebi în zona montana, variatia pe teritoriu a radiatiei solare directe este foarte mare, formele negative de relief favorizand persistenta cetii si diminuand chiar durata posibila de stralucire a Soarelul, în timp ce formele pozitive de relief, în functie de orientarea în raport cu Soarele si cu directia dominanta de circulatie a aerului, pot favoriza cresterea sau, dimpotriva determina, diminuarea radiatiei solare directe.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea