Obiectivele climatice si energetice pentru 2030
Pe 22 ianuarie, Comisia Europeana a prezentat obiectivele climatice si energetice, care trebuie indeplinite pana in 2030:
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% fata de nivelul din 1990.
- O cota de cel putin 27% pentru energia regenerabila.
- Imbunatatirea eficientei energetice.
- Stabilirea unei rezerve pentru stabilitatea pietei la inceputul urmatoarei perioade de comercializare a ETS in 2021.
- Implementarea unui set de noi indicatori pentru a asigura un sistem energetic competitiv si sigur.
- Un nou sistem de guvernanta, bazat pe planuri nationale pentru o energie competitiva, sigura si durabil.
Bazandu-se pe obiectivele existente pentru 2020, noul cadru are scopul de a sustine progresul continuu catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si un sistem energetic mai competitiv si sigur, menit sa asigure energie la preturi accesibile pentru toti consumatorii, sa creasca securitatea aprovizionarii cu energie a Uniunii Europene, sa reduca dependenta fata de importurile de energie si sa creeze noi oportunitati de crestere si noi locuri de munca.
Prioritatile ARBIO pentru 2014 – partea II
Prioritatile noastre pentru 2014, partea II (pentru prima parte, va rugam apasati aici).
7. Participarea la evenimentele europene:
Acum doua saptamani, Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a participat la Adunarea Generala a Asociatiei Europene de Biogaz (EBA) in Nuremberg, Germania.
Obiectivul nostru este sa participam la cat mai multe dintre evenimentele importante, cum ar fi:
- 19 Martie: Workshop LogistEC pe Cooperare UE, organizat de catre AEBIOM;
- 05 – 09 Mai: IFAT, cel mai mare targ din lume pentru apa, canalizare, gestionarea deseurilor si a materiilor prime;
- 12 – 14 Mai: AEBIOM Bioenergy Conference 2014;
- 30 Septembrie – 1 Octombrie: Conferinta Europeana pentru Biogaz, organizata de catre EBA.
Doar pentru membrii ARBIO:
Incurajam membrii ARBIO sa ne trimita sugestii si propuneri de probleme pe care doresc sa le clarifice, despre care doresc sa fie informati pe durata participarii noastre la aceste evenimente si nu numai sau probleme pe care doresc sa le aducem in discutie.
Desigur, membrii nostri si toti prietenii sectorului de BioEnergie din Romania sunt puternic incurajati sa se alature acestor evenimente. Membrii ARBIO vor beneficia de reduceri si alte avantaje in ceea ce priveste participarea. Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati.
8. Participarea in grupul de lucru AEBIOM pentru schemele de subventii din Europa:
Prin participarea activa in cadrul grupului de lucru AEBIOM, ARBIO doreste sa studieze situatia din diferite tari europene, cu privire la politicile schemei de subventionare si granturile acordate. Avem multe de invatat de la tarile cu experienta in domeniu, iar aceste informatii ne vor ajuta sa cream propunerea optima pentru autoritatile romane, care sa reprezinte intocmai interesele sectorului de BioEnergie.
Doar pentru membrii ARBIO:
Incurajam membrii ARBIO sa ne trimita propuneri si sugestii de subiecte pe care doresc sa le discutam in acest grup de lucru. In cazul in care oricare dintre membrii nostri doreste, de asemenea, sa participe in calitate de observator, va rugam sa ne informati in avans, pentru a putea prelucra cererea dumneavoastra in colaborare cu colegii nostri de la AEBIOM.
9. O mai buna structurare a sectorului de Biomasa si Biogaz din Romania:
ARBIO isi propune sa imbunatateasca sectorul de activitate prin initiative noi si prin prezentarea importantei si a avantajelor proiectelor de Biomasa si Biogaz catre societate, autoritati si toate persoanele fizice si companiile implicate.
Doar pentru membrii ARBIO:
Incurajam membrii ARBIO sa ne prezinte propuneri si sugestii de noi demersuri care pot servi acestui scop. De asemenea, sunt bineveniti sa ni se alature in implementarea propunerilor prezentate.
10. Colaborarea cu sectorul de peleti si Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti:
Dorim sa consolidam relatiile cu sectorul de peleti si jucatorii acestei piete. Pentru aceasta, ARBIO are in vedere o stransa colaborare cu Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti si impreuna, de asemenea, cu Consiliul European de Peleti, dorim sa pregatim surprize placute pentru investitorii din acest sector cu potential ridicat.
11. Urmatoarele sectoare cu potential in Romania – Biolichide, Reciclare si Energie Geotermala:
In 2014, ARBIO va efectua o analiza atenta a potentialului Romaniei in aceste trei sectoare, avand in vedere o posibila implicare intensa in aceste domenii. De asemenea, vom continua contactarea asociatiilor europene relevante, cu scopul de a ne alatura lor daca acestea reprezinta puncte de interes pentru ARBIO si membrii sai.
Doar pentru membrii ARBIO:
La cerere, membrii ARBIO pot primi mai multe informatii despre acest subiect si / sau sugera moduri de implementare a strategiei.
12. Actualizarea studiului de fezabilitate realizat de ARBIO cu privire la resursele disponibile in fiecare judet din Romania, pentru proiecte de BioEnergie:
In cursul anului 2013, am pregatit primul studiu de fezabilitate pentru resursele disponibile in fiecare judet al tarii, pentru proiecte de BioEnergie. Acest studiu a avut o contributie majora in ceea ce priveste intelegerea potentialului pe care sectorul nostru il are in fiecare judet din Romania. De aceea, in 2014, dorim sa actualizam acest studiu.
Doar pentru membrii ARBIO:
Membrii ARBIO din categoria ELITE beneficiaza de acces gratuit la aceste informatii.
13. Colaborarea stransa cu sectorul educational / comunitatea academica:
ARBIO doreste sa consolideze legaturile existente cu sectorul educational si sa intre in contact cu cat mai multi reprezentanti ai comunitatii academice. Dorim sa ascultam expertii in acest domeniu, sa invatam din cunostintele lor pretioase, sa colaboram in diferite proiecte, si daca este posibil, sa realizam studii de specialitate pentru sectorul romanesc al BioEnergiei, pentru o informare corecta a societatii si autoritatilor asupra beneficiilor proiectelor de Biomasa si Biogaz.
Doar pentru membrii ARBIO:
Membrii ARBIO se pot implica activ in acest proces si vor fi foarte stimulati pentru a ajunge la propriile acorduri cu sectorul academic, sau sa lucreze impreuna cu ARBIO pentru aceleasi obiective.
Mai mult, dorim sa va reamintim cateva prioritati din prima parte a listei, dupa cum urmeaza:
- Inaugurarea ARBIO: Evenimentul de inaugurare ARBIO va avea loc in data de 20 martie. In prezent, punem la punct ultimele detalii ale evenimentului impreuna cu Institutul Aspen Romania. Va vom tine la curent cu detaliile inaugurarii ARBIO;
- Worksop cu circuit inchis, cu privire la procedurile de Feed-in Tariff: Dupa aprobarea sistemului Feed-in Tariff, ARBIO va organiza un workshop cu circuit inchis pentru bancile, investitorii si dezvoltatorii interesati de sectorul BioEnergiei, pentru a explica noua situatie tuturor partilor implicate si pentru a stimula interesul bancilor locale in privinta finantarii proiectelor de Biomasa / Biogaz de pana la 2 MW;
- Prezentarea optiunilor de finantare: Solutiile de finantare pentru proiectele de Biomasa / Biogaz, la care am lucrat in anul 2013, vor fi prezentate de catre ARBIO companiilor, investitorilor si dezvoltatorilor din domeniul Biomasei si Biogazului.
sursa: