Romania este localizată într-o suprafaţă cu un potenţial solar ridicat, având aproximativ 210 zile cu soare pe an şi flux solar anual cuprins între 1.000 kWh/m2/an şi 1.300 kWh/m2 /an. Din aceasta, în jur de 600- 800 kWh/ m2/ an este fezabilă 100%.

 

Mai mult, România dispune de o cantitate de energie solară mult mai mare decât alte ţări dezvoltate (Gemania, Austria, Belgia, Olanda, etc), ceea ce face ca utilizarea oricărui panou solar, pentru producerea curentului electric să devină foarte interesantă.

 

Luând in considerare costurile de instalare şi faptul că energia electrică produsă este gratuită, folosirea lor în diverse aplicaţii, fac din panourile solare o optiune rentabila.

 

Potential  Solar – Termal

Sistemele solar-termale sunt realizate, in principal, cu captatoare solare plane sau cu tuburi vidate, in special pentru zonele cu radiatia solara mai redusa din Europa.

 

In evaluarile de potential energetic au fost luate in considerare aplicatiile care privesc incalzirea apei sau a incintelor / piscinelor (apa calda menajera, incalzire etc.).

 

POTENTIALUL  ENERGETIC SOLAR – TERMAL

Parametru                        UM                Tehnic                 Economic

Putere termica                 MWt               56000                   48570

Energie termica             GWh/an              40                        17

TJ/an                            144000             61200

mii tep/an                       3430               1450

Suprafata de captare         m2                80000                   34000

Sursa: ANM,ICPE, ICEMENERG, 2006

 

Potential solar-fotovoltaic

S-au avut in vedere atat aplicatiile fotovoltaice cu cuplare la retea, cat si cele autonome (neracordate la retea) pentru consumatori izolati.

 

POTENTIAL ENERGETIC SOLAR – FOTOVOLTAIC

Parametru                         UM         Tehnic          Economic

Putere de varf                   MWp        6000              4000

Energie electrica             TWh/an       6,0                 4,8

mii tep/an                         516           413

Suprafata ocupata             Km2          60                  40

(3m 2/loc)

(2m 2/loc)

Sursa: ANM,ICPE, ICEMENERG, 2006

 

Zonarea energetica solara. Harta solara a Romaniei

Pornind de la datele disponibile s-a intocmit harta cu distributia in teritoriu a radiatiei solare in Romania . Harta cuprinde distributia fluxurilor medii anuale ale energiei solare incidente pe suprafata orizontala pe teritoriul Romaniei.

 

Sunt evidentiate 5 zone, diferentiate prin valorile fluxurilor medii anuale ale energiei solare incidente. Se constata ca mai mult de jumatate din suprafata tarii beneficiaza de un flux de energie mediu anual de 1275 kWh/m2.

 

Harta solara a fost realizata prin utilizarea si prelucrarea datelor furnizate de catre: ANM precum si NASA, JRC, Meteotest. Datele au fost comparate si au fost excluse cele care aveau  o  abatere  mai  mare  decat  5%  de  la  valorile  medii.  Datele  sunt  exprimate  in kWh/m2/an,  in  plan  orizontal,  aceasta  valoare  fiind  cea  uzuala  folosita  in  aplicatiile energetice atat pentru cele solare fotovoltaice cat si termice.

 

Zonele de interes (areale) deosebit pentru aplicatiile electroenergetice ale energiei solare in tara noastra sunt:

 

Primul areal, ce include suprafetele cu cel mai ridicat potential, acopera Dobrogea si o mare parte din Campia Romana

 

Al doilea areal, cu un potential bun, include nordul Campiei Romane, Podisul Getic, Subcarpatii Olteniei si Munteniei, o buna parte din Lunca Dunarii, sudul si centrul Podisului Moldovenesc si Campia si Dealurile  Vestice  si  vestul  Podisului

 

Transilvaniei, unde radiatia solara pe suprafata orizontala se situeaza între 1300 si 1400 MJ / m2.

 

Cel deal treilea areal, cu potentialul moderat, dispune de mai putin de 1300 MJ / m2  si  acopera  cea  mai  mare  parte  a  Podisului  Transilvaniei,  nordul  Podisului Moldovenesc si Rama Carpatica.

 

Indeosebi în zona montana, variatia pe teritoriu a radiatiei solare directe este foarte mare, formele negative de relief favorizand persistenta cetii si diminuand chiar durata posibila de stralucire a Soarelul, în timp ce formele pozitive de relief, în functie de orientarea în raport cu Soarele si cu directia dominanta de circulatie a aerului, pot favoriza cresterea sau, dimpotriva determina, diminuarea radiatiei solare directe.

 

Potentialul solat al Romaniei

 

 

 

 

 

 

 

5 motive pentru care puteti deveni  PARTENER  Add-Energy Renewable Romania

Pentru  a deveni PARTENER  ADD ENERGY ,accesati  sectiunea     register_now_2  

Pentru mai multe detalii accesati sectiunea   Contact-Us