Mediul inconjurator al Europei este acum mai sanatos – dar apar noi riscuri
Europenii au vieti mai lungi si mai sanatoase decat in trecut, in parte din cauza politicilor de mediu de succes, care au redus expunerea la substante nocive ale mediului in aer, apa si alimente, potrivit unui nou raport.
Cu toate acestea, contaminarile sunt inca o problema si mai multe riscuri noi pentru sanatate sunt in curs de dezvoltare, de exemplu, de la noi structuri de substante chimice, noi produse si stilul de viata in schimbare.
"Acest raport consolideaza intr-adevar unele legaturi esentiale dintre sanatate si mediul inconjurator. Oamenii sunt acum expusi la mai multi factori nocivi diferiti, care impreuna reduc atat durata de viata, cat si bunastarea".
Jacqueline McGlade, director executiv al EEA
Mediul inconjurator afecteaza sanatatea umana in mai multe moduri, potrivit raportului "Mediul si sanatatea umana", publicat de Agentia Europeana de Mediu (EEA) si serviciul de stiinta al Comisiei Europene, Centrul Comun de Cercetare. In timp ce poluantii, zgomotele si alte forme de degradare a mediului pot fi daunatoare, raportul subliniaza marile beneficii ale accesului la mediile naturale, pentru bunastarea fizica si mentala.
"Decalajul de sanatate" al Europei
Exista o diferenta mare intre conditiile de mediu din Europa, care se reflecta adesea la diferite niveluri de sanatate si speranta de viata, potrivit raportului. Persoanele cu statut social scazut de multe ori traiesc in medii degradate sau daunatoare, cu potentiale efecte negative asupra sanatatii. Starea lor poate fi influentata in continuare de alti factori, printre care statutul socio-economic, obiceiurile stilului de viata si starea generala de sanatate.
Noi riscuri si noi semnificatii
Pe masura ce oamenii traiesc mai mult, principalele cauze de deces prematur si de handicap au devenit conditii non-transmisibile legate de „stilul de viata”, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, si cancerul. In masura in care aceste probleme pot fi legate de conditiile de mediu, a devenit tot mai important ca ele sa fie abordate impreuna, spune raportul.
Oamenii sunt, de obicei, expusi la multipli factori de mediu de-a lungul vietii lor si sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege impactul, spune raportul, in special pentru cei mai vulnerabili din societate – inclusiv copii, saracii si persoanele in varsta.
Stiinta trebuie sa nu se mai concentreze doar asupra pericolelor individuale, ci pe efectele complexe, combinatiile de factori de mediu si stil de viata ce actioneaza asupra sanatatii noastre, se spune in raport.
Jacqueline McGlade, directorul executiv al EEA, a declarat: "Acest raport consolideaza intr-adevar unele dintre legaturile esentiale dintre sanatate si mediu. Oamenii sunt acum expusi la mai multi factori nocivi diferiti, care impreuna reduc atat durata de viata, cat si starea de bine".
Principalele constatari
• Vanzarea globala a produselor din sectorul chimic s-a dublat intre 2000 si 2009 si exista o gama tot mai mare de produse chimice pe piata, inclusiv substante care afecteaza sanatatea umana.
• Exista o ingrijorare tot mai mare cu privire la "substantele chimice care afecteaza sistemul endocrin", care afecteaza sistemul hormonal, gasite intr-o gama larga de produse comune, inclusiv produse farmaceutice, pesticide si produse cosmetice. Efectele nu sunt inca pe deplin intelese, dar chimicalele pot contribui la scaderea numarului de spermatozoizi, malformatii genitale, dezvoltarea de tulburari neuronale, obezitate si cancer.
• Raportul evidentiaza dovezi care demonstreaza contributia poluarii aerului adusa cancerului, bolilor de inima, bronsitei si astmului si estimeaza ca poluarea aerului reduce speranta de viata pentru fiecare cetatean al UE cu o medie de 8,5 luni. Studii recente despre poluarea aerului sugereaza ca expunerea timpurie poate afecta in mod semnificativ sanatatea adultilor, precum si efectul de poluare a aerului in timpul sarcinii poate fi comparabil cu cel al fumatului pasiv. Pana la 95% din locuitorii oraselor sunt inca expusi la particule in suspensie (PM), peste liniile directoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se spune in raport.
• In Europa, o problema de sanatate in crestere in ceea ce priveste calitatea apei este legata de reziduurile farmaceutice si substantele endocrine, care nu sunt intotdeauna eliminate complet prin tratarea apei. Problemele legate de deficitul de apa si calitatea acesteia pot fi exacerbate de schimbarile climatice, se spune in raport.
• Zgomotul poate dauna grav sanatatii, afectand dezvoltarea cognitiva, bolile cardiovasculare si somnul. Zonele zgomotoase sunt adesea cele cu un nivel ridicat de poluare a aerului, iar fiecare factor pare a mari efectul celuilalt.
• Dispozitivele care emit campuri electromagnetice (EMF), cum ar fi telefoanele mobile, sunt uneori considerate un posibil risc de cancer, dar nu exista dovezi stiintifice concludente ce pot sustine aceasta afirmatie. Datele disponibile sunt revizuite periodic de catre comitetele stiintifice ale Comisiei. Urmatoarea revizuire va fi publicata in a doua jumatate a anului 2013.
• Aplicatiile Nanotehnologiei ar putea fi un risc in curs de dezvoltare, chiar daca se stie putin despre efectele nanomaterialelor in corpul uman. Acest lucru va necesita o evaluare adecvata a riscurilor potentiale, pentru a garanta productia in conditii de siguranta a nanomaterialelor si utilizarea lor in conditii de siguranta in produsele de consum.
• Spatiile verzi par a avea mai multe beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. Exista diferente semnificative in accesul la aceste zone in Europa – toate orasele din Suedia si Finlanda au spatiu verde mai mult de 40% pe teritoriul lor, in timp ce la celalalt capat al scalei, toate orasele maghiare si grecesti au spatiu verde mai putin de 30%.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania