Marea dezbatere – Trecerea investițiilor globale la energia curata
Animale pascand lângă turbinele eoliene din Paracuru, Brazilia, 24 aprilie 2009. REUTERS / Stuart Grudgings
Atunci când președintele Barack Obama a anunțat prima strategie nationala a tarii privind clima, mulți oameni s-au întrebat ce ar însemna în întreaga națiune. Cu toate acestea, strategia ar putea avea implicatii chiar mai semnificative peste mări.
Planul restricționează finanțarea guvernului SUA pentru cele mai multe proiecte internaționale pe baza de cărbune. Această politică ar putea afecta foarte mult producătorii de energie și investitorii publici și privați din întreaga lume.
De ce este important acest lucru?
Emisiile globale cu efect de seră legate de energie, un factor major ce influenteaza schimbările climatice, au atins un nivel record în 2012. Intre timp, există mai mult de 1.2 miliarde de oameni din întreaga lume care încă nu au acces la electricitate. Clasa de mijloc globală este în plină expansiune – in special in lumea in curs de dezvoltare – și odata cu ea, cererea de energie este in crestere. De fapt, este de așteptat ca cererea de energie la nivel mondial sa creasca cu o treime până în 2035.
Acest val de crestere, cu toate acestea, nu trebuie să ducă la o creștere a poluării prin carbon. Este deja timpul ca lumea să îmbrățișeze trecerea catre energia regenerabila – o schimbare care ar putea aduce oportunități economice, lăsând o planetă mai bună pentru generațiile viitoare.
De fapt, această tranziție este deja în curs de desfășurare. Energia regenerabilă (inclusiv hidroenergia) este sectorul cu cea mai rapidă creștere a producerii de energie din lume, potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale a Energiei. Energia regenerabilă este pe cale de a cuprinde un sfert din mixul energetic, până în 2018. Este, de asemenea, din ce in ce mai competitiva din punct de vedere al costului cu combustibilii fosili.
Multe națiuni în curs de dezvoltare, cum ar fi Africa de Sud, China și Brazilia, intra in ritm. Investitiile in energiile regenerabile din țările în curs de dezvoltare au atins 112 miliarde de dolari in 2012, potrivit Bloomberg New Energy Finance, aproape de cele 132 miliarde dolari ale tarilor dezvoltate.
Anunțul lui Obama ar trebui să aibă un efect semnificativ de unda, mai ales pentru principalele instituții de creditare din SUA. Corporatia Investițiilor Private de Peste Mari a SUA (OPIC), care lucrează cu sectorul privat spre a investi în străinătate pentru a sprijini activitățile de dezvoltare, a investit aproximativ 1 miliard de dolari in proiecte pe baza de energie regenerabilă în ultimii doi ani, cu o creștere anuala a investitiilor de aproape 10 ori mai mare, începând cu anul 2009. Investițiile sale recente in energia regenerabila sunt axate pe Africa de Sud, Peru și Pakistan, printre altele.
Banca SUA de Export-Import, unde am fost președinte din 1997 pana in 2001, si-a crescut în mod similar cota de finanțare pentru energia din surse regenerabile. Banca de Export-Import a oferit 355 milioane dolari pentru investiții în domeniul energiei regenerabile în 2012 – de trei ori mai mult suma din 2009. Exporturile catre parcurile eoliene din Honduras alimentează în prezent creșterea locurilor de muncă în state precum Pennsylvania și Oklahoma.
Anunțul lui Obama va ajuta banca sa-si echilibreze portofoliul departe de proiectele axate pe combustibili fosili și spre proiecte pe baza de energie regenerabilă, care vor ajuta la crearea de locuri de muncă in SUA, vânzand tehnologii energetice curate în străinătate.
Avantul este în creștere în mod clar, din moment ce Banca Mondială doar ce a anunțat că va limita finanțarea unor noi centrale electrice pe bază de cărbune doar la situații rare și va sustine accesul universal la energia modernă de încredere. Chiar înainte de decizia sa, banca lua măsuri în acest sens – 3,6 miliarde de dolari din cele 8,2 miliarde de dolari pentru investițiile în domeniul energiei, între iunie 2011 și iunie 2012, s-au indreptat catre proiecte pe baza de energie regenerabilă. Banca are anumite cazuri importante de testat, inclusiv în Kosovo, în viitorul apropiat.
De asemenea, săptămâna trecută, Banca Europeană de Investiții a declarat că va opri finanțarea celor mai multe centrale electrice pe bază de cărbune, pentru a reduce poluarea și pentru a îndeplini obiectivele climatice.
În mod evident, energia regenerabilă poate fi profitabila pentru afaceri. Multe companii, cum ar fi Wal-Mart, Google și General Electric, au făcut pariuri majore in ceea ce priveste energia regenerabila. În special firma lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway, si-a crescut investițiile in energia curata, cu o recenta achiziție de 5,6 miliarde de dolari pentru o companie de energie din surse regenerabile în Nevada și o investiție de 2,4 miliarde de dolari într-un parc eolian în California.
Pe măsură ce piețele de energie curată se extind, investitorii si aceste companii americane vor fi bine poziționati pentru a conduce.
Realitatea este că economiile emergente nu trebuie să meargă pe drumul bazat pe combustibili fosili. La fel cum multe țări în curs de dezvoltare au sărit peste liniile terestre și au trecut direct la telefoane mobile, aceste țări pot face un salt drept catre energia curată la prețuri accesibile.
Investiția în energia curată nu este benefica doar pentru creșterea economică, ci este buna si pentru oameni. Nefericita realitate este că cei din țările cele mai sărace sunt adesea cei mai vulnerabili la schimbările climatice – fie datorita cresterii nivelului apelor care amenință casele și alimentarea cu apă, fie seceta care dirijeaza prețurile alimentelor. Acesta este costul uman al combustibililor fosili, care de multe ori nu este mentionat în bilanțurile și statisticile produsului intern brut.
Având în vedere riscurile legate de schimbările climatice și beneficiile energiei curate, planul climatic al președintelui merită, în mod clar, sprijinul nostru. Acum, este responsabilitatea noastră colectivă de a transforma acest plan în realitate.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania