Potentialul eolian al Romaniei
In cadrul strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie, potentialul eolian declarat este de 14.000 MW, reprezentand putere instalata, ce poate furniza o cantitate de energie de aproximativ 23.000 GWh/an. Aceste valori reprezinta o estimare a potentialului teoretic, si trebuie nuantate in functie de posibilitatile de exploatare tehnica si economica.
Referitor la potentialul eolian teoretic, ceea ce intereseaza insa prognozele de dezvoltare energetica este potentialul de valorificare practica in aplicatii eoliene, potential care este mult mai mic decat cel teoretic, depinzand de posibilitatile de folosire a terenului si de conditiile pe piata energiei.
De aceea potentialul eolian valorificabil economic poate fi apreciat numai pe termen mediu, pe baza datelor tehnologice si economice cunoscute astazi si considerate si ele valabile pe termen mediu.
Pentru evaluarea potentialului valorificabil al tarii noastre cea macroeconomica, de tip sus -jos, pornind de la urmatoarele premise macroeconomice:
– Conditiile de potential eolian tehnic (viteza vantului) in Romania care sunt apropiate
de media conditiilor eoliene in ansamblul teritoriului Europei;
– Politica energetica si piata energiei in Romania vor fi integrate in politica europeana
si piata europeana a energiei si in concluzie indicatorii de corelare macroeconomica a potentialul eolian valorificabil pe termen mediu si lung (2030-2050) trebuie sa fie apropiati de indicatorii medii europeni.
Drept indicatori macroecomici s-au considerat:
– Puterea instalata (sau energia produsa) in instalatii eoliene in corelatie cu PIB pe
cap de locuitor – indicatorul Peol/PIB/loc sau Eeol/PIB/loc
– Energia electrica produsa in instalatii eoliene in corelatie cu consumul brut de
energie electrica- indicatorul (cota) Eeol/ Eel
Zonarea resurselor de vant. Harta eoliana a Romaniei
S-a considerat necesara si oportuna abordarea unor activitati de reevaluare a potentialului eolian al Romaniei, prin utilizarea unor mijloace si instrumente adecvate (aparatura de masura, softuri adecvate etc.) pornind de la datele de vant masurate la 22 statii apartinand ANM.
La statiile meteorologice masurarea celor doi parametri ai vantului, directia si viteza,se efectueaza, conform recomandarilor OMM (Organizatia Meteorologica Mondiala), la inaltimea de 10 m deasupra solului.
Din pacate,recomandarile UE in domeniu, precum si practica actuala , a dovedit insa ca viteza de la care este rentabila eploatarea vantului ca resursa energetica trebuie sa se refere la viteza vantului de la inaltimea rotorului turbinelor centralelor eoliene, situat in prezent de obicei la inaltimi mari (50, 70, 80, 90 m deasupra solului).
Ca urmare, a fost elaborata Harta eoliana a Romaniei care cuprinde vitezele medii anuale calculate la inaltimea de 50 m deasupra solului
Distributia pe teritoriul Romaniei a vitezei medii a vintului scoate in evidenta ca principala zona cu potential energetic eolian aceea a varfurilor montane unde viteza vantului poate depasi 8 m/s.
A doua zona cu potential eolian ce poate fi utilizat in mod rentabil o constituie Litoralul Marii Negre, Delta Dunarii si nordul Dobrogei unde viteza medie anuala a vantului se situeaza in jurul a 6 m/s. Fata de alte zone exploatarea energetica a potentialui eolian din aceasta zona este favorizata si de turbulenta mai mica a vantului.
Cea de a treia zona cu potential considerabil o constituie Podisul Barladului unde viteza medie a vantului este de circa 4-5 m/s. Viteze fa vorabile ale vantului mai sunt semnalate si in alte areale mai restranse din vestul tarii, in Banat si pe pantele occidentale ale Dealurilor Vestice
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea