Inca nici un acord cu privire la emisii
Încă o dată negociatorii internaționali, prezenți la conferinţa anuală a Naţiunilor Unite pentru schimbările climatice, care a avut loc la Doha, Qatar, între 26 noiembrie și 8 decembrie 2012, au încercat să ajungă la un acord care ar oferi o cale de a reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care amenință lumea așa cum o știm.
Încă o dată, au existat unele progrese în direcția realizării de națiunile industrializate și în curs de dezvoltare, atât sunt de acord pentru a aborda emisiile de combustibili fosili și să păstreze creșterea temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius, dar au lăsat munca grea de a crea legislație crucială obligatorii pentru anii viitori.
În final, 195 națiuni au aprobat propunerea de extindere a Protocolului de la Kyoto, care include doar unele națiuni dezvoltate, din 2013 până în 2020.
Ţările reprezentate la conferința Durban ONU, în 2011, au fost de acord să adopte un nou acord climatic universal până în 2015, ce ar presupune ca atât ţările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, începând cu 2020.
Potrivit unui comunicat de presă al cadrului UN pentru Convenția privind Schimbările Climatice (UNFCCC), emis după conferința de la Doha, națiunile au aprobat, de asemenea, finalizarea noilor instituții și au fost de acord asupra căilor și mijloacelor de a oferi finanţări mărite pentru climă și tehnologie către țările în curs de dezvoltare.
Christiana Figueres, Secretarul Executiv al UNFCCC, a declarat că a fost important să se pună în aplicare rapid ceea ce a fost convenit la Doha, astfel încât globul poate rămâne sub maximul convenit internaţional de creştere a temperaturii cu două grade Celsius.
"Acum, este mult de lucru. Doha este un alt pas în direcția cea bună, dar mai avem încă un drum lung de parcurs ", a declarat Figueres. "Negocierile UN privind schimbările climatice trebuie să se concentreze acum pe modalitățile concrete și mijloacele de accelerare a acțiunilor și ambițiilor. Globul are banii și tehnologia necesare pentru a rămâne sub două grade. După Doha, este o chestiune de nivel, viteză, determinare și respectare a programului. "
Criticii propunerii au subliniat imediat faptul că Statele Unite și China, cei mai mari doi emițători de gaze cu efect de seră, nu fac parte din Protocolul de la Kyoto și că alte națiuni, cum ar fi Japonia, Rusia și Canada, nu mai sunt incluse în extindere, care reprezintă, în prezent, doar aproximativ 15% din emisiile de carbon la nivel mondial.
Prietenii Earth International (FOEI) au condamnat cu stoicism guvernele țărilor industrializate pentru actiunile restrictive faţă de criza climatică, la summit-ul de la Doha.
Asad Rehman, un purtător de cuvânt al FOEI a spus: "Înţelegerea de la Doha este la fel de concretă ca un miraj în deșert. În ciuda hotărârilor oficiale, aceste discuții nu s-au materializat: niciun progres real în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și doar un gest jignitor privind finanţarea climatică "
În ciuda pesimismul din jurul discuțiilor, EWEA a fost de acord cu declarația lui Figueres "că soluțiile sunt deja disponibile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. EWEA a cerut, de asemenea, în mod repetat, un nou acord internațional cu caracter obligatoriu și consolidat pentru reducerea emisiilor.
Numeroase studii din ultimii ani au subliniat faptul că energia eoliană și alte surse regenerabile au potentialul de a ajuta să îndrepte lumea către un viitor cu emisii reduse sau fără emisii de carbon, în cursul acestui secol, precum și către o nouă economie dinamică şi verde.
La mijlocul lunii noiembrie, un raport lansat de către Greenpeace International si Global Wind Energy Council a arătat că puterea eoliană ar putea furniza până la 12% din energia electrică la nivel mondial până în 2020, ar crea 1.4 milioane de noi locuri de muncă și ar reduce emisiile de CO2 cu mai mult de 1,5 miliarde de tone pe an, mai mult de cinci ori faţă de nivelul din zilele noastre.
Până în 2030, a adăugat raportul, energia eoliană ar putea oferi mai mult de 20% din alimentarea cu energie electrică la nivel mondial.
Rémi Gruet, Consilierul în Afaceri al EWEA, a declarat că discuțiile de la Doha, din punctul de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, au fost, în esență, un non-eveniment.
Gruet a spus că UE a făcut o concesie interesantă în ultimul minut, fiind de acord să "revizuiască [nivelul de ambiție] cel târziu până în anul 2014."
"Acest lucru ar putea însemna o posibilă creștere a obiectivelor UE de reducere a GES pentru anul 2020" în conformitate cu o reducere de cel puțin 25 până la 40% sub nivelul anului 1990, până în 2020 ", așa cum recomandă oamenii știință ", a spus el. "Acest lucru ar putea însemna o presiune internaţională suplimentară asupra UE, de a crește ambiția sau de a găsi o soluție pentru prețul scăzut al carbonului, sau ambele. Dar ar putea însemna, de asemenea, nimic”
Conferinţa UN asupra schimbărilor climatice din acest an va avea loc la Varșovia, Polonia.
—– ewea.org —
5 motive pentru care puteti deveni PARTENER Add-Energy Renewable Romania
Pentru a deveni PARTENER ADD ENERGY ,accesati sectiunea