Politica este o bariera pentru decarbonizare, spune “Zero Carbon” din Marea Britanie
Zero Carbon din Marea Britanie (ZCB) a constatat în cel de-al treilea sau raport că politica si societatea tin pe loc Marea Britanie in realizarea unui sector modern de energie fără emisii de carbon.
ZCB este condus de Centrul de Caritate al mediului pentru Tehnologie Alternativa cu bază la Machynlleth, în Țara Galilor. Al treilea sau raport arata in mod clar că desi Marea Britanie are tehnologia pentru a crea un sector energetic fără emisii de carbon, posibilitatea de a face acest lucru este blocata de politică si societate.
Raportul "Zero Carbon Marea Britanie: Regândind viitorul", a fost lansat oficial la Palatul Parlamentului, săptămâna trecută, în sedinta finală a Grupului de Schimbare Climatica a Tuturor Partidelor Parlamentare. A fost subliniat faptul că Marea Britanie nu trebuie să se bazeze pe promisiunile dezvoltarilor tehnologice viitoare, deoarece are deja un nivel adecvat de tehnologii disponibile. Ceea ce trebuie să se întâmple este ca guvernul să se concentreze pe crearea de politici pentru a fructifica eforturile spre decarbonizare, diminuand astfel schimbările climatice. Singurele obstacole ce trebuie depasite sunt, prin urmare, mai degraba de natura "politică si socială", decât tehnologica.
In ciuda promisiunii guvernului de coalitie pentru "cel mai verde guvern care a existat vreodată", acesta a fost criticat pentru impleticirea in decarbonizarea sectorului electric. Guvernul nu a reusit să prezinte un obiectiv al decarbonizarii în noua Lege a Energiei si actualele obiective ale Marii Britanii privind emisiile (80 la sută până în 2050) "nu aderă la un buget al carbonului necesar pentru o bună sansă spre a evita o crestere a temperaturii gobale cu două grade (Celsius)".
Raportul indica faptul ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Marii Britanii, de "peste 90 la sută", sunt posibile fără dezvoltarea unor noi tehnologii si fără un efect negativ asupra calitatii vietii. Peste 50 la sută din energia anuală necesară ar putea fi obtinuta din energia eoliană, restul fiind acoperit de gazul sintetic neutru in carbon si combustibili lichizi derivati din biomasa cultivata in Marea Britanie. Împreună cu managementul inteligent al cererii de energie, acest lucru ar putea dezvata Marea Britanie de dependenta de importurile de energie si “ar furniza anumite transporturi si procese industriale, care nu pot rula pe baza de electricitate".
"O mare parte din infrastructura energetica a Marii Britanii se apropie de sfârsitul vietii sale de proiectare", a declarat Paul Allen, Coordonator de Proiect la ZCB. "Trebuie sa o inlocuim si nu vrem să ne blocam pe calea energetica gresită. Acum este momentul sa avem acea dezbatere critica despre ceea ce sunt sursele noastre de energie, precum si despre mijloacele de utilizare a energiei de care vom avea nevoie pentru secolul XXI. Faptul că putem demonstra decarbonizarea rapidă cu tehnologia actuală si fără modificări semnificative ale stilului de viata ar trebui sa fie un apel important pentru a actiona".
ZCB sustine, de asemenea, biomasa ca fiind una dintre cele mai importante surse de energie regenerabila pentru Marea Britanie, provenita din culturi energetice la a doua generatie. Biomasa ar putea fi utilizata si pentru "generarea de rezerva", în scopul de a "tine luminile aprinse", desi acest lucru ar trebui să vină din culturile non-alimentare, inclusiv deseuri organice, daca Parlamentul UE acceptă proiectele de măsuri legislative pentru limitarea productiei de biocombustibili din culturi alimentare traditionale.
Alte măsuri preconizate de raport includ promovarea dietei mai sanatoase, cu o scădere a consumului de carne si produse lactate, schimbări ale modului în care călătorim si mai multe clădiri eficiente din punct de vedere energetic, cu încălzire din surse regenerabile. Raportul precizează că astfel de modificări ar putea genera peste un milion de noi locuri de muncă, precum si crearea unei Mari Britanii mai durabile.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania