Noile tehnologii pot rezolva problemele energiei eoliene in aviatie
Constrângerile de aviație sunt o problemă uriașă pentru industria eoliană. În 2011, EWEA a efectuat un studiu și a constatat că 19 GW din proiectele eoliene au fost blocate de dificultăți radar în Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Germania, Republica Cehă, Franța, Spania, Grecia și Irlanda.
Multe dificultăți pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene provin din conflictele cu echipamentele radar învechite și probleme asociate cu urmărirea îmbunătăţirii sistemelor în timp. Potrivit Renewable UK, de exemplu, jumătate din toate evoluțiile parcurilor eoliene din Marea Britanie se va confrunta cu obiecții din partea susţinătorilor aviației pe motive de interferență radar, obstrucționare sau impact la zbor la înălţimi mici. Cu toate acestea, o noua tehnologie radar promițătoare ar putea fi o modalitate de a rezolva unele dintre aceste probleme.
Aeroportul Cambridge, în partea de sud-est a Angliei, a semnat un acord pentru a utiliza așa-numita tehnologie 3D radar holografică. Creatorii săi susțin că tehnologia este prima de acest gen, care poate face diferenta între turbinele eoliene și aeronave, pe baza diferențelor în comportamentul lor.
Atunci când sunt construite în traiectoria radarului de control al traficului aerian, parcurile eoliene creează interferențe ce pot afecta în mod negativ opinia controlorului de trafic aerian faţă de ceea ce se întâmplă pe cer. Această nouă tehnologie urmărește să facă o distincție clară între turbinele eoliene și aeronave. Astfel, pune la dispoziţie numai informații despre poziția aeronavei către radarul aeroportului, fără "bruiajul" cauzat de turbinele eoliene. Acest lucru ar trebui să dea controlorilor de trafic aerian o imagine consistentă şi precisă despre aeronavă pe întreaga durată când acesta este deasupra parcului eolian.
"Spre deosebire de actuala generație de radare ATC, care scanează un fascicul îngust folosind antena familiară care se roteşte în jurul unui punct fix, radarul holografic se uită în mod constant în toate direcţiile deodată" spun inventatorii tehnologiei. În plus, "măsoară continuu caracteristicile dinamice ale fiecărui obiectiv individual, oferind informații complete cu privire la toate obiectele care se deplasează în cadrul câmpului".
Dificultățile ce reies din plasarea parcurilor eoliene lângă aeroporturi au fost amintite în numeroase ocazii, chiar şi de către Ministrul finlandez al Afacerilor Economice și Energie, HÄKÄMIES Jyri. In numărul din septembrie al Wind Directions, atunci când încearcă să explice ponderea scăzută din Finlanda din consumul total de energie electrică din energie eoliană în comparație cu alte națiuni scandinave, el a precizat o diferență vizibilă în planificarea legilor în ceea ce priveşte aeroporturile din cele două țări.
"Când ne apropiam de aeroportul din Copenhaga am observat că există generatoare eoliene foarte aproape de acesta, aşa că ne întrebam cum este posibil ca în Finlanda acestea să fie obligatoriu la 15 de kilometri distanţă de aeroport. Laboratorul de cercetare VTT a dezvoltat un instrument de simulare, finanțat parțial de sectorul energiei eoliene și, parțial, de către Ministerul finlandez al Comerțului și Industriei pentru a evalua potențialul de interferențe electromagnetice. Instrumentul simulează interacțiunea radarelor cu turbinele eoliene.
Fiecare țară este în mod evident diferită și, aşa cum Departamentul Regatului Unit al Energiei și Schimbărilor Climatice (DECC) subliniază, "fiecare domeniu al aviației cere soluții proprii", cu obiecțiile ridicate de către ambele organisme militare si civile. Mai mult decât atât, soluțiile nu sunt ieftine. Un set complet de soluții tehnice pentru toate radarele afectate ar putea costa până la 100 milioane de lire de acum și până în 2020, în conformitate cu Renewable UK. Aceasta este o sumă considerabilă de bani, mai ales în climatul economic actual.
Dar, cel puțin, având tehnologia potrivită la dispoziție ar putea fi un pas considerabil în direcția corectă pentru unele autorități. În cazul în care acesta oferă ceea ce se pretinde, aceasta noua tehnologie ar putea ajuta la asigurarea unui număr semnificativ de noi parcuri eoliene onshore, asigură aprobarea planificării în Marea Britanie și poate dincolo.
Lăsând la o parte dezvoltările tehnologice, este important să subliniem faptul că turbinele eoliene și radarele pot coexista. Cooperarea și transparența între părțile interesate este esențială pentru rezolvarea problemelor.
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea