Parcurile eoliene offshore ajuta la imbunatatirea vietii marine, spune un studiu realizat recent
Un nou studiu realizat de Institutul de Marină de la Universitatea din Plymouth a descoperit că parcurile eoliene offshore pot crea o serie de beneficii pentru mediul marin local, precum și pentru combaterea schimbărilor climatice.
Institutul de Marină a constatat că parcurile eoliene oferă adăpost pentru pești și a constatat că structurile de sprijin ale turbinelor pot crea recife artificiale pentru anumite specii.
Un alt studiu desfăşurat la parcul eolian offshore din Nysted în Danemarca, a confirmat această constatare spunând că recife artificiale au creeat condiții favorabile de creștere pentru midii albastre și anumite specii de crab.
O problem de mare interes a studiului efectuat de Institutul de Marină se referă la formele de viaţă ce intră în contact cu turbinele eolienelor offshore. Studiul a descoperit ca multe specii de păsări zboară foarte aproape de nivelul apei pentru a evita coliziunea cu lamele turbinelor eoliene. S-a descoperit, de asemenea, că anumite specii, cum ar fi raţele Eider, îşi modifică traiectoria de zbor pentru a evita turbinele offshore.
Când vine vorba de zgomot, studiul a constatat că "nu există vreun impact semnificativ asupra comportamentului sau populației."
De asemenea, studiul susţine că energia eoliană offshore și a alte energii regenerabile marine ar trebui să fie rulate rapid, în scopul de a combate amenințările aduse la adresa biodiversității marine, producția de alimente și economiei, generate de schimbările climatice.
"Este necesar să se implementeze rapid cantități mari de energie din surse regenerabile marine pentru a reduce emisiile de carbon din arderea combustibililor fosili, care duc la acidifierea oceanelor, încălzirea globală şi schimbările climatice", a spus studiul.
EWEA prognozează că 40 GW din capacitatea eolienelor offshore vor fi disponibile, în mările europene până în 2020, lucru care va compensa 102 milioane de tone de CO2 în fiecare an. Până în 2030, capacitatea affsore preconizată de 150 GW de va compensa 315 milioane de tone de CO2 anual – o contribuție semnificativă pentru efortul de reducere a emisiilor de carbon.
"Este clar că mediul marin este deja afectat de impactul tot mai evident al schimbărilor climatice; cu toate acestea, nu este prea târziu pentru a putea evita efectele extreme", spune studiul.
Dacă adunăm toate aceste studii la un loc, toate vor duce la aceeaşi concluzie: parcurile eoliene offshore au un impact pozitiv pentru mediul marin, sub mai multe forme”, afirmă Angeliki Koulouri, ofiţer în cercetare în cadrul EWEA. "În primul rând ele contribuie la o reducere a emisiilor de CO2, amenințare majoră la adresa biodiversității, iar în al doilearând acestea oferă zone de regenerare pentru populațiile de pești", a adăugat ea.
Koulouri şi studiile amintite mai sus sugerează faptul că este nevoie de mai multe studii în acest domeniu, mai ales pentru că impactele diferă în funcţie de sezon şi zonă şi ne atrag atenţia asupra unui lucru: parcurile eoliene trebuie planificate şi aşezate cu mare grijă pentru a nu schimba în mod dramatic mediile marine sensibile.
Sudiul Institutului Marin recomandă: "Dezvoltatorii și autoritățile de reglementare ar trebui să lucreze în strânsă colaborare cu ecologistii marini și grupurile de conservare încă de la început pentru a identifica locatiile potrivite pentru energiile regenerabile marine".
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea