Însămânţarea norilor
Nu, nu este vorba despre “Chemtrails”. “Cloudseeding” este o tehnică reală şi este folosită pentru a induce ploaie sau ninsoare în nori. Acest lucru se obține, de obicei, prin punerea unor particule speciale în nori, care conţin apă superracita, pentru a încerca să se disipeze norii, să le modifice structura sau să le altereze intensitatea fenomenelor, cum ar fi viteza vântului sau grindina. Însămânţarea norilor se poate face prin generatoare de sol, avion, sau prin rachete.
Precipitațiile naturale apar atunci cand apa rece, superracita interacţionează cu particule de sare, praf sau nisip şi formează cristale de gheață. Aceste cristale de gheață formează un nucleu; apoi mai multe picături de apă se pot atașa la acest nucleu și cresc dimensiunea picăturii (în aer mai rece aceste picături sunt fulgi de zăpadă). Când aceste picături sau fulgi de zăpadă ajung la o dimensiune critică, ele cad sub formă de zăpadă sau ploaie.
Ideea de cloudseeding a început în 1946, când Dr. Vincent J. Schaefer (care lucra la Laboratorul General Electric din New York), cerceta modul de a crea nori artificiali într-o cameră rece. Schaefer a adăugat gheață uscată la un experiment, pentru a răci camera în continuare.Vaporii de apă din cameră au format un nor în jurul aceastei gheţi carbonice; cristalele de gheață din gheața uscată au creat un nucleu în jurul căruia se puteau forma acum picături de apă . Acest proces este cunoscut sub numele de procesul de ploaie rece.
Însămânţarea norilor crește numărul de nuclee disponibile, atât cât să se poată profita de o mai mare umiditate în nor, formând picături de ploaie care nu s-ar fi format în mod normal.
Procesul de ploaie caldă implică nori în regiunile tropicale, care nu ajung niciodată în punctul de îngheț. În aceste cazuri, picăturile de ploaie se formează în jurul unui nucleu higroscopic, care este o particulă ca praful, sau sarea, care atrage apa. Picături mici se ciocnesc și se contopesc până când formează o picătură suficient de mare pentru a cădea. Un alt tip de cloudseeding, însămânţarea dinamică a norilor, își propune să stimuleze curenții de aer verticali; acest lucru încurajează mai multă apă să treacă prin nori, care, la rândul ei, duce la mai multă ploaie.
Pentru a încuraja procesul de ploaie caldă, clorura de calciu este frecvent utilizată pentru a furniza nucleul pentru formarea picăturii de ploaie. Pentru procesul de ploaie rece, iodura de argint (introdusă fie prin aer sau sol) poate fi folosită ca nucleu; structura ei este foarte asemanatoare cu cristalele de gheaţă. Gheața uscată poate fi introdusă din aer (la -80 ° C) în nori; aceasta scade temperatura aerului, astfel că unele dintre picăturile de apă răcită pot fi convertite in cristale de gheaţă.
Sarea normală sau picături fine de apă pot fi, de asemenea, folosite pentru a încuraja reactiile chimice. Cele mai multe metode care sunt utilizate pentru a limita dezvoltarea grindinii folosesc însămânţarea norilor ce implică nucleuri de gheață, sau oxid de argint. Grindina poate fi, teoretic, redusă cu 25% prin însămânţarea norilor; nu au existat rezultate cuantificabile care să demonstreze, totuşi, acest lucru.
CSIRO a efectuat studii cloudseeding în Australia, între 1947 și începutul anilor 1960. Numai studiul efectuat în Munții Snowy, la sfârșitul anului 1950 și începutul anului 1960, a produs nişte creșteri semnificative statistic a precipitațiilor. Guvernul Queensland din Australia a anunțat în, decembrie 2006, 7,6 milioane de dolari pentru finanţarea cercetărilor însămânţării "norilor calzi".
Norii au fost însămânțaţi în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din 2008 de la Beijing folosind rachete, pentru a garanta că nu ar fi nicio ploaie în timpul ceremoniilor de deschidere și de închidere. În Statele Unite, însămânţarea norilor este utilizată pentru a crește precipitațiile în zonele afectate de secetă, pentru a reduce dimensiunea grindinei care se formează în furtuni, și, de asemenea, pentru a reduce cantitatea de ceață în şi din jurul aeroporturilor. Acesta este, de asemenea, uneori folosită de staţiunile de schi pentru a induce zăpadă. După dezastrul de la Cernobîl, piloții militari sovietici au însămânțat norii deasupra RSS Bielorusă pentru a elimina particulele radioactive din nori care se îndreaptau spre Moscova. Însămânţarea norilor este utilizată pe scară națională în Mali și Niger.
Diagrame ce explică însămânţarea norilor: http://bit.ly/Wcb3ap; http://bit.ly/ZsiszE
Imaginea prezintă o navă specială pentru însămânţarea norilor, cu rotoare Flettner care se rotesc în jurul axei lor pe verticală și acționează la fel de puternic ca şi velele controlate de computer. Apa de mare este împrăştiată prin partea de sus a rotoarelor pentru a însămânţa norii. Conform teoriei și modelelor pe calculator, semănând norii marini prin pulverizarea cu o ceață de apă sărată ultrafină de la nave, ar putea îmbunătăți, în mod semnificativ, concentraţia numărului de picături din nori. Norii, care conțin mai multe particule, ar arunca înapoi în spațiu razele soarelui suficient pentru a compensa, cel puțin parțial, efectele încălzirii de CO2 de la arderea combustibililor fosili
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea
Pentru mai multe detalii accesati sectiunea