Interviu cu Raul Lazăr – Specialist Marketing Online, director de marketing Online, Codemix, E-MarketingSolutions
”Datorită faptului că la noi este un domeniu destul de nou, majoritatea firmelor fac angajări de entry-level, astfel ai șansa de a învăța pe parcurs. Iar dacă gândim pe termen lung, pot spune că este cu siguranță un job de viitor, aproape orice business are și va avea nevoie de promovare online.”
SmartDreamers: Cum arată synopsisul parcursului educațional și profesional?
Liceul a fost unul de profil tehnic, iar după terminarea acestuia am intrat la universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, specializarea Informatică. În anul 3 am decis că tot ceea ce învățam acolo, nu îmi era de folos în ceea ce doream să fac pe viitor și anume marketing online. În plus nici nu prea aveam înclinații strict spre programare, așa că am pus facultatea în standby (este înghețat anul).
Pe plan profesional totul a început cu mult timp în urmă, de prin 2000, când am primit primul calculator și o conexiune dial -up “din cauza căreia îmi pierdeam nopțile” pe internet, citind și explorând lucruri noi. Cum niciodată nu am folosit calculatorul pentru jocuri, m-am orientat doar spre mediul online, de la administrarea de comunități (la vremea aceea mirc-ul) până la crearea de site-uri simple.
Prin 2002 am început să fac primii bani “de buzunar” din crearea unor site-uri simple, vânzări de bnc-uri (pentru cunoscători) și puțin freelancing pe diverse task-uri.
Urmărind tendințele globale și necesitățile unor companii, prin 2004 am făcut primii pași în “lumea” SEO, un domeniu dinamic unde trebuie să ai nervi de oțel și sa fii mereu ”pe fază”, fiind într-o continuă schimbare. Pe parcurs am cunoscut mulți oameni interesanți și am învățat o grămadă de lucruri noi, fiind implicat în proiecte diverse, atât mari cât și mici în special în afara României.
Pe lângă SEO am devenit tot mai interesat și captivat de tot ceea ce presupune marketing-ul online: e-mail marketing, PPC/PPM, content marketing, web analytics, etc…și mai târziu social media marketing.
În prezent am o firmă de dezvoltare web și marketing online, de care mă ocup împreună cu Cătălina și câțiva colaboratori.
SmartDreamers: Ce presupun proiectele-taskurile la care lucrezi?
În acest domeniu nu există proiecte pe termen scurt, doar mediu și lung. Majoritatea proiectelor pe termen mediu se desfășoară pe o perioadă cuprinsă între 4 și 6 luni, iar cele pe termen lung de la 6 luni în sus, neavând o limită definită, fiind mai mulți factori direcți și indirecți care pot influența durata colaborării.
Bugetul depinde de tipul proiectului și de obiectivele care se vor a fi atinse, menținute și încet-încet crescute (întotdeauna apar oportunități noi de promovare). Tot în funcție de buget se hotărăște și “viteza” (amploarea) cu care se promovează un anumit proiect.
Un exemplu de proiect, este magazinul online Cătălin Botezatu, de care mă ocup de peste un an de zile. Am în curs de implementare o strategie pe termen lung, prin care doresc să schimb aproape totul începând de la ”fundație”. Un alt proiect pe termen lung îl voi începe luna viitoare, acesta fiind tot pe eCommerce, mai exact pe bijuterii high-end.
SmartDreamers: Cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Având în vedere faptul că lucrez pe bază de proiect, fiecare zi e diferită. De obicei încep prin a citi noutățile din domeniu de pe diverse site-uri și bloguri de specialitate, verific evoluțiile, răspund la engagementul creat pe diverse rețele sociale etc…Apoi îmi verific agenda, pentru a vedea ce acțiuni specifice am de făcut (în funcție de fiecare proiect în parte). De asemenea în agendă am trecut:
-
Clienții cu care lucrez în prezent
-
Clienții care m-au contactat cu o zi în urmă
-
Clienții cu care sunt în dialog în vederea încheierii unui contract
-
În principiu sunt deschis la orice proiect, mic sau mare, pentru că orice afacere (mică sau medie) trebuie să beneficieze de aceeași calitate a marketing-ului online ca și o companie mare.
SmartDreamers: Care sunt avantajele și dezavantajele jobului?
Depinde cum privești lucrurile. Să fii conectat 24/24 pe toate device-urile (smartphone, tabletă, laptop) și pregătit să îndeplinești anumite task-uri indiferent de oră, neavând un program fix, pentru unii poate intra la categoria dezavantaje. Dar eu consider că este un avantaj în fața concurenței (firmele cu program fix, de luni până vineri).
Avantaje:
-
zilnic cunoști oameni noi din toate colțurile lumii
-
zilnic înveți lucruri noi
-
este un job de viitor, aproape orice business are si va avea nevoie de promovare online.
Dezavantaje: în postura de freelancer poți avea și perioade mai puțin bune din punct de vedere financiar.
SmartDreamers: Ce activități extracurriculare te-au ajutat în actuala carieră?
În timpul facultății am lucrat în marketing-ul tradițional, experiență care m-a ajutat să înțeleg aspectele comune pe care le are cu marketing-ul online.
Faptul că am avut ocazia să călătoresc și să lucrez în afara țării m-a ajutat să îmi îmbunătățesc capacitatea de comunicare (atât online cât și față în față).
SmartDreamers: De unde afli ultimele noutăți din domeniul tău de activitate?
Ultimele noutăți din domeniu le aflu de pe diferite bloguri și site-uri de specialitate, pe care le urmăresc în mod constant, dar nu numai. O altă sursă importantă de informații este conținutul distribuit de oamenii influenți din această nișă.
SmartDreamers: Ce aptitudini ar trebui să posede un aspirant la o astfel de carieră?
Cum am zis și mai sus, este foarte important să îi placă ceea ce face. Un canditat bun pentru un asemenea job ar trebui să fie:
-
inteligent
-
la curent cu “tendințele” din social media
-
deschis la nou, dispus să învețe în fiecare zi
Ar mai trebui să își dezvolte capacitatea de a “conecta” lucrurile intuitiv, fiindcă nu merge “mecanic”.
SmartDreamers: Din punct de vedere educațional și profesional?
Din păcate în România nu există o facultate sau cursuri în acest domeniu, doar în SUA și UK, costurile fiind exorbitante.
Partea bună e că dacă ai înclinație spre acest domeniu, totul se poate învăța de acasă (cunoștințele de bază).
Datorită faptului că la noi este un domeniu destul de nou, majoritatea firmelor fac angajări de entry-level, astfel ai șansa de a învăța pe parcurs. Dar, cel mai important este să îți placă! Dacă îți place cu adevărat, aproape orice abilitate de care ai nevoie poate fi îmbunătățită prin exercițiu, sau dobândită pe parcurs.
SmartDreamers: Ce recomandări ai pentru tineri?
Cum ai proceda dacă ai fi la început de carieră?
-
Să nu pornească la drum cu idei preconcepute.
-
Să nu le fie frică de situațiile noi.
-
Să creadă în ei și în visele lor.
-
Să facă ceea ce le place, fiindcă așa pot obține un echilibru între viața personală și job.
Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!
sursa: http://smartdreamers.com
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea