O nouă tehnologie curată pe bază de cărbune furnizează energie fără ardere
O nouă tehnologie curată pe bază de cărbune a ajuns, recent, la o etapă extrem de importantă, prin operaţia de succes a unui sistem de combustie, la nivel de cercetare. Tehnologia este acum pregătită pentru a fi testată la o scară mai mare. Timp de 203 ore continue, unitatea de combustie a produs căldură pe bază de cărbune, captând 99 la sută din dioxidul de carbon produs în reacție.
O nouă tehnologie curată pe bază de cărbune a ajuns, recent, la o etapă extrem de importantă, prin operaţia de succes a unui sistem de combustie, la nivel de cercetare, la Universitatea de stat Ohio. Tehnologia este acum pregătită pentru a fi testată la o scară mai mare.
Timp de 203 ore continue, unitatea de combustie a produs căldură pe bază de cărbune, captând 99 la sută din dioxidul de carbon produs în reacție.
Un comunicat al Universităţii de stat Ohio relatează că Liang-Shih Fan, profesor de inginerie chimică şi biomoleculară si Director al Laboratorului de Cercetare a Cărbunelui Curat al Universităţii Ohio, a pus bazele tehnologiei numită Coal-Direct Chemical Looping (CDCL), ce valorifică chimic energia cărbunelui și izolează eficient dioxidul de carbon produs, înainte de a fi eliberat în atmosferă.
"În cel mai simplu sens, combustia este o reacție chimică care consumă oxigen şi produce căldură", a spus Fan. "Din pacate, produce şi dioxid de carbon, care este greu de captat și dăunător mediului înconjurător. Așa că am găsit o cale de a elibera căldura fără ardere. Controlăm cu atenţie reacţiile chimice, astfel încât cărbunele să nu ardă niciodată – se consumă chimic, iar dioxidul de carbon este în întregime reţinut în interiorul reactorului ".
Dawei Wang, un asociat de cercetare si unul dintre liderii echipei, a descris potenţialele beneficii ale tehnologiei. "Uzinele CDCL la scară comercială ar putea promova cu adevărat independenţa noastră energetică. Nu numai ca putem folosi resursele naturale ale Americii, cum este cărbunele din Ohio, dar ne putem păstra aerul curat și putem impulsiona economia prin locuri de muncă ", a spus el.
Deși alte laboratoare din întreaga lume încearcă să dezvolte o tehnologie similară pentru a converti direct cărbunele în energie electrică, laboratorul lui Fan este unic prin modul în care procesează combustibilii fosili. Grupul Ohio State studiază de obicei cărbunele în cele două forme care sunt deja disponibile în mod obișnuit pentru industria de energie: cărbune pisat "materie primă" și carbune derivat “Syngas Chemical Looping”.
Cel din urmă combustibil a fost studiat cu succes într-o a doua unitate sub-pilot la scară de cercetare , printr-un proces similar, numit Syngas Chemical Looping (SCL). Ambele unități sunt situate într-o clădire din campusul Ohio State Columbus și fiecare este ținută într-un cilindru înalt de 25 de picioare, de metal izolat, care seamănă cu o centrală foarte înaltă de încălzire a apei de acasă.
Niciun alt laborator nu a operat continuu o unitate chimica ce prelucreaza direct barbunele prin “looping”, atât de mult timp cât a făcut-o laboratorul Universităţii Ohio, în septembrie anul trecut. Dar, așa cum doctorand Elena Chung a explicat, experimentul ar fi putut continua.
"Am ales în mod voluntar să oprim unitatea. Am fi putut să o lăsăm să ruleze mai mult, dar sincer, a fost o decizie reciprocă luată de dr. Fan și studenți.
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii, accesati sectiunea