INTERVIU: Evaluarile pentru PARCURILE EOLIENE GERMANE ONSHORE au crescut la nivel record
Evaluarile proiectelor eoliene onshore din Germania au crescut la un "nivel record", ca urmare a cresterii apetitului utilitatilor municipale si investitorilor care doresc un refugiu de volatilitate in alte piete europene, potrivit unui investitor de top din sector.
Michael Ebner, sef de infrastructura la firma de investitii KGAL GmbH, a declarat pentru Clean Energy Pipeline: "Preturile proiectelor de energie regenerabila sunt in creștere, depasind orice record de pana acum. In sectorul eolian, unde tarifele feed-in sunt relativ stabile, preturile au crescut cu 10% -15% in ultimii doi ani".
Fuziunile si achizitiile (F & A) din sectorul eolian german au crescut semnificativ in 2012, cu 27 de proiecte eoliene germane achizitionate pentru un total de 1,6 miliarde de dolari, o crestere semnificativa fata de cele 19 proiecte in valoare totala de 971 milioane dolari tranzactionate in 2011, potrivit informatiilor Clean Energy Pipeline .
Un studiu recent Clean Energy Pipeline a mai mult de 200 de directori executivi activi in sectorul german al energiei regenerabile a concluzionat ca parcurile eoliene operationale onshore sunt vandute in prezent intre 1.5 milioane euro si 2.2 milioane euro pe megawatt, in functie de caracteristicile de locatie.
Una dintre principalele surse ale cererii, care duce la cresterea preturilor pentru proiectele de energie curata, in principal eolienele onshore si parcurile solare, este nevoia de utilitati municipale pentru a achizitiona active de ultima generatie pentru a inlocui centralele de carbune si energie nucleara, care se vor inchide in Germania in urmatoarele doua decenii.
Utilitatea EnBW Baden-Wuerttemberg a spus in 2011 ca va investi 8 miliarde de euro in energie curata pana in 2020 si a inghetat un capital de 822 milioane in iunie 2012 pentru a atinge acest obiectiv.
MVV Energie Mannheim s-a angajat sa investeasca 3 miliarde de euro pana in 2020 in energia regenerabila, cogenerarea eficienta de energie electrica si termica, precum si intretinerea si modernizarea centralelor existente si infrastructura retelei, pana in 2020.
Utilitatea bavareza Stadtwerke Muenchen isi propune sa genereze putere pentru intregul oras din München din surse regenerabile pana in 2025 si a alocat un buget de 9 miliarde de euro pentru a face acest lucru.
Apetitul pentru energiile regenerabile in randul utilitatilor municipale este mai urgent decat al omologilor lor nationali mai mari, cum ar fi RWE si E.ON, datorita, in parte, faptului ca cei mai importanti jucatori sunt mult mai avansati in construirea propriilor capacitati regenerabile.
Un alt factor major este ca jucatorii nationali nu sunt sub o presiune la fel de mare de a indeplini obiectivele politice de energie curata, ca utilitatile ce sunt detinute de catre statele federale. EnBW, de exemplu, este detinuta indirect, in proportie de 46.55%, de catre statul federal Baden-Wuerttemberg, care este in prezent reglementat de o coalitie intre Partidul Verde si Social-Democrati.
"Utilitatile fac parte din achizitiile majore ale activelor energiei regenerabile", a spus Ebner. "Nu este vorba despre cele patru mari utilitati germane, cum ar fi E.ON și RWE, ci despre utilitatile mai mici aflate in proprietatea municipalitatii. Ele sunt foarte dornice in prezent sa dobandeasca active pentru eolienele onshore si solarele fotovoltaice (PV) in Germania si chiar in strainatate.
Apetitul lor a crescut cu siguranta in ultimii doi ani. Exista motive politice pentru acest lucru deoarece proprietarii lor vor ca acestea sa ofere energie din surse regenerabile clientilor. Utilitatea Munchen, de exemplu, si-a stabilit un obiectiv ca 100% din necesarul de electricitate sa fie produs din surse regenerabile pana in 2025. Deci trebuie sa-l indeplineasca".
Utilitatile municipale se confrunta cu o serie de nou veniti care doresc sa dobandeasca parcurile eoliene germane onshore. Datorita unei economii puternice, a tarifelor feed-in stabile si avand sprijinul financiar durabil al bancii de stat KfW, Germania ramane un paradis sigur pentru investitorii ce vin de pe alte piete europene, care indura presiuni economice si de reglementare.
In special pentru investitorii institutionali pe termen lung, cu risc scazut, activele eoliene onshore sunt de preferat fata de orice alt activ de energie regenerabila – au declarat 78% dintre respondentii unui sondaj Clean Energy Pipeline din mai mult de 200 executivi din industrie, considerand ca proiectele operationale onshore germane sunt atractive pe termen lung, cu risc scazut pentru investitorii institutionali, fata de operationalele PV solare (70%) si proiectele de energie eoliana offshore (61%).
David Jones, seful Surselor Regenerabile de Energie la Allianz Capital Partners, o unitate de investitii de asigurare a gigantului Allianz, a declarat pentru Clean Energy Pipeline: "Exista o concurenta imensa pe piata eoliana germana onshore, pe masura ce nou-venitii au intrat pe piata. Aceasta include utilitati municipale, utilitati elvețiene, fonduri de vanzare cu amanuntul si, de asemenea, o multime de investitori internationali, cum suntem noi.
"Apetitul pentru a dobandi parcuri eoliene germane onshore este in prezent foarte ridicat. Acest lucru este, in parte, determinat de un refugiu de siguranta din tarile mai periferice ale Europei. Este cu siguranta piata vanzatorilor in acest moment".
Cererea curata pentru parcurile eoliene germane onshore inseamna ca dezvoltatorii traditionali domina piata vanzatorilor, potrivit lui Jones.
"Exista unele vanzari secundare de utilitati si fonduri care sunt in cautare de lichiditati, dar vanzatorii principali ai parcurilor eoliene onshore din Germania sunt, in continuare, dezvoltatorii", a spus el.
Michael Ebner si David Jones au vorbit cu Clean Energy Pipeline in legatura cu Clean Energy Germany Investment Guide, o sursa de referinta care include o analiza detaliata a datelor sondajului, furnizate de 200 de persoane + directori ai energiei curate, cu privire la perspectivele pentru energia curata din Germania. Include, de asemenea, un registru extins de investitori, consilieri si dezvoltatori de proiecte active in sectorul energetic curat german in 2012, precum si tabele detaliate care catalogheaza fondurile cele mai active de capital de risc, banci, firme de avocatura si sponsorii proiectului din aceeasi perioada.
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea