Noile modele de pale ale turbinelor eoliene ar putea reduce costurile
În bine cunoscutul mit grecesc, Icar, încercând să zboare cu aripi pe care tatăl său le-a construit din pene și ceară, ignoră instrucțiunile de a nu zbura aproape de soare, ceara se topește și el cade în mare și se îneacă.
Dacă industria eoliană îşi doreşte să se dezvolte la întregul potențial, trebuie să se asigure că aripile turbinelor sale sunt suficient de avansate tehnologic pentru fi viabile producătorilor de energie, atât din punct de vedere economic cât și durabil. Penele şi ceara nu vor fi de ajuns. Numai îmbunătățirea continuă a paletelor rotorului va permite atingerea mai multor piețe moderate de viteză a vântului și va permite fermelor eoliene off-shore să devină cu adevărat rentabile.
Siemens a devenit deja un fel de lider în acest domeniu, producând cele mai lungi pale pentru turbine eoliene din lume. Măsurând 75 de metri în lungime, palele sunt aproape la fel de mari ca anvergura aripilor unui Airbus A380. După cum se mișcă, fiecare rotor acoperă 18600 de metri pătraţi, dimensiunea a două câmpuri jumătate de fotbal, în timp ce vârfurile palelor se deplasează cu până la 80 de metri pe secundă, echivalentul a 290 kilometri pe oră, afirmă cu mândrie compania.
Pala, în întregime, este turnată ca o singură bucată din fibră de sticlă ranforsată cu rășină epoxidică şi lemn de balsa, ceea ce înseamnă că produsul final nu are nici cusături, nici articulații libere și este extrem de robust. În același timp, pala cântăreşte 20 de procente mai puțin decât palele produse convenţional prin utilizarea de pale special concepute, care sunt modelate pentru a oferi o performanță maximă a rotorului la o gamă largă de viteze diferite ale vântului. Întrucât primele turbine eoliene generau 30 kilowați, iar palele rotorului aveau cinci metri lungime, cele mai recente turbine pot produce şase megawați de energie, afirmă Siemens cu mândrie.
GE, Institutul Politehnic din Virginia și Universitatea de Stat (Virginia Tech), şi Laboratorul Naţional al Energiei Regenerabile din S.U.A.(NREL), sunt de părere că planurile lor ar putea pune energia eoliană pe picior de egalitate economică cu combustibilii tradiționali fosili. Ei doresc să creeze o pala de vânt avansată, folosind materiale arhitecturale, care ar fi înfășurate în jurul unui cadru metalic, care seamănă cu un os de pește.
Ţesătura ar fi tensionată în jurul coastelor, ce măsoară lungimea palei şi sunt special concepute pentru a răspunde cerințelor operațiunilor palelor eoliene. Palele eoliene convenționale sunt construite din fibră de sticlă, care este mai grea și necesită mai multă muncă şi timp pentru fabricare. Acest design nou al palei ar putea reduce costurile cu 25-40 la sută, ceea ce ar face energia eoliană la fel de economică ca și carburanții fosili, fără subvenții guvernamentale, spune GE.
Dar nu numai marile companii investesc în tehnologia palei eoliene. O companie tunisiană numită Saphon Energy a proiectat un dispozitiv de capturare a vântului, care nu păstrează conceptul de moară de vânt în favoarea unui simplu disc, care navighează şi dansează în briză.
Între timp, într-un efort de a reduce cantitatea de deșeuri și de a îmbunătăți reciclarea, Fundaţia Naţională de Ştiinţă a US (NSF), a dat 1.9 milioane dolari Universităţii din Massachusetts şi Universităţii din Wichita pentru a investiga dacă o formă de plastic bio facută din soia, semințe de in și alte uleiuri vegetale, plus fibre celulozice, ar putea forma următoarea generație de pale.
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea