O companie din Romania revolutioneaza iluminatul public printr-un management inteligent al energiei
Premiera romaneasca la Paris: Iluminatul public inteligent revolutionat de primul controler din lume bazat pe tehnologia LoRa, produs de compania Flashnet din Brasov.
Flashnet, companie romaneasca de cercetare si dezvoltare in domeniul managementului inteligent al energiei, cu operatiuni in intreaga lume, reuseste sa revolutioneze inca o data piata iluminatului inteligent din intreaga lume prin integrarea tehnologiei de ultima generatie LoRa (retea de comunicatii pe frecvente radio pe arii extinse) in sistemul propriu de telegestiune a iluminatului public – inteliLIGHT.
In premiera, echipa Flashnet a prezentat şi demonstrat primul controler de iluminat public din lume care foloseste protocolul LoRaWAN la Paris, in data de 10 iulie 2015. Sistemul a fost operat prin intermediul retelei LoRaWAN Clasa C, pusa la dispozitie de operatorul local Actility.
“Implementarea sistemului de telegestiune a iluminatului public a devenit astfel mai economica si mai rapida ca niciodata. Fara a fi afectate functionalitatile de control al iluminatului sau de platforma pentru Smart City, instalarea inteliLIGHT este simplificata prin reducerea semnificativa a numarului de noduri de comunicatii, mai ales in zonele cu teren dificil sau in cele cu retele electrice nestructurate”, a declarat dl. Lorand Mozes, CEO al Flashnet.
Folosind tehnologia LoRa dezvoltata de compania Semtech, statia de baza inteliLIGHT LoRaWAN poate controla pana la 20.000 de dispozitive intr-o raza de pana la 15 km, in functie de conditiile geografice. Datorita spectrului larg de frecvente radio, a imunitatii ridicate la interferente si a consumului mic de energie, LoRa este tehnologia ideala pentru a stabili rapid o comunicatie bi-directionala cu orice echipament inteligent pe o arie extinsa si intr-o maniera eficienta din punct de vedere al costurilor, cum este de altfel si cazul controlerului inteliLIGHT LoRa.
Comparativ cu tehnologia de comunicatii utilizata pana acum (retele radio sau comunicatii pe cablurile de joasa tensiune – PLC), infrastructura de tip LoRa are avantajul de a se adapta situatiilor in care terenul este dificil sau in cazul in care reteaua electrica de alimentare este nestructurata. In plus, prin optimizarea retelele LoRa™ si eficientizare la maxim a latimii de banda necesara comunicatiei, o mare parte din inteligenta si functiile sistemului sunt transferate la nivelul controlerului conferindu-i astfel si capacitati de functionare autonoma, utile de exemplu atunci cand din cauze neprevazute cade reteaua de comunicatie.
Prima retea LoRa din Romania a fost instalata de Flashnet chiar la Brasov, fiind utilizata pentru testarea noilor echipamente. De asemenea, aceasta infrastructura va putea fi exploatata si pentru extinderea aplicatiilor de tip Smart City, Brasovul fiind deja un deschizator de drumuri din acest punct de vedere prin implementarea sistemului inteliLIGHT.
Pe langa functiile de intrerupator si de reducere a intensitatii luminii controlerul poate functiona autonom pe baza unor programe prestabilite sau se poate adapta singur la mediu cu ajutorul senzorilor de lumina sau de miscare. In plus, controlerul masoara si analizeaza o serie de parametri electrici: tensiune, curent, putere activa/reactiva, factor de putere, frecventa. In timp ce datele masurate sunt transmise doar periodic serverului pe baza unui mecanism avansat de sincronizare, erorile sunt semnalate in timp real pentru a permite remedierea lor de urgenta.
Pentru a asigura continuitatea iluminatului si autonomia controlerului inclusiv in cazurile in care alimentarea retelei este intrerupta, sistemul este echipat cu o baterie reincarcabila. De asemenea, cheile de criptare sunt stocate in maxima siguranta pe un chip de memorie dedicat. Nivelul inalt de securitate, implementat la nivel hardware, face controlerele practic invulnerabile la interventie externa, ele putand fi operate, programate sau actualizate doar de catre personalul autorizat.
Despre inteliLIGHT
inteliLIGHT este un sistem de telegestiune a iluminatului public si platforma pentru aplicatii Smart City, dezvoltat de Flashnet.
Controlul detaliat al fiecarui corp de iluminat furnizeaza in timp real informatii despre toate schimbarile aparute in sistem, reducand consumul de energie cu pana la 80% si oferind instrumente avansate de planificare care pot reduce cu pana la 42% costurile de intretinere. In prezent, prin inteliLIGHT se gestioneaza aproape 80000 de stalpi de iluminat in peste 10 tari, contabilizand economii importante de energie si reduceri corespunzatore ale emisiilor de CO2.
Despre Flashnet
Infiintata la Brasov in 2005, Flashnet este o companie de cercetare si dezvoltare in domeniul managementului inteligent al energiei, cu operatiuni in intreaga lume.
Flashnet integreaza tehnologii hardware si software de ultima generatie din domeniile IT, comunicatii si energie pentru a construi sisteme de management ale retelelor de utilitati si oraselor inteligente: SMART GRID şi SMART CITY. De asemenea, este una din primele companii care a adoptat tehnologia LoRa™ implicandu-se si contribuind inca la inceput ca membru in Alianta LoRa™. Solutiile furnizate de Flashnet sunt utilizate la scara larga, fiind adoptate de din ce in ce mai multe municipalitati din lume (Bahrain, Republica Ceha, Indonezia, Polonia, Romania, Rusia, Arabia Saudita etc.) (http://www.flashnet.ro)
Despre LoRa
Tehnologia LoRa™, dezvoltata de compania Semtech, este o infrastructura de comunicatii radio pe arii extinse, optimizata pentru un consum mic de energie al echipamentelor. Prin capacitatile tehnice si eficienta costurilor pe care o ofera, LoRa™ aduce conceptul de Internet of Things semnificativ mai aproape de adoptarea la scara larga.
Caracteristicile sistemului – raza lunga de actiune, consum redus, rezistenta sporita la interferente si spectru larg de frecvente – sunt intrecute doar de usurinta interoperabilitatii si atentia deosebita cu care a fost proiectata securitatea retelei.
Despre Alianta LoRa
Alianta este o organizatie non-profit, formata din companii care cred ca era Internet of Things a sosit. Are misiunea de a standardiza retelele de comunicatii de tip LPWAN (Low Power Wide Area Networks) care sunt adoptate intrun ritm din ce in ce mai accelerat in intreaga lume, pentru a transforma in realitate concepte ca Internet of Things (IoT), machine-to-machine (M2M) sau Smart City. (http://lora-alliance.org/)
sursa:http://energy-center.ro