Investitorii care au pierdut bani după modificarea schemei de sprijin din sectorul energiei curate pot cere despăgubiri guvernelor
Companiile sau persoanele private afectate după ce au făcut investiții în energia regenerabilă în Spania, Republica Cehă, Italia, România și Bulgaria — țări care au modificat drastic legea energiei curate în ultimii ani — pot cere despăgubiri.
După o creștere a producției de energie curată, un număr de țări, inclusiv Spania, Republica Cehă, Italia, România și Bulgaria, au introdus stimulente pentru a atrage companiile să investească în sectorul de energie din surse regenerabile.
În multe cazuri, aceste stimulente au luat forma unui feed-in tariff, tarife reglementate la care electricitatea va fi preluată garantat în sistem, însă la prețuri mai mari decât ratele de pe piață.
Multe companii și persoane fizice au făcut investiții bazându-se pe stabilitatea stimulentelor oferite de către guverne. După apariția crizei financiare mondiale, Spania, Republica Cehă, Italia, România și Bulgaria au început să schimbe aceste stimulente, inclusiv prin tăieri drastice.
Taxe mai mari si excluderi din schema de sprijin
În ceea ce privește Cehia, în 2011 Guvernul ceh a modificat Legea privind promovarea producției de energie din surse regenerabile, introducând o nouă taxă pe energia electrică produsă de centrale electrice solare puse în funcțiune între 2009 și 2010. Taxa impusă este de 26%.
În mod similar, din 2011, Guvernul italian a pus în aplicare o serie de măsuri care au afectat sectorul energiei regenerabile, inclusiv reduceri de stimulente acordate fermelor fotovoltaice situate în terenuri agricole, scrie lexology.com
Nici în România situația nu diferă prea mult. În iunie 2013, Guvernul român a publicat o Ordonanță de urgență care a modificat legea privind sursele regenerabile de energie.
Amendamentele, care au inclus suspendarea certificatelor verzi pentru energia hidro, eoliană și tehnologiile solare, plus excluderea unor centrale fotovoltaice din schema de sprijin, au redus, de asemenea, în mod semnificativ stimulentele oferite producătorilor de energie regenerabilă din țară.
Investitorii afectați au dreptul să ceară despăgubiri
Investitorii internaționali care au investit în Spania, Republica Cehă, Italia, România și Bulgaria și care au fost afectați de măsurile guvernamentale, au dreptul să obțină despăgubiri cu ajutorul anumitor instrumente internaționale, în special Tratatul privind Carta Energiei (ECT) și tratatele relevante bilaterale de investiții (TBI).
ECT este un tratat multilateral de investiții care stabilește un cadru legal pentru investiții și comerțul cu energie. Printre altele, permite investitorilor să depună cererile de arbitraj direct împotriva statelor membre pentru încălcări ale protecției lor în temeiul TCE.
Unele dintre măsurile de protecție din ECT include obligația statului gazdă să acorde un tratament corect și echitabil (FET) și protecția deplină a investițiilor, interdicția de a discrimina, și, în general, de a expropria.
În special, un număr de tribunale arbitrale au ajuns la concluzia că protecția FET conține obligația din partea statului de a proteja așteptările legitime ale unui investitor și de a oferi un cadru juridic stabil.
Similar cu TCE, TBI permite, de asemenea, investitorilor să facă reclamații directe împotriva unui stat pentru încălcarea diferitelor garanții, inclusiv FET, protecție completă, securitate și libertate.
Companiile au început deja să depună reclamații
Până acum, investitorii au început cu 10 reclamații împotriva Spaniei, plângeri întemeiate pe încălcări ale protecțiilor prevăzute în TCE. Prima cerere a fost depusă de un grup de 88 de investitori, la sfârșitul anului 2011. Se anticipează că alte cereri suplimentare vor fi depuse în urma recentei aprobări a Regulamentului de punere în aplicare a reformei din iulie 2013.
La 21 februarie 2014, Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții (“ICSID”) a înregistrat prima cerere cunoscută depusă împotriva Italiei pentru presupuse încălcări ale protecțiilor din TCE. Reclamanții sunt investitori în sectorul solar fotovoltaic în Italia.
Investitorii au protecții semnificative față de reformele care le-au afectat investițiile în sectorul energiei regenerabile. Prin urmare, companiile care au avut de suferit din cauza reformelor din Spania, Republica Cehă, Italia, România și Bulgaria sau ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a face o plângere în cadrul TCE sau un BIT.
sursa: solar-magazin.ro
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania