O noua cercetare descopera ca topirea arctică ar putea costa economia globală 60 de triliarde de dolari
(Sursa: AP Photo/John McConnico)
Arcticul ce se topeste in mod rapid nu se profilează doar ca o catastrofă climatică, dar noi cercetari arata ca ar putea fi, de asemenea, un dezastru economic.
In concluziile publicate de revista Nature, economiștii și oamenii de știință polari de la Universitatea din Cambridge și Universitatea Erasmus din Rotterdam au descoperit ca efectele de unda ale schimbărilor climatice din zona arctică – deblocarea rezervelor congelate de metan care maresc încălzirea globală si determina schimbari climaterice distructive și costisitoare pe intreaga planeta – ar putea fi o lovitură gravă pentru economia globală.
Eliberarea metanului, prin topirea permafrostului de sub Marea Siberiana de Est, din nordul Rusiei, vine cu un pret mediu la nivel mondial de 60 de triliarde de dolari, în lipsa unor acțiuni de diminuare – o cifră comparabilă cu dimensiunea economiei mondiale în 2012 (aproximativ 70 triliarde $). Costul total al schimbarii arctice va fi mult mai mare.
Deși s-a făcut mare caz in legatura cu boom-ul economic care va rezulta dintr-un Arctic cu tot mai putina gheață – benzi de transport maritim, pescuit si rezerve de combustibili fosili, care anterior au fost inaccesibile – s-a facut o cercetare prea sumara in legatura cu potentialul daunelor economice pe care aceste schimbări fără precedent le poate implica.
"Oamenii calculează posibilele beneficii economice în miliarde de dolari și vorbim despre posibile costuri și daune și impacte suplimentare în ordine de zeci de triliarde de dolari", a declarat Chris Hope, profesor la Scoala de Afaceri Judecatoresti Cambridge și autorul raportului, într-un interviu cu Financial Times.
Arcticul se topește într-un ritm alarmant – aproximativ de două ori mai repede ca restul globului – și impactele de până acum au fost devastatoare. Arctic Report Card din 2012, al Administratiei Atmosferice si Oceanice Nationale, a documentat un an foarte sumbru pentru regiune si a gasit "dovezi puternice pe scară largă, schimbări susținute ce conduc sistemul de mediu Arctic într-un nou stat", inclusiv recordul minim de extindere a ghetii de mare, recordul topirii suprafetei de gheata în Groenlanda, cel mai mare record al temperaturii de permafrost, precum și recordul minim al extinderii zăpezii.
Cercetatorii de la Cambridge și Erasmus explică faptul că pe măsură ce gheața de mare se topește, într-un ritm fără precedent, dezghetarea permafrostului elibereaza mari cantitati de metan. Metanul este un gaz cu efect de seră extrem de puternic și, așa cum este si in cazul Arcticului, concentrațiile crescute de metan în atmosferă vor accelera încălzirea globală – continuând ciclul distructiv.
Ce inseamna toate aceste schimbări fără precedent? Multi experti spun acum că, dacă tendințele recente continua, iar gheata mariii arctice isi continua "spirala mortii", vom vedea un "Arctic aproape fără gheață în timpul verii", în mai putin de un deceniu. Lucru care s-ar putea transforma foarte bine într-o schimbare permanentă față de evenimente meteorologice extreme, prelungite", cum ar fi seceta, inundațiile, valuri de frig și valuri de căldură".
Aceste evenimente extreme vin cu un preț imens. Dacă nu se face nimic pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, cercetatorii estimeaza ca doar un gigant "impuls de metan", va duce la un plus de 60 trilioane de dolari pentru impactul schimbărilor climatice, sau 15 la suta din totalul prezis pentru costul impactului schimbărilor climatice (aproximativ 400 bilioane $). Desi doar acest număr este extraordinar, ei subliniază ca "Efectele complete ale unui Arctic ce se incalzeste, inclusive – de exemplu – acidificarea oceanelor, alterarea oceanelor și circulația atmosferică, vor fi mult mai mari decât estimarea noastră asupra costului, doar pentru eliberarea metanului".
Ca fost Administrator al NOAA, Dr. Jane Lubchenco, a afirmat răspicat “Ce se întâmplă în Arctic nu rămâne în Arctic". Regiunea joacă un rol major in reglarea sistemelor terestre, cum ar fi clima și oceanele și, devine din ce în ce mai clar pentru oamenii de știință faptul că schimbările climatice din zona arctică vor avea efecte profunde asupra întregii planete. Ceea ce are nevoie de o mai mare atenție, spun cercetatorii, este efectul economic care va fi suportat. Gail Whiteman, un alt autor al raportului, a declarat pentru Guardian, "Nici Forumul Economic Mondial, nici Fondul Monetar Internațional nu recunosc în prezent pericolul economic al schimbărilor Arcticului. [Trebuie] sa acorde mult mai multă atenție acestei bombe invizibile a timpului".
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania